21.3.24

The Batman vs. Dracula (2005) DCAU Review


Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Animation, Δράσης, Περιπέτεια, Κόμικ
Διάρκεια: 83'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Εκατομμυριούχος εναντίον Κόμη! Πλάσμα της Νύχτας εναντίον πλάσματος της Νύχτας! Θνητός εναντίον Απέθαντου! Νυχτερίδα εναντίον Νυχτερίδας! Μπάτμαν εναντίον Δράκουλα!

 Ο Κόμης Δράκουλας βρίσκεται θαμένος στο κοιμητήριο του Γκόθαμ. Ο Πιγκουίνος θα τον ξυπνήσει και θα γίνει τσιράκι του, στην προσπάθεια κατάκτησης της πόλης, υποτάσσοντας συνεχώς νέα θύματα υπό τις δυνάμεις του Κόμη. Ο Μπάτμαν πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει την εξάπλωση των απέθαντων και να αντιμετωπίσει τον Δράκουλα.

 Βρισκόμαστε στο 2005. Το τηλεοπτικό σύμπαν κινουμένων σχεδίων της DC εξακολουθεί να τα πηγαίνει περίφημα με το Justice League Unlimited να βρίσκεται στον τελευταίο κύκλο του αλλά και μια νέα σειρά με τον Μπάτμαν, να τοποθετεί τον σκοτεινό ιππότη σε διαφορετικά πλαίσια. Το σχέδιο είναι εμφανώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, με πιο σκληρές γραμμές, ενώ το μοντάζ και η δράση είναι σαφώς πιο γρήγορα. Εκεί που υστερεί η νέα σειρά σε σχέση με τις μέχρι τώρα σειρές της DC είναι στο σενάριο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τόσο το BATMAN: TAS όσο και τα SUPERMAN: TAS και JUSTICE LEAGUE ήταν από τις καλύτερες και πιο προσεγμένες παραγωγές κινουμένων σχεδίων, με έμφαση στο σενάριό τους. Οπότε αυτή η νέα σειρά, που φέρει τον τίτλο The Batman, έχει να αντιμετωπίσει σκληρούς αντιπάλους, πράγμα που μάλλον την αδίκησε την εποχή που κυκλοφόρησε γιατί η σύγκριση ήταν άμεση με τις προηγούμενες, κλασικές πλέον σειρές. Ρίχνοντας μια ματιά σήμερα στον κόσμο που έφτιαξε η σειρά, μπορείς να την εκτιμήσεις περισσότερο.

 Παράλληλα με την προβολή της σειράς The Batman στην τηλεόραση, έχουμε και την κυκλοφορία της ταινίας κινουμένων σχεδίων The Batman vs. Dracula, που κινείται στο ίδιο σύμπαν. Η ταινία παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες καθώς συνδυάζει στοιχεία ταινίας μυστηρίου και τρόμου. Υπάρχει πιο έντονη βία σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του DCAU ενώ και οι χαρακτήρες είναι πιο τραχείς.

 Όλα είναι λίγο πιο "σκληρά" εδώ. Γίνεται φανερή έτσι η αλλαγή προσώπων σε όλα σχεδόν τα μέρη της παραγωγής. Από τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους μέχρι τους ηθοποιούς, συναντάμε νέα ονόματα. Ο Μπάτμαν έχει εδώ τη φωνή του Ρίνο Ρομάνο, ο οποίος έχει βρει τον δικό του τρόπο, διαφοροποιώντας λίγο την προσέγγιση του αξεπέραστου Κέβιν Κόνροϊ, ενώ ο Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον υποδύεται έναν αρκετά πιο ενεργητικό και υπερκινητικό Τζόκερ. Η Τάρα Στρονγκ, που αργότερα θα συνδέσει τη φωνή της με τη Χάρλεϊ Κουίν και τη Μπάτγκερλ, δανείζει εδώ τη φωνή της στη Βίκυ Βέιλ, που τη βλέπουμε να επανέρχεται μετά από αρκετά χρόνια και την πρώτη ταινία Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον. Η μεγαλύτερη απόλαυση ωστόσο είναι ο Πίτερ Στόρμεϊρ στο ρόλο του Δράκουλα, παίζοντας στα όρια πολλές φορές του τρομακτικού αλλά και  του κωμικού ταυτόχρονα.

 Μπορεί να είναι αρκετές οι διαφορές σε πολλά επίπεδα με τις αντίστοιχες παραγωγές των ταινιών του DCAU εκείνης της περιόδου αλλά το Ο Μπάτμαν Εναντίον του Δράκουλα αποτελεί ευχάριστη προσθήκη. Σήμερα μπορείς να το εκτιμήσεις καλύτερα, όπως και την αντίστοιχη σειρά κινουμένων σχεδίων, που απομακρύνθηκε από τον μέχρι τότε τρόπο της εταιρείας και κατάφερε να παρουσιάσει τους ήρωες και  να πει τις ιστορίες με τον δικό της τρόπο.


 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

 

 

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχη ανάλυση από έναν ακέραιο άνθρωπο, μετρ των κινηματογραφικών πεπραγμένων και επίσης φανταστικό μουσικό. Σε ευχαριστούμε θερμά Νικόλα Ρέντζο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή