19.12.14

Alternative Christmas - Εναλλακτικά Χριστούγεννα!

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Πέρσι τέτοια εποχή, εδώ στο Δες και Πες, σας παρουσίασα μερικές εναλλακτικές προτάσεις, σε περίπτωση που έχετε βαρεθεί τα κλασικά γλυκανάλατα χριστουγεννιάτικα φιλμ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κουράζονται από την υπερβολική δόση αγάπης, καλοσύνης και αδερφοσύνης  που πλημμυρίζει τις οθόνες μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Δουλεύοντας λοιπόν για εσάς, έψαξα και βρήκα πέντε διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες κινούνται στο χώρο του τρόμου, του θρίλερ αλλά και της μαύρης κωμωδίας. Φέτος τα συγκέντρωσα όλα σε μια ανάρτηση και σας τα προσφέρω σε περίπτωση που χάσατε το περσινό αφιέρωμα, καθώς, είναι αλήθεια, ότι πέρυσι ήμασταν λιγότεροι στο Δες και Πες! Ξεκινάμε λοιπόν, χωρίς περιττά λόγια...


1.JACK FROST (Κωμωδία Τρόμου) 1997

Jack Frost
ΜΑΝΙΑΚΟΣ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ
Σκηνοθεσία: Michael Cooney
Σενάριο:Michael Cooney,Jeremy Paige
Παίζουν:Scott MacDonald,
Christopher Allport, Stephen Mendel 

 ΥΠΟΘΕΣΗ : Ενας μανιακος δολοφονος (Jack Frost) οδηγειται προς την εκτελεση του τις μερες των Χριστουγεννων. Ωστοσο κατα τη διαδρομη μια μοιραια συγκρουση του φορτηγου που τον μετεφερε με ενα φορτηγο που μετεφερε πειραματικο γενετικο υλικο θα εχει ως αποτελεσμα να μετατραπει o Jack σε ενα μανιακο χιονανθρωπο που αναζητα εκδικηση απο τον σεριφη που τον συνελαβε. (Cine.gr)


ΑΠΟΨΗ : Μπήκαμε και επίσημα στη γιορτινή περίοδο για το 2013! Οι στολισμοί έχουν αρχίσει και τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους. Σε μερικές ημέρες θα αρχίσουν να προβάλλονται στην τηλεόραση οι γνωστές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, με τα ευχάριστα σκηνικά και τα αισιόδοξα μηνύματα, για αγάπη, ευτυχία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Εδώ στο Δες και Πες σκεφτήκαμε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά την άποψή μας, για μερικές εναλλακτικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες, οι οποίες στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές αλλά στο εξωτερικό, οι περισσότερες, θεωρούνται καλτ.
  Η πρώτη και σίγουρα η πιο "τελειωμένη" εναλλακτική Χριστουγεννιάτικη ταινία που θα ασχοληθούμε είναι το Jack Frost. Προσοχή! Είναι το Jack Frost του 1997 και όχι αυτό του 1998 με τον Michael Keaton, το οποίο παίζεται κάθε χρόνο από το Star Channel. Το μόνο κοινό στοιχείο των δύο ταινιών είναι η επιστροφή ενός νεκρού ανθρώπου με τη μορφή χιονάνθρωπου. Ο χιονάνθρωπος του Keaton, όμως, έχει τις καλύτερες προθέσεις ενώ αυτός που μας απασχολεί σήμερα, δεν είναι και το όνειρο κάθε παιδιού.
  Ψυχοπαθής δολοφόνος επανέρχεται στη ζωή με τη μορφή χιονάνθρωπου και τρομοκρατεί μια ολόκληρη κωμόπολη, μέσα στη καρδιά των γιορτών. Ναι, καλά διαβάσατε! Χιονάνθρωπος δολοφόνος!
  Παραλλαγή της γνωστής, στην Αμερική, ιστορίας του ζωντανού χιονάνθρωπου, που ακούει στο όνομα Jack Frost και .... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!

2.SILENT NIGHT (Θρίλερ Τρόμου)


Silent Night
Σκηνοθεσία:Steven C. Miller
Σενάριο:Jayson Rothwell
Παίζουν:Malcolm McDowell,
Jaime King
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ο σερίφης μιας μικρής πόλης, ο Κούπερ, μαζί με τον βοηθό του, Τζόρνταν, κυνηγούν έναν δολοφονικό Αϊ Βασίλη που τρομοκρατεί τη συνοικία τη βραδιά των Χριστουγέννων. Με τους δρόμους, όμως, γεμάτους από Αϊ Βασίληδες λόγω του εορτασμού, ο δολοφόνος δεν χρειάζεται καν να κρύβεται.(Cine.gr) 

ΑΠΟΨΗ : Εναλλακτικά Χριστούγεννα: μέρος δεύτερο. Άλλη μια ταινία που διαδραματίζεται στην πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου αλλά απέχει χιλιόμετρα από το γιορτινό πνεύμα και το μήνυμα των Χριστουγέννων.
  Το 1984 είχε κυκλοφορήσει μια ταινία με τίτλο Silent Night, Deadly Night και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Σύλλογοι γονέων και ιερείς διαδήλωναν έξω αλλά και μέσα στα σινεμά που παιζόταν το φιλμ, διαμαρτυρόμενοι για το πολύ σκληρό του θέμα. Ένας δολοφόνος με στολή Άγιου Βασίλη δεν ήταν ακριβώς η πρώτη φορά που εμφανιζόταν στο σινεμά ή την τηλεόραση αλλά ήταν η πρώτη φορά, που υπήρχε τόση βία και αίμα, τα οποία μάλιστα προέρχονταν από τα χέρια του αγαπημένου Αγίου των παιδιών. Οι διαμαρτυρίες λοιπόν έπιασαν τόπο και λίγο καιρό μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους. Όλα αυτά όμως είχαν σαν αποτέλεσμα το Silent Night, Deadly Night, όχι μόνο να αποκτήσει φανατικό κοινό και να θεωρείται σήμερα μια απ' τις πιο καλτ δημιουργίες, αλλά και να αποκτήσει τέσσερις συνέχειες και ένα ριμέικ το 2012.
  Η ταινία του 2012 άλλαξε πολλά στοιχεία αλλά η κεντρική ιδέα παρέμεινε ίδια ενώ ο σκηνοθέτης κάνει και μερικές σαφείς αναφορές στην ταινία του 1984, για να τιμήσει τους fans όπως είπε και ο ίδιος σε συνέντευξή του. Το παράξενο είναι ότι και το φιλμ του 2012 κατάφερε να αποκτήσει ένα κοινό που το αποθέωσε, παρότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με κάτι πρωτότυπο, ούτε με κάτι ιδιαιτέρως καλό. Μάλλον σε μέτρια επίπεδα θα τοποθετούσαμε το φιλμ από όλες τις απόψεις.... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!

3.CHRISTMAS EVIL [You Better Watch Out] (Θρίλερ Τρόμου) 1980 

Σκηνοθεσία:Lewis Jackson
Σενάριο:Lewis Jackson
Παίζουν:Brandon Maggart,
Jeffrey DeMunn,Dianne Hull
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένας άνδρας με στολή Άγιου Βασίλη, αποφασίζει την παραμονή των Χριστουγέννων να σκορπίσει χαρά αλλά και τρόμο σε όσους το αξίζουν.

ΑΠΟΨΗ : Εναλλακτικά Χριστούγεννα : Μέρος 3ο!
 Σήμερα θα μεταφερθούμε 33 χρόνια πίσω και θα πάμε στα Χριστούγεννα του 1980. Το 1980 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην οθόνη του κινηματογράφου ένας Άγιος Βασίλης, που δεν έχει μόνο καλές προθέσεις και δε θέλει μόνο να μοιράσει δώρα στα καλά παιδιά.
  Στο Christmas  Evil βλέπουμε στην ουσία το πορτραίτο ενός ψυχοπαθή, του Χάρι Στάντλιγκ. Βλέπουμε έναν άνθρωπο με ένα βαθύ ψυχολογικό τραύμα, που έχει ψύχωση με τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Βασίλη, τη δημιουργία παιχνιδιών και τα καλά και κακά παιδιά. Ένας άνθρωπος μοναχικός και αποτραβηγμένος από τον κοινωνικό του περίγυρο, που θέλει να δώσει αγάπη αλλά δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος ούτε στους συναδέλφους του, οι οποίοι φαίνεται να τον εκμεταλλεύονται συχνά, ούτε στον αδερφό του, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το τραύμα που κουβαλάει μέσα του. Η μόνη ασχολία του Χάρι, πέρα από τη δουλειά του στο εργοστάσιο παιχνιδιών (είπαμε, Άγιος Βασίλης), είναι η παρακολούθηση των παιδιών της γειτονιάς του, ούτως ώστε να ξέρει ποια από αυτά είναι άτακτα και ποια καλά, για να πάρει το καθένα το δώρο που του αξίζει.
  Κάπου εδώ να αναφέρουμε, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, ότι μιλάμε για άλλη μία καλτ δημιουργία από τη δεκαετία του '80. Χαμηλού προϋπολογισμού ανεξάρτητη παραγωγή, που έχει τα θετικά της αλλά σαφώς θα βρείτε και πολλά αρνητικά, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτού του είδους τις ταινίες.
  Στα θετικά νομίζω, ότι πρέπει να βάλουμε την ερμηνεία του πρωταγωνιστή της, Brandon Maggart ,ο οποίος κινείται στα όρια της υπερβολής, χωρίς όμως να τα ξεπερνάει, δίνοντας έτσι ενδιαφέρον στον χαρακτήρα του Χάρι και βγάζοντας μας μια συμπάθεια ή ,αν θέλετε, οίκτο, για το πρόσωπό του. Ίσως να κρύβει μέσα του ένα τέρας, όμως προσπαθεί να το κρατάει κοιμισμένο. Δεν υπάρχει όμως στήριξη από κανέναν κι έτσι κάποια στιγμή ο Χάρι θα λυγίσει και δε θα αντέξει την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση. Αυτό που καταφέρνει ο Maggart, είναι να .... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!

4.SANTA'S SLAY (Κωμωδία Τρόμου) 2005


Σκηνοθεσία : David Steiman
Σενάριο : David Steiman
Πρωταγωνιστούν : Bill Goldberg,
Douglas Smith,Emilie de Ravin
ΥΠΟΘΕΣΗ : Ο Santa Clause είναι στην πραγματικότητα ένας δαίμονας, γιος του Σατανά, που έχασε ένα στοίχημα από έναν Άγγελο και καταδικάστηκε να μοιράζει δώρα στα παιδιά για χίλια χρόνια. Τα χίλια χρόνια πέρασαν και ο Santa επιστρέφει, για να εκδικηθεί.

ΑΠΟΨΗ : Έχεις βαρεθεί όλες αυτές τις Αμερικανικές, μελιστάλαχτες, Χριστουγεννιάτικες ταινίες, με τα φτωχά κορίτσια που ερωτεύονται πλούσιο γόη, τα σκυλάκια που σώζουν τα Χριστούγεννα, τον Άη Βασίλη που χαρούμενος τρέχει να μοιράσει δώρα, τις οικογένειες που ενώνονται και λύνουν όλα τους τα προβλήματα και βρίσκουν το νόημα των Χριστουγέννων και το απαραίτητο happy end που ακολουθεί όλα αυτά τα θέματα; Ε, τότε το Santa's Slay είναι η ταινία σου!
Ο Άγιος Βασίλης (ο Νικόλαος αν θέλουμε να 'μαστε ακριβής καθώς το Santa Clause, προέρχεται από το Saint Nickolas), αυτός ο στρουμπουλός κοκκινοφορεμένος τύπος, εδώ δεν είναι αυτό που περιμένεις. Είναι θηριώδης (τον υποδύεται ο παλαιστής της WWE, Bill Goldberg), είναι κακός όσο δεν παίρνει και είναι... γιος του Σατανά! Αν είσαι λίγο θρήσκος, είμαι σίγουρος ότι κάπου εδώ φεύγεις. Σε καταλαβαίνω. Εγώ συνεχίζω ωστόσο. Συνεχίζω, γράφοντας γι αυτή τη βλάσφημη ταινιούλα της μιας ώρας και δέκα λεπτών, η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους, άθρησκους αλλά και θρήσκους και που αποκτά όλο και περισσότερους, καθώς πολλοί δεν αντέχουν το βομβαρδισμό δεκάδων Χριστουγεννιάτικων μπουρδολογιών που γυρίζουν κάθε χρόνο οι Αμερικάνοι, για να τιμήσουν το Πνεύμα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους δολάριο, ευρώ, λίρα κτλ.
 Ο Άγιος Βασίλης ,λοιπόν, είναι κακός και χάνοντας ένα στοίχημα που έβαλε με έναν Άγγελο, καταδικάστηκε για χίλια χρόνια να μοιράζει δώρα και χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου. Τα χίλια χρόνια όμως πέρασαν και ο κακός Άγιος επιστρέφει ζητώντας εκδίκηση και είναι αποφασισμένος να μην χαριστεί σε κανένα. Όποιος βρεθεί στο διάβα του, μαύρο φίδι που τον έφαγε.
  Απ' την πρώτη σκηνή του, το Santa's Slay, κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Το χιούμορ του είναι μαύρο, το τραβάει στα άκρα και παίζει με αυτά συνεχώς. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα είδος βέβηλου σλάπστικ τρόμου καθώς ακόμα .... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!

 5.SINT (Τρόμου) 2010


Σκηνοθεσία:Dick Maas
Σενάριο:Dick Maas
Παίζουν:Egbert Jan Weeber,
Bert Luppes
ΥΠΟΘΕΣΗ :  Στην Ολλανδία, στις 5 του Δεκέμβρη, όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο, ο Άγιος Νικόλαος δε φέρνει δώρα... Παίρνει...παιδιά...

ΑΠΟΨΗ : Στην Ολλανδία, ο Άγιος Νικόλαος είναι ότι ο Άγιος Βασίλης για εμάς. Κάθε χρόνο στις 5 Δεκέμβρη γιορτάζεται η γέννηση του και το έθιμο θέλει τον Άγιο να φέρνει δώρα σε όλα τα καλά παιδιά, ενώ τα άτακτα μπαίνουν σε τσουβάλια και οι βοηθοί του, οι Μαύροι Πιτ (!), τα στέλνουν στην Ισπανία!
  Εδώ λοιπόν έχουμε μια παραλλαγή αυτής της ιστορίας, με τον Νικόλαο να είναι ένας κακός και αιμοσταγής επίσκοπος, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης αγανακτισμένων χωρικών, οι οποίοι δεν άντεχαν τη φορολογία και την σκληρή συμπεριφορά του Νικόλαου, δολοφονείται. Από τότε ο Νικόλαος επιστρέφει κάθε 32 χρόνια, για να απαγάγει όσο περισσότερα παιδιά μπορεί.
  Η ιδέα της ταινίας είναι καλή και ιντριγκαδόρικη. Σίγουρα θα υπήρξαν αντιδράσεις από την Εκκλησία και σε αυτή την περίπτωση καθώς αμαυρώνεται το όνομα ενός Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας και μάλιστα αγαπητού στα παιδιά. Μέχρι ένα σημείο το φιλμ κυλάει καλά αλλά σαν ένα εφηβικό θρίλερ χαμηλών αξιώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει κορύφωση της δράσης, το παιχνίδι χάνεται. Η εξάρσεις που παρουσιάζονται, σβήνουν αμέσως και φτάνεις στο τέλος αδιάφορα ενώ θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα.
  Υπάρχουν σκηνές ευφάνταστες και καλογυρισμένες, όπως η καταδίωξη του Αγίου στις ταράτσες, η επίθεση στο αμάξι και η στιγμή που ο Άγιος μπαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά όλα αυτά μοιάζουν να χάνονται όσο πλησιάζεις στο τέλος της ταινίας.... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!



6.RARE EXPORTS : A Christmas Tale (Φαντασίας- Τρόμου) 2010

Rare Exports
Σκηνοθεσία:Jalmari Helander
Σενάριο:Helander Brothers,
Petri Jokiranta,Sami Parkkinen
Παίζουν:Onni Tommila,
Jorma Tommila
ΥΠΟΘΕΣΗ :Βόρεια της Φινλανδίας και στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκεται ένα από τα υποτιθέμενα σπίτια του Άη Βασίλη. Τους τελευταίους μήνες, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, που εργάζεται για την εταιρία Subzero Inc, και με αρχηγό έναν περιέργο Βρετανό, σκάβει μυστηριωδώς ένα μεγάλο λόφο, δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον. Οι ντόπιοι, και κυρίως ο Samis και ο Laplanders είναι έξω φρενών. Η ετήσια συγκέντρωση των ταράνδων, που συμβαίνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχει καταστραφεί, δημιουργώντας προβλήματα και στην τοπική οικονομία. Επίσης ενοχλημένος, είναι ο Rauno, ένας πατέρας που μεγαλώνει μόνος του τον γιο του, Pietari, ένα παιδί με μεγάλη φαντασία και προβλήματα ανάπτυξης. Ο Pietari όμως, προσέχει κάποια πράγματα που οι άλλοι δεν τα δίνουν σημασία, και συνειδητοποιεί ότι η τρύπα που έχουν σκάψει, σχετίζεται με τον Άη Βασίλη. [Cine.gr]

ΑΠΟΨΗ : Το Rare Exports είναι ένα παράξενο παραμύθι τρόμου, που βαδίζει στα χνάρια των Gremlins και αρκετές στιγμές καταφέρνει να μας παρασύρει στον κόσμο του. Έχουμε μια ιστορία φαντασίας με ελάχιστα στοιχεία τρόμου, που σου αφήνει την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα παραμύθι για λίγο μεγαλύτερα παιδιά.
  Το χιονισμένο σκηνικό της Φινλανδίας είναι ιδανικό για την ιστορία που αφηγείται το Rare Exports, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του Πατέρα των Χριστουγέννων (του δικού μας Άη Βασίλη). Εννοείται ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μια παραλλαγή του μύθου, την οποία όμως βρήκα ιδιαίτερα έξυπνη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσες έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει. Μην περιμένετε ταράνδους, μην περιμένετε καλικάντζαρους, μην περιμένετε τον αγαθό Άγιο με το λευκό μούσι. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στο φιλμ αλλά όχι όπως τα φανταζόμαστε και εκεί είναι που κερδίζει πόντους το Rare Exports. Το όλο εγχείρημα φανερώνει τη δυναμική του κυρίως στο τελευταίο μισάωρο και μας ανοίγει τα χαρτιά του ένα -ένα..... Για τη συνέχεια πατήστε εδώ!

Επίλογος: Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποια από τις παραπάνω ταινίες ως καλύτερη ή ως πιο ιδιαίτερη, θα ήμουν ανάμεσα σε δύο: Rare Exports και Christmas Evil. Το πρώτο έχει κάτι από σκοτεινό παραμύθι για λίγο μεγαλύτερα παιδιά ενώ το δεύτερο είναι ένα βαρύ ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο κάνει προσπάθεια εμβάθυνσης στο ζήτημα της μοναξιάς, της κοινωνικοποίησης και του χαμένου μηνύματος των Χριστουγέννων. Το Christmas Evil είναι σίγουρα το πιο άγνωστο από τα 6 παραπάνω φιλμ, κυρίως στη χώρα μας. 
  Περιμένω και τις δικές σας απόψεις πάνω στα "εναλλακτικά Χριστούγεννα". Ταινίες τρόμου, θρίλερ ή μαύρες κωμωδίες που έχουν να κάνουν με την περίοδο των Χριστουγέννων! Ποιες ταινίες έχετε συνδυάσει με αυτή την περίοδο; Ποιες σας αρέσει να παρακολουθείτε αυτή την περίοδο; 
Σας χαιρετώ και εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου