23.1.15

Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer (2007)

Είδος : Περιπέτεια, Φαντασίας

Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer
Σκηνοθεσία:Tim Story
Σενάριο:Don Payne,Mark Frost,
John Turman
Παίζουν:Ioan Gruffudd,Jessica Alba,
Chris Evans
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Γκαλάκτους είναι μια πανίσχυρη οντότητα που "τρέφεται" με πλανήτες, και που έχει υπό τις διαταγές του με τη μορφή ανιχνευτή, τον Νόριν Ραντ ή αλλιώς Σίλβερ Σέρφερ. Ο Νόριν Ραντ για να σώσει το δικό του πλανήτη και τους αγαπημένους του, δέχτηκε να είναι για πάντα ο ανιχνευτής του Γκαλάκτους και να του βρίσκει νέους πλανήτες για να τραφεί. Ο επόμενος πλανήτης που βρίσκει ο Σίλβερ Σέρφερ είναι η Γη και οι μόνοι που μοιάζει να μπορούν να σταματήσουν το επερχόμενο κακό είναι οι 4 Φανταστικοί. 

ΑΠΟΨΗ: Ένας γάμος, ενδοοικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα, είναι μερικά από τα πράγματα που τρώνε αρκετά από τα ενενήντα λεπτά διάρκειας του Rise Of The Silver Surfer. Κι εκεί που το φιλμ αρχίζει θεαματικά, σου κόβει τη φορά για αρκετή ώρα, για να επανέλθει στο τελευταίο ημίωρο ουσιαστικά.
  Ο Τιμ Στόρι θέλησε να ανατρέψει το κλίμα που είχε δημιουργήσει το πρώτο φιλμ των 4 Φανταστικών επιχειρώντας να πει μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία και να βάλει απέναντι στην υπερηρωική ομάδα ένα πανίσχυρο πλάσμα ή μάλλον δύο, για να είμαι πιο ακριβής. Ο Γκαλάκτους και ο Σίλβερ Σέρφερ είναι δημιουργήματα των Κέρμπι και Σταν Λη και είχαν πρωτοεμφανιστεί στις σελίδες των Fantastic Four τον Μάρτιο του 1966, σε μια στιγμή που οι δύο συνεργάτες έψαχναν τρόπους να αυξήσουν τις πωλήσεις, δημιουργώντας υπερήρωες πέρα από τα στερεότυπα της εποχής. Οι Κέρμπι και Λη κατάφεραν όχι μόνο να αυξήσουν τις πωλήσεις αλλά να δώσουν και στον κόσμο των κόμιξ δύο χαρακτηριστικές ακόμα και σήμερα φιγούρες. Η απόλυτα κακή και απόκοσμη οντότητα που ακούει στο όνομα Γκαλάκτους και ο Σίλβερ Σέρφερ είναι δύο πολλοί ιδιαίτεροι χαρακτήρες. Ο Σίλβερ Σέρφερ είναι μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός στην Αμερική και από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι έχει ευτυχήσει να έχει και μερικές πολύ καλές ιστορίες.
  Αυτό που έκαναν οι Κέρμπι και Λη είχε μάλλον στο μυαλό του να κάνει και ο Τιμ Στόρι αλλά δεν του βγήκε. Ο Σίλβερ Σέρφερ λειτούργησε σαν "κράχτης" για να τραβήξει το κοινό αλλά στο πανί τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά από την προηγούμενη φορά. Χαβαλές σε καρτουνίστικο ύφος, μια διάθεση για σάτιρα του life style και της showbiz, ελάχιστος προβληματισμός σχετικά με τη διαφορετικότητα των ατόμων ("πιο"... ελάχιστος δε γίνεται) και μερικές θεαματικές σκηνές, ίσως ελαφρώς πιο θεαματικές απ' ότι στο πρώτο φιλμ. Επίσης, εδώ διακρίνω και μια διάθεση από τον Στόρι να γίνει λίγο πιο σκοτεινό το φιλμ αλλά για λίγες στιγμές.
  Βοηθά αρκετά η παρουσία του Σίλβερ Σέρφερ στο να νιώσεις κάποιες στιγμές ότι το φιλμ ήθελε να κάνει κάτι ουσιαστικότερο από τον προκάτοχό του αλλά δεν βγαίνει απόλυτα στην οθόνη αυτό. Κάποιοι διάλογοι του Σέρφερ με τη Σου Στορμ και κάποιες επιβλητικές σκηνές όπως αυτή στο Λονδίνο δίνουν λίγη παραπάνω ευχαρίστηση στο θεατή αλλά πάντα στο επίπεδο της ποπ κορν διασκέδασης και τίποτα περισσότερο τελικά.
  Προσωπική μου άποψη, όπως και με το πρώτο φιλμ αυτής της διλογίας, είναι ότι είναι διασκεδαστικό. Παραμένει μεγάλο πρόβλημα το γράψιμο και οι διάλογοι αλλά οι προθέσεις είναι κι εδώ τίμιες. Χαλαρή διασκέδαση χωρίς προδιάθεση σοβαροφάνειας. Ίσως αν αυτό το φιλμ είχε τη διάρκεια του πρώτου και έδινε λίγο παραπάνω χρόνο στον ενδιαφέροντα χαρακτήρα του Σέρφερ και τον Γκαλάκτους, να μπορούσε να δείξει κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, όμως, περνούν κι αυτοί με πολύ χάρτινο τρόπο από μπροστά μας.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου