20.3.15

Predator (1987)

Είδος : Περιπέτεια, Επιστημονικής Φαντασίας

Predator
Ο ΚΥΝΗΓΟΣ
Σκηνοθεσία:John McTiernan
Σενάριο:Jim Thomas,John Thomas
Παίζουν:Arnold Schwarzenegger,
Carl Weathers,Kevin Peter Hall
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια ομάδα καταδρομέων του Αμερικανικού στρατού βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης ομήρων από τα χέρια ανταρτών στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Πέρα από τους αντάρτες θα έρθουν αντιμέτωποι και με ένα πλάσμα πολύ πιο ισχυρό και βίαιο απ' ό,τι έχουν συναντήσει μέχρι εκείνη τη μέρα. Το πλάσμα γίνεται κυνηγός και αυτοί τα θηράματα. 

ΑΠΟΨΗ: Ο Τζον Μακ Τίρναν βρίσκεται στην πιο δημιουργική του περίοδο και μας δίνει μια από τις καλύτερες και πιο δυναμικές περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας όχι μόνο της δεκαετίας του ΄80 αλλά όλων των εποχών. Πρωταγωνιστές: ο Σβαρτζενέγκερ, ο αλησμόνητος Κυνηγός και η ζούγκλα!
  Η δεκαετία του '80 μας χάρισε απίστευτα διασκεδαστικές κινηματογραφικές στιγμές. Είναι η εποχή που το σινεμά του ποπ κορν δεν έχει χάσει τελείως το μέτρο και που κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στη διασκέδαση αλλά και την ποιότητα. Ο Κυνηγός είναι μια ταινία που ακροβατεί τέλεια πάνω σε αυτό το τεντωμένο σκοινί. Εκεί που τείνει να γίνει φιλομιλιταριστικό, κάπως το σώζει! Εκεί που τείνει να γίνει χαζο-ατακαδόρικο, κάτι δεν το αφήνει! Νομίζω ότι είναι ψυχαγωγικός κινηματογράφος που έχει τα πάντα σε σωστή δόση κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερη μερίδα κοινού.
  Η στιβαρή σκηνοθεσία του Μακ Τίρναν δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των ικανοτήτων του και απογειώνει το Predator. Η ζούγκλα κινηματογραφείται άψογα από τον Αμερικανό σκηνοθέτη και παίζει το δικό της ρόλο στην εξέλιξη της δράσης. Το σκοτάδι των τελευταίων σκηνών δίνει εξαιρετική ατμόσφαιρα στη μονομαχία κυνηγού - θηράματος.
  Μεγάλο μέρος στη επιτυχία του φιλμ παίζουν τα εξαιρετικά εφέ και το χαρακτηριστικό πλάσμα που υποδύθηκε ο Κέβιν Πίτερ Χολ, φορώντας το πρόσωπο που σχεδίασε ο Σταν Γουίνστον. Ο εξωγήινος Κυνηγός περνά στο κινηματογραφικό πάνθεον των πιο επιβλητικών και τρομακτικών πλασμάτων. Το καμουφλάζ του και ο τρόπος που λειτουργεί η όρασή του θα κοπιαριστούν αρκετές φορές στο μέλλον από ταινίες του είδους.
  Δυναμικοί χαρακτήρες, bad ass ατάκες και ένα απλό αλλά "αρκετό" σενάριο συμπληρώνουν τα θετικά στοιχεία του Predator. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ειδικά όταν πρέπει να τα εκφέρει ο Άρνολντ, και το κατάλαβαν καλά οι σεναριογράφοι Τζιμ και Τζον Τόμας, δίνοντας στον Αυστριακό μπόντι μπίλντερ τόσα όσα μπορεί να υποστηρίξει και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικότατο ακόμα και για μας που δεν ανήκουμε στους φαν του Άρνι!  
  Είκοσι οκτώ χρόνια μετά ο Κυνηγός παραμένει εντυπωσιακό φιλμ. Δημιούργησε ένα επιτυχημένο franchise και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην καθιέρωση του Σβαρτζενέγκερ ως τεράστιου action hero στη δεκαετία του '80, μαζί φυσικά με το ρόλο του στον Εξολοθρευτή και τον Κόναν. Νομίζω ωστόσο, ότι το φιλμ οφείλει τη μεγάλη του διάρκεια στο χρόνο στον Τζον Μακ Τίρναν, τον χαρισματικό αυτό σκηνοθέτη δυναμικών και στιλιζαρισμένων περιπετειών που τα επόμενα χρόνια θα δώσει άλλα δύο φιλμ που θα μείνουν κλασικά στο είδος τους!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Ο Κυνηγός (1987) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου