10.12.14

Jack Frost (1998)

Είδος : Φαντασίας
Jack Frost
ΤΖΑΚ ΦΡΟΣΤ,
Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ
Σκηνοθεσία:Troy Miller
Σενάριο:Mark Steven Johnson,
Steve Bloom,Jonathan Roberts,
Jeff Cesario
Παίζουν:Michael Keaton,Kelly Preston,
Joseph Cross
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζακ Φροστ είναι επαγγελματίας μουσικός και βασικός ερμηνευτής της ομώνυμης μπάντας. Οι περιοδείες με το συγκρότημα τον απομακρύνουν συχνά από το σπίτι του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατά τις υποσχέσεις που δίνει στον εντεκάχρονο γιο του. Η τελευταία υπόσχεση του Τζακ στο γιο του ήταν πως θα περάσουν τα Χριστούγεννα όλοι μαζί αλλά δεν καταφέρνει να την τηρήσει, καθώς επιστρέφοντας σπίτι ο Τζακ σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό. Ένα χρόνο μετά θα συμβεί κάτι μαγικό. Ο Τζακ Φροστ επιστρέφει στη ζωή σαν χιονάνθρωπος κι έχει τη δυνατότητα να επανορθώσει απέναντι στο γιο του.


ΑΠΟΨΗ: Είπα να σας βάλω σιγά σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων καθώς απέχουμε μόλις 15 μέρες πια. Αρχίζουμε λοιπόν από σήμερα την εορταστική περίοδο στο Δες και Πες με μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ομολογουμένως, όχι από τις καλύτερες αλλά λίγο η συμπάθεια στον Μάικλ Κίτον, λίγο το απωθημένο μου ότι η ταινία προβάλλεται κάθε χρόνο από το Star εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και δεν είχα καταφέρει ποτέ να την παρακολουθήσω, σας έλαχε ο Τζακ Φροστ.

  Όλοι οι χολιγουντιανοί ηθοποιοί έχουν στη φιλμογραφία τους έστω μία χριστουγεννιάτικη ταινία. Το Τζακ Φροστ, ο Χιονάνθρωπος, είναι η οικογενειακή χριστουγεννιάτικη ταινία του Μάικλ Κίτον και αποτελεί ίσως την αρχή της παρακμής της καριέρας του. Όχι ότι ευθύνεται το Jack Frost γι αυτό...
  Όλα στο φιλμ του Τρόι Μίλερ λειτουργούν με τον κανόνα των κλισέ που έχει θεσπιστεί στο επίσημο σχεδόν είδος των οικογενειακών χριστουγεννιάτικων ταινιών. Μια οικογένεια, ένα πρόβλημα που μπορεί να καταστρέψει τα Χριστούγεννα και μια λύση που δίνεται ως δια μαγείας για να έχουμε το happy end που όλοι περιμένουμε. Εδώ, μιας κι έχουμε να κάνουμε με ταινία φαντασίας, η λύση δίνεται όντως με μαγικό τρόπο. Ο νεκρός πατέρας επανέρχεται στη ζωή με τη μορφή του χιονάνθρωπου που έφτιαξε ο γιος του στην αυλή του σπιτιού τους. Μέχρι εκείνο το σημείο όλα λειτουργούν σχετικά καλά στο φιλμ. Συμβατικά μεν, καλά δε. Από εκεί και έπειτα το φιλμ χάνει αρκετούς πόντους. Η απουσία του Μάικλ Κίτον από την οθόνη δεν καλύπτεται ούτε από τον κακοσχεδιασμένο χιονάνθρωπο, ούτε από την άχρωμη Κέλι Πρέστον. Η ιστορία κυλάει αδιάφορα και ο μόνος που κρατάει το ενδιαφέρον είναι ο πιτσιρικάς της υπόθεσης. Η χαρά και η αγωνία του μικρού, να κρατήσει ζωντανό όσο περισσότερο μπορεί τον (χιονο)πατέρα του είναι ίσως τα μόνα ενδιαφέροντα σημεία του δεύτερου μισού του φιλμ.
  Το Τζακ Φροστ αποτελεί παραλλαγή ενός πολύ όμορφου χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, που δίνει τις βάσεις για να δημιουργήσεις μια πολύ δυνατή ιστορία. Ο Τρόι Μίλερ και οι τέσσερις (!!!) σεναριογράφοι του δεν κατάφεραν πολλά αν αναλογιστείς τη δυναμική της ιστορίας. Άσε την παντελή έλλειψη χιούμορ από την ταινία. Τί μένει από το Τζακ Φροστ; Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, η χιονισμένη πόλη και μια-δυο συγκινητικές στιγμές κι αυτές όχι δοσμένες με ειλικρινή τρόπο αλλά βεβιασμένες. Αν έχετε παιδιά μπορεί να το χαζέψετε μαζί τους αυτές τις μέρες, εάν όχι μην αποφασίσετε να το δείτε μόνοι σας.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Jack Frost (1998) on IMDb



2 σχόλια:

  1. Λοιπόν, είχα βάλει και γω μια φορά να δω το Jack Frost, την γνωστή Χριστουγεννιάτικη κωμωδία τρόμου, βλέπω, βλέπω, πουθενά τρόμος, όλα γλυκανάλατα και παιδικά, (εντωμεταξύ έχουν και παρόμοια υπόθεση, κάποιος πεθαίνει και επιστρέφει σαν χιονάνθρωπος) και αντί ο χιονάνθρωπος να αρχίζει να σφάζει κόσμο κάθεται και κάνει γουτσουνιές με ένα παιδάκι, η φρίκη που έζησα ήταν χειρότερη από κάθε ταινία τρόμου, δεν ήξερα ότι υπήρχαν δύο ταινίες με το ίδιο όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή