17.12.16

How the Grinch Stole Christmas! (1966)

Είδος: Animation

Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ
ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Σκηνοθεσία:Chuck Jones,Ben Washam
Σενάριο:Irv Spector,Bob Ogle,
Dr. Seuss(βιβλίο)  
Παίζουν:Boris Karloff,
Thurl Ravenscroft,June Foray
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στο χωριό των Χου η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Οι δρόμοι και η πλατεία στολίζονται, τραγούδια ηχούν παντού, μικροί και μεγάλοι Χου ετοιμάζονται για τη μεγάλη αυτή μέρα. Σε μια σπηλιά πάνω από το χωριό ζει απομονωμένος ο Κατεργάρης, που μισεί τα Χριστούγεννα και δε θέλει να βλέπει κανέναν χαρούμενο. Αποφασίζει λοιπόν να σκορπίσει θλίψη στους Χου, κλέβοντας τα Χριστούγεννα. Πως θα το κάνει αυτό; Θα ντυθεί Άγιος Βασίλης, θα μπει στα σπίτια, θα κλέψει όλα τα δώρα, τα δέντρα και τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το νόημα των Χριστουγέννων, όμως, είναι πολύ βαθύτερο από αυτά και σύντομα ο Κατεργάρης θα το καταλάβει.


ΑΠΟΨΗ: Όταν ακούτε για το How the Grinch Stole Christmas είμαι σίγουρος ότι στους περισσότερους έρχεται στο μυαλό το φιλμ του Ρον Χάουαρντ, με τον Τζιμ Κάρεϊ μεταμορφωμένο στον Κατεργάρη. Υπάρχει, όμως, μια τηλεοπτική παραγωγή κινουμένων σχεδίων, που χρονολογείται στα 1966, η οποία κατάφερε να μεταφέρει με πολύ καλύτερο τρόπο στην οθόνη, το αλληγορικό διήγημα του Δρ Σους.

  Καρτουνίστας, συγγραφέας, σεναριογράφος κι εκδότης, ο Θίοντορ Σους Γκάιζελ, έμεινε γνωστός ως ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Δόκτωρ Σους. Ένα από τα κλασικά του βιβλία είναι το How the Grinch Stole Christmas, το οποίο εκδόθηκε το 1956. Δέκα χρόνια μετά, ένας από τους ανθρώπους σύμβολα της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, ο Τσακ Τζόουνς, μεταφέρει την ιστορία στην οθόνη. Ο Τσακ Τζόουνς, αν δε σας λέει κάτι το όνομά του, είναι ο άνθρωπος πίσω από τα Looney Tunes, συνένοχος στη δημιουργία χαρακτήρων σαν το Μπαγκς Μπάνι και τον Ντάφι Νταφι Ντακ, δημιουργός του Πέπε Λε Πιού, του Γουίλι Κογιότ και του ... Μπιπ-Μπιπ!
  Το How the Grinch Stole Christmas! είναι μια μικρής διάρκειας ταινία κινουμένων σχεδίων, με το κλασικό σχέδιο των ταινιών της Warner Bros. Ο Τζόουνς φτιάχνει μια ταινία αστεία, με τη σλαπστικ αισθητική των Looney Tunes να υπάρχει κι εδώ, αλλά φροντίζει να περάσει το όμορφο μήνυμα του Δόκτωρ Σους, για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Η μεγάλη αυτή γιορτή δεν βρίσκεται στα πολύχρωμα στολίδια, στα λαμπιόνια και στα δώρα. Όλα αυτά αποτελούν μια όμορφη διαδικασία αλλά η γιορτή μπορεί να υπάρξει και χωρίς αυτά, όπως θα καταλάβει κι ο Κατεργάρης στο τέλος της ιστορίας, αφού έχοντας κλέψει τα πάντα από τους Χου και περιμένει να τους βρει η μέρα των Χριστουγέννων λυπημένους, αντικρίζει χαμογελαστά πρόσωπα, που πιασμένα χέρι χέρι τραγουδούν γεμάτα χαρά για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
  Ο Μπόρις Καρλόφ έχει το ρόλο του αφηγητή αλλά και του Κατεργάρη κάποιες φορές, σε ένα ρόλο κόντρα στη φήμη του ως ηθοποιός ταινιών τρόμου, ως Φρανκενστάιν, με τον ίδιο τον Σους εκείνη την εποχή, να θεωρεί λάθος τη χρησιμοποίηση του ηθοποιού. Ωστόσο ο Τσακ Τζόουνς υπερίσχυσε, ο Καρλόφ αφηγείται και όλα κύλησαν εξαιρετικά για αυτό το εικοσιπεντάλεπτο Χριστουγεννιάτικο καρτούν, που έγινε άμεσα ένα από τα αγαπημένα των Αμερικανών.
  Δε νομίζω δυστυχώς να υπάρχει κάποια μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά εκδοχή του How the Grinch Stole Christmas, πράγμα που κάνει δύσκολη την προβολή σε πιτσιρίκια που δε μπορούν να διαβάσουν υπότιτλους. Υποτιτλισμένο θα το βρείτε, αν όχι σε ψηφιακό δίσκο, σίγουρα στο διαδίκτυο. Ρίξτε του μια ματιά και σίγουρα θα το εκτιμήσετε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή κάποιος θα ασχοληθεί με τη μεταγλώττισή του, καθώς αξίζει να το "ακούσουν" και μικρούλια που δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν αλλά που μπορούν να εκτιμήσουν το μήνυμά του πολύ περισσότερο από εμάς.





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου