23.6.20

Military Wives (2019) Review

Είδος: Κομεντί, Δραματική

"Γλυκό, ανθρώπινο, συγκινητικό, αστείο. Αρκεί!"

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Σκηνοθεσία:Peter Cattaneo
Σενάριο:Rosanne Flynn,
Rachel Tunnard
Παίζουν:Kristin Scott Thomas,
Sharon Horgan,Emma Lowndes
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Δυο καλές πρωταγωνίστριες, ένα εύπεπτο σενάριο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, μερικά κλισέ που συναντάμε συνήθως σε μια «δραμεντί» ούτως ώστε να έχουμε συγκίνηση αλλά και χαμόγελα, μερικές δόσεις μουσικής και κάπως έτσι -με σωστή καθοδήγηση- πετυχαίνεις μια ταινία ιδανική για θερινό κινηματογράφο. Προς Θεού, δεν έχω σκοπό να μειώσω το φιλμ με αυτή μου τη φράση. Απλώς προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό να παρακολουθεί την ταινία στον κινηματογράφο και όλα τα πιθανά σενάρια κατέληγαν σε κάποιον θερινό με τη συντροφιά παγωμένου ποτού. Δεν το θεωρώ κακό αυτό. Αντιθέτως, το να μπορεί μια ταινία να σε μεταφέρει νοητά σε μια καλοκαιρινή αυλή, το χρεώνω στα υπέρ της.
Ξέρετε τι ή μάλλον ποιος δεν ήταν υπέρ της ταινίας πριν την παρακολουθήσει; Εγώ! Κι όμως στο τέλος το φιλμ του Πίτερ Κατανίο (ο κύριος που είκοσι τρία χρόνια πριν μας έδωσε το Άντρες Έτοιμοι Για Όλα) κατάφερε να αγγίξει αρκετές ευαίσθητες χορδές, να με κάνει να γελάσω αβίαστα σε κάποιες στιγμές και παρά την προβλέψιμη εξέλιξή του και τον συμβατικό τρόπο που χειρίζεται ο Κατανίο το υλικό του, τέλειωσα την προβολή νιώθοντας ικανοποιημένος από αυτό που είδα.
Το σενάριο των Ροζάν Φλιν και Ρέιτσελ Τάνερντ παίρνει την αρχική ιδέα από την πρώτη Χορωδία Συζύγων Στρατιωτικών που δημιουργήθηκε στην Αγγλία. Παρακολουθούμε λοιπόν τις συζύγους στρατιωτικών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2000, κατά την περίοδο της παραμονής τους στην στρατιωτική κοινότητα κι ενώ προσπαθούν να βρουν τρόπους να σταθούν η μία στην άλλη και να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους. Μια από τις ιδέες που πέφτει στο τραπέζι έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας χορωδίας και επειδή όπως ξέρουμε το τραγούδι και η μουσική έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, η ιδέα δεν αργεί να πάρει σάρκα και οστά. Μπροστά σε αυτή την προσπάθεια μπαίνει η αυστηρή Κέιτ, γυναίκα του Συνταγματάρχη, και η Λίζα, γυναίκα Αρχιλοχία. Η πρώτη ζητά πειθαρχία και μέτρο από τις άπειρες χορωδούς, η δεύτερη θέλει απλώς να τις αφήσει να τραγουδήσουν χωρίς αυστηρούς περιορισμούς. Η χρυσή τομή βρίσκεται και σύντομα η χορωδία καλείται να δώσει παράσταση στο Άλμπερτ Χολ, μπροστά σε σημαντικό κοινό.
Καταλαβαίνετε κι από αυτή την περίληψη ότι αυτό που θα παρακολουθήσετε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας εντυπωσιάσει ούτε θα σας εκπλήξει. Η ταινία ακολουθεί όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και δεν ξεφεύγει από κανένα κανόνα. Ότι κάνει όμως το κάνει τίμια. Λέει απλώς μια ιστορία και πολλές φορές οι ιστορίες μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ειπωθούν, αρκεί να αυτό να γίνει με καλή πρόθεση και μεράκι. Και τα δύο φαίνεται να τα έχει το Military Wives, συν τις ερμηνείες των Κριστίν Σκοτ Τόμας και Σάρον Χόργκαν. Η πρώτη λίγο πιο επιτηδευμένη, η δεύτερη χαλαρά «φυσική».
Προφανώς δεν λες όχι όταν μια δραματική κομεντί κάνει το κάτι παραπάνω, πράγμα που δεν συμβαίνει εδώ, αλλά εντάξει βρε αδερφέ! Δεν μπορούμε να έχουμε πάντα κάτι εξαιρετικό, γιατί πως θα ξεχωρίζαμε το εξαιρετικό αν τα πάντα ήταν εξαιρετικά! Γλυκό, ανθρώπινο, συγκινητικό, αστείο. Αρκεί!
 



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου