20.12.16

The Muppet Christmas Carol (1992)

Είδος: Κωμωδία, Οικογενειακή, Φαντασίας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σκηνοθεσία:Brian Henson
Σενάριο:Jerry Juhl
Παίζουν:Michael Caine,
Dave Goelz,Steve Whitmire
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς αποκτά μια ακόμα κινηματογραφική μεταφορά, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές τις πασίγνωστες μαριονέτες που δημιούργησε ο Τζιμ Χένσον. Ο Κέρμιτ, η μις Πίγκι, ο Γκόνζο και οι υπόλοιποι, υποδύονται τους γνωστούς χαρακτήρες της ιστορίας, με τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρουτζ.

ΑΠΟΨΗ: Μια γλυκιά θαλπωρή, μια μυρωδιά από αναμμένο τζάκι και Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, μια επιθυμία να ξαναγίνεις για λίγο παιδί, χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεσαι την καθημερινότητά σου παρά μόνο να κάνεις όνειρα για το πως θα είναι η ζωή σου όταν μεγαλώσεις. Αυτά ένιωσα ξανά παρακολουθώντας τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία των Μάπετς, μια από τις πιο όμορφες και παραμυθένιες μεταφορές της ιστορίας του Ντίκενς.

  Οι Μάπετς εμφανίζονται για πρώτη φορά χωρίς το μπαμπά τους να τους προσέχει. Ο Τζιμ Χένσον έχει πεθάνει δύο χρόνια πριν, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη στο γιο του, Μπράιαν, ο οποίος εδώ αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία. Το γνωστό ύφος των Μάπετς δε χάνεται από την οθόνη, το χιούμορ (σε μικρότερο βαθμό) και οι επινοήσεις του μπαμπά Χένσον είναι ακόμα ζωντανά, ενώ υπάρχει μια γλυκιά μελαγχολία στις εικόνες, που βοηθά όλη αυτή την παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το φιλμ του Χένσον μπορεί να είναι παράλληλα φωτεινό, με έντονα χρώματα, αλλά και σκοτεινό, ψυχρό, όπως η σκληρή επικάλυψη της καρδιάς του Εμπενίζερ Σκρουτζ, που μαλακώνει τελικά αφού βλέπει τη ζωή τη δική του και των γύρω του μέσα από τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων, που τον επισκέπτονται την παραμονή της μεγάλης γιορτής. Το αερικό πρώτο πνεύμα του Παρελθόντος οδηγεί τον Σκρουτζ στα παιδικά του χρόνια, εκεί που φαίνεται να καλλιεργήθηκε το μίσος για τα Χριστούγεννα, το χαμογελαστό και έξω καρδιά πνεύμα του Παρόντος, του δείχνει την πικρή αλήθεια για την κατάντια του, ενώ το τρομακτικό πνεύμα του Μέλλοντος τον οδηγεί στα θλιβερά μονοπάτια που μπορεί να οδηγήσει το μίσος τον ίδιο αλλά και τους ανθρώπους που ζουν γύρω του.
  Όλη αυτή η διαδρομή είναι εμπλουτισμένη με υπέροχα τραγούδια, αστεία, πικρόχολα και συγκινητικά. Οι μαριονέτες είναι απολύτως ζωντανές, έχουν τη δική τους προσωπικότητα η κάθε μία και υποδύονται τους ρόλους τους με αποτελεσματικό τρόπο. Ιδιαίτερα ο Κέρμιτ είναι τόσο ταιριαστός με το ρόλο του Μπομπ Κράτσιτ. Ο Κέρμιτ είχε πάντα μια μελαγχολία σαν χαρακτήρας κι εδώ ταιριάζει απόλυτα με τη ζωή του Κράτσιτ, την ανοχή της συμπεριφοράς του ψυχρού εργοδότη του και την καλοσύνη που αντιμετωπίζει τη ζωή μαζί με την οικογένειά του και τον μικρό Τιμ, που δίνει το σημαντικότερο μάθημα στον Σκρουτζ. Ο Μάικλ Κέιν είναι ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ και υποδύεται το ρόλο με αρκετή άνεση, παρότι έχει να κάνει σε όλη την ταινία με μαριονέτες, όντας ο μοναδικός πρωταγωνιστής που κινείται χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου!
  Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία είναι ιδανική για οικογενειακή προβολή της ημέρες των γιορτών. Μαγική ατμόσφαιρα, χιούμορ και το υπέροχο μήνυμα του κειμένου του Τσαρλς Ντίκενς, δένουν όλα αρμονικά μεταξύ τους, όχι σε μια ταινία που είναι αψεγάδιαστη αλλά που έχει ψυχή μέσα της και καταφέρνει να γεννά συναισθήματα στο κοινό. Αν έχετε παιδιά μην το καθυστερείτε. Αυτά τα Χριστούγεννα βάλτε τα να δουν τα Μάπετς να αποδίδουν Ντίκενς!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου