2.5.14

Evidence (2013)

Είδος: Θρίλερ

Σκηνοθεσία:Olatunde Osunsanmi
Σενάριο:John Swetnam
Παίζουν:Caitlin Stasey, Radha Mitchell,
Stephen Moyer
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια ειδική ομάδα της Αστυνομίας προσπαθεί να διαλευκάνει το μαζικό φόνο ατόμων, που έγινε σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο στην Αμερικανική επαρχία. Τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, είναι τα βίντεο, που έχουν διασωθεί από μια βιντεοκάμερα και τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων. 

ΑΠΟΨΗ: Οι found footage ταινίες δε λένε να σταματήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το Blair Witch Project έφερε την επανάσταση 15 χρόνια πριν, δημιουργώντας ένα νέο κινηματογραφικό είδος ή υπό-είδος, αν θέλετε, και έκτοτε οι  found footage παραγωγές συνεχίζουν ακάθεκτες την πορεία τους. Αυτό που πετυχαίνουν οι δημιουργοί με τον συγκεκριμένο τρόπο κινηματογράφησης, είναι να δώσουν αληθοφάνεια σε όσα συμβαίνουν επί της οθόνης, δίνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στο θεατή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι όσα βλέπει είναι αληθινά, ανεβάζοντας έτσι πιο εύκολα την αδρεναλίνη του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι πλειοψηφία των ταινιών αυτών ανήκουν στο είδος του θρίλερ - τρόμου.
 Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει και το Evidence αλλά με μια διαφορά. Το Evidence "μπλέκει" το found footage με τον "κλασικό" τρόπο κινηματογράφησης, θέλοντας προφανώς να μη χάσει το κοινό που έχει κορεστεί από τις found footage παραγωγές. Δεκτό σαν ιδέα αλλά όχι εύκολα αποδεκτό σαν τελικό αποτέλεσμα.
  Οι καλογυαλισμένες και καθαρές σκηνές στο αστυνομικό τμήμα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το found footage υλικό, με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι παρακολουθείς δύο διαφορετικές ταινίες. CSI από τη μία, με καθάρια εικόνα και περιστροφική κίνηση της κάμερας, found footage υλικό από την άλλη, με χαμηλής ποιότητας εικόνα και ήχο. Με το τέλος της πρώτης found footage σκηνής και την επιστροφή στο αστυνομικό τμήμα, νιώθεις να βγαίνεις από το κλίμα κι αυτό γίνεται άλλες 3-4 φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, αποτελώντας το μεγαλύτερο μειονέκτημα του φιλμ. Υπάρχει και μια μικρή "κοιλιά" που δημιουργείται κατά τα μισά του φιλμ και είναι ικανή να σε κάνει να το παρατήσεις κάπου εκεί, κάτι που μου συμβαίνει στην πλειοψηφία των found footage παραγωγών. 
  Αυτό που απομένει είναι το μυστήριο γύρω από το ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος καθώς γίνεται φανερό, ότι είναι κάποιος από αυτούς που ήδη έχουμε δει στην οθόνη μας. Κι εδώ υπάρχει μια μέτρια κατάσταση, με τα πολλά κενά στην εξέλιξη της ιστορίας να μας μπερδεύουν αλλά υπάρχουν δύο στοιχεία, τα οποία είναι ικανά να μας δώσουν την απάντηση πολύ πριν το, θεωρητικά, αποκαλυπτικό φινάλε. 
  Δίκοπο μαχαίρι η απόφαση παρακολούθησης του Evidence, όπως καταλαβαίνετε. Προσωπικά θα σας έλεγα να το αποφύγετε, όχι γιατί δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό, αλλά γιατί δεν είναι καλά δουλεμένο το μυστήριο και η ανατροπή που θέλει να δώσει στο φινάλε του. Συν το ότι αυτή η μίξη found footage και "κανονικής" ταινίας δεν κρίνεται ιδιαιτέρως πετυχημένη τελικά.

Με λίγα λόγια: Μέτριο θρίλερ, μείγμα found footage και κλασικής κινηματογράφησης, που δεν ικανοποιεί με την εξέλιξή του τους απαιτητικούς θεατές.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Evidence (2013) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου