12.12.14

The Santa Clause (1994)

Είδος : Κωμωδία, Φαντασίας

The Santa Clause
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥ
Σκηνοθεσία:John Pasquin
Σενάριο:Leo Benvenuti,Steve Rudnick
Παίζουν:Tim Allen,Judge Reinhold,
Wendy Crewson
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Σκοτ Κάλβιν είναι ένας διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να είναι συνεπής στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του, ως κατασκευαστής παιχνιδιών αλλά και στις υποχρεώσεις του ως πατέρας. Κι αν στο πρώτο τα καταφέρνει, στο δεύτερο δεν τα πάει και τόσο καλά. Όλα αλλάζουν όταν ο Άγιος Βασίλης θα πέσει από τη στέγη του σπιτιού του Σκοτ και ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του Αγίου. Ο Σκοτ κι ο γιος του μπλέκονται σε μια απίθανη περιπέτεια που θα τους οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο και ο Σκοτ Κάλβιν θα είναι από δω και στο εξής ο Άγιος Βασίλης!



ΑΠΟΨΗ: Να μια ταινία που δεν προσβάλει τη νοημοσύνη τόσο των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών της. Σαφώς απευθύνεται περισσότερο στους μικρούς φίλους αλλά αποτελεί ξεκάθαρα αυτό που λέμε οικογενειακή ταινία.
  Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, ο Άγιος Βασίλης Μου, αποτελεί μια κλασική πλέον χριστουγεννιάτικη ταινία. Ο πασίγνωστος εκείνη την εποχή, ελέω Μαστροχαλαστή (τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '90, που παιζόταν για χρόνια από το MEGA), Τιμ Άλεν, κάνει το πέρασμά του στον κινηματογράφο με απόλυτη επιτυχία, στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας του, μαζί με τη φωνητική του ερμηνεία στο Toy Story, ως Buzz Lightyear! Ο Άλεν δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο εδώ, αφήνοντας τα περισσότερα στο συμπαθές σενάριο των Μενβενούτι και Ράντνικ, ερμηνεύοντας χωρίς υπερβολές αλλά με ενέργεια ένα ρόλο μικρών απαιτήσεων μεν, αγαπητό δε στους περισσότερους. Ο Άλεν δεν είναι ακριβώς ο στρουμπουλός, κοκκινοφορεμένος Άγιος που έχουμε στο μυαλό μας, στην πορεία όμως του φιλμ εξελίσσεται στη γνωστή μας μορφή, μέσα από μια σειρά έξυπνων σεναριακών ιδεών. Μαθαίνουμε για το συμβόλαιο του Αγίου (ο έξυπνος αμερικανικός τίτλος χρησιμοποιεί τη λέξη clause= ρήτρα, όχι claus) και βλέπουμε τον τρόπο που ο Άγιος χωράει στις καμινάδες αλλά και πως τελικά μπαίνει στα σπίτια που δεν έχουν καμινάδα!
  Αυτό που βρίσκω έξυπνο στο συγκεκριμένο φιλμ είναι ο τρόπος που περνά τα μηνύματα. Σίγουρα μπορείς να το δεις σαν ένα απλό χολιγουντιανό παραμύθι. Μπορείς όμως να δεις πίσω από τις λέξεις, διακρίνοντας ένα δύο σχετικά θετικά μηνύματα που περνά στα παιδιά. Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και είναι ο μπαμπάς σου. Πως σας φαίνεται αυτό; Πολύ καλύτερο το βρίσκω από το να πεις στο παιδί : "Ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, ο μπαμπάς σου φέρνει τα δώρα." Τουλάχιστον την πρώτη πρόταση μπορεί να την επεξεργαστεί και να δώσει τη δική του απάντηση ενώ η δεύτερη το προσγειώνει απότομα. Ας ζήσουν τα παιδιά λίγο παραπάνω το παραμύθι του Άγιου Βασίλη. Ας είναι με μικρά απλά δωράκια και όχι με υπερβολές, αλλά αφήστε τα παιδιά να ζούνε αυτόν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση και πιο ωραία θύμηση από αυτή του Άγιου Βασίλη. Το ξύπνημα και το αντίκρισμα του δώρου (ακόμα θυμάμαι το παζλ του Ποπάϋ που βρήκα στο κομοδίνο μου στην ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών...) και η λαχτάρα να μάθεις πως μπήκε μέσα ο Άγιος, πως δεν τον άκουσε κανείς. Γιατί φέρνει και δε ζητάει τίποτα ποτέ; Είναι μαγικές οι απορίες των παιδιών! Είναι κρίμα που βιαζόμαστε να τα βάλουμε στην πραγματικότητα μπολιάζοντας το μυαλό τους με "λογική" και αδειάζοντας σιγά σιγά τη φαντασία τους.  
  Επιστρέφω και κλείνω... Έχει τις όμορφες στιγμές του το The Santa Clause και μυρίζει Χριστούγεννα! Είναι ταινία που μπορείτε να χαζέψετε ακόμα και μόνοι σας αν υπάρχει ακόμα το παιδί μέσα σας! Δεν αποτελεί κινηματογραφικό δείγμα στα χνάρια του Μια Υπέροχη Ζωή, αλλά παραμένει μια σταθερή οικογενειακή χριστουγεννιάτικη αξία, με ανάλαφρο χαρακτήρα και θετική ενέργεια.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
The Santa Clause (1994) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου