30.4.14

Jonah Hex (2010)

Είδος: Γουέστερν, Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Jimmy Hayward
Σενάριο:Neveldine & Taylor,
William Farmer
Παίζουν:Josh Brolin, Megan Fox, 
John Malkovich
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζόνα Χεξ είναι αξιωματικός των Νότιων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφύλιου και έχει υπό τις διαταγές του τον γιο του Συνταγματάρχη Τέρνμπουλ, Τζεμπ. Όταν ο Τζεμπ θα χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας μάχης, ο Τέρνμπουλ θα θεωρήσει υπεύθυνο τον Χεξ και θα πάρει εκδίκηση καίγοντας τη γυναίκα και το γιο του μέσα στο σπίτι τους, αναγκάζοντας τον Χεξ να παρακολουθεί ενώ στην πορεία τον παρατάει ημιθανή, δεμένο σε ένα πάσσαλο. Μια φυλή ινδιάνων θα περιθάλψει τον Χεξ και με τα γιατροσόφια τους θα τον σώσουν, δίνοντας του παράλληλα τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους νεκρούς. Ο Χεξ αναζητά παντού τον Τέρνμπουλ διψώντας για εκδίκηση, ενώ βγάζει τα προς το ζην κυνηγώντας επικυρηγμένους. Η ευκαιρία για εκδίκηση θα δοθεί στον Χεξ όταν θα προσληφθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση, για να τους βοηθήσει στο κυνήγι του Τέρνμπουλ, ο οποίος ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της χώρας. 


ΑΠΟΨΗ: Ο Τζόνα Χεξ είναι δημιούργημα των John Albano και Tony DeZuniga και εμφανίστηκε πρώτη φορά στις σελίδες των κόμιξ της DC, το 1972, στη σειρά All Star Western. Το 1977 θα αποκτήσει τη δική του σειρά, της οποίας η έκδοση θα διαρκέσει 10 χρόνια ενώ το 2006 ο Χεξ επανέρχεται στην κυκλοφορία μέχρι το 2011. Το 2010 είναι η χρόνια που παραμορφωμένος καουμπόι θα κάνει την εμφάνισή του στον κινηματογράφο με απόλυτη και εκκωφαντική...αποτυχία.


  Η απορία μου σε ότι έχει να κάνει με τα κινηματογραφικά πλάνα της DC (εξαιρώντας την νεότερη τριλογία του Μπάτμαν) είναι συνεχής. Μέσα από μια πληθώρα υπερηρώων αλλά και άλλων "χάρτινων" χαρακτήρων, που έχουν παρελάσει από τα κόμιξ της, η DC, το 2010, επιλέγει να μεταφέρει έναν δευτεροκλασάτο χαρακτήρα  στο κινηματογραφικό πανί. Η σειρά του Jonah Hex που κυκλοφόρησε από το 1977 έως το 1987 είχε μια σχετικά καλή πορεία στην Αμερική αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το λόγο, που κάποιος ήθελε να μεταφερθεί το συγκεκριμένο κόμικ στη μεγάλη οθόνη. Ένα σωρό πασίγνωστοι και πρωτοκλασάτοι χαρακτήρες περιμένουν υπομονετικά τόσα χρόνια να αποκτήσουν τη δική τους ταινία αλλά οι υπεύθυνοι της DC έχουν άλλη άποψη. "Ο Flash, η Wonder Woman, ο Green Lantern (ένα χρόνο μετά ήρθε αυτός), ο Green Arrow, ο Aquaman, ο Captain Marvel, ο Hawk Man μπορούν να περιμένουν. Προηγείται ο Hex. Μ' αυτόν θα κοντράρουμε την επιτυχία των ταινιών της Marvel!" Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτηκαν εκεί στη DC, αρχικά. Λέω, αρχικά, γιατί κατά την παραγωγή της ταινίας μάλλον και οι ίδιοι απογοητεύτηκαν, ελαχιστοποίησαν τη διάρκειά της και την πέταξαν γρήγορα-γρήγορα στην αγορά, ποντάροντας περισσότερο στην αγορά του DVD, κατά την προσωπική μου άποψη.
  Τι μένει από το Jonah Hex; Όχι πολλά πράγματα. Με χρόνο καθαρής ταινίας 74 λεπτά, μοιάζουν όλα να γίνονται πολύ γρήγορα. Το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Hex, το origin (που λέμε στα Ελληνικά), παρουσιάζεται στα πρώτα 4 λεπτά του φιλμ (κανονική ξεπέτα) με αποτέλεσμα να μην μας δημιουργείται η αίσθηση του πόσο τραγική φιγούρα είναι ο Hex. Δεκάρα δε δίνει ο θεατής για ότι συμβαίνει μετά και ελάχιστα τον νοιάζει αν θα εκδικηθεί ο Χεξ τον Τέρνμπουλ για το θάνατο της οικογένειάς του. Όσο για το love story ανάμεσα στον Χεξ και τη Λίλα, αδιαφορία κι εκεί. Δεν βοηθάνε ούτε οι μεταξύ τους διάλογοι αλλά και ούτε όλη αυτή η βιασύνη που διακρίνει το φιλμ από την αρχή μέχρι και το τέλος του. Γενικά, το Jonah Hex σου δίνει την αίσθηση της (θα χρησιμοποιήσω ξανά αυτή την τόσο σικ λέξη) ξεπέτας. Δεν μπαίνεις ποτέ στο κλίμα παρακολούθησης μια κανονικής κινηματογραφικής ταινίας και δεν σε κερδίζει ούτε αν είσαι φίλος των κόμιξ αλλά ούτε αν είσαι φίλος των γουέστερν.
  Αν πρέπει να πω και δυο λόγια για τους ηθοποιούς, δυσκολεύομαι αλλά θα το κάνω. Ο Μπρόλιν σαν Χεξ είναι σκληροτράχηλος και βαρύς αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να μας κάνει να συμπαθήσουμε και να συμπονέσουμε τον ήρωά του, κάτι που δεν το ένιωσα ούτε λεπτό. Ο Μάλκοβιτς ως Τέρνμπουλ, αδιάφορος και ακόμα πιο αδιάφορη η Μέγκαν Φοξ, όσο όμορφη και πορσελάνινη κι αν είναι.
  Κλείνω με την τελευταία σκηνή της ταινίας. Δεν ξέρω αν ήθελαν να κάνουν χιουμοράκι οι σεναριογράφοι αλλά η ατάκα του Προέδρου της Αμερικής προς το Χεξ είναι στα όρια του γελοίου. "Η Αμερική χρειάζεται ένα σερίφη"΄, λέει ο Πρόεδρος δίνοντας ένα αστέρι στον Χεξ, για να πάρει την απάντηση από τον καουμπόι : " Δε νομίζω πως οι χώρες χρειάζονται σερίφηδες". Εντάξει, αν υποθέσω ότι ήταν σποντίτσα προς τον Μπους, το παραβλέπω, αλλά ειλικρινά μου ακούστηκε σαν μια από τις πιο γελοίες ατάκες που έχω ακούσει ποτέ.

Με λίγα λόγια: Αποτυχημένη μεταφορά ενός άγνωστου στον περισσότερο κόσμο χαρακτήρα της DC Comics. Καλοί ηθοποιοί, αδιάφορες ερμηνείες, κακό σενάριο, κακή ταινία. Προσπεράστε τη.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
Jonah Hex (2010) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου