17.8.21

Space Jam: A New Legacy (2021) Review

 

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΚΑΛΑΘΙΑ: Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Space Jam : A New Legacy
Φαντασίας, Κωμωδία, Animation

Σκηνοθεσία:Malcolm D. Lee
Σενάριο:Juel Taylor,Tony Rettenmaier,Keenan Coogler,Terence Nance,Jesse Gordon,Celeste Ballard

Πρωταγωνιστούν:
LeBron James,Don Cheadle,Cedric Joe, Khris Davis,Sonequa Martin-Green

Διάρκεια: 115'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Πίσω στη δεκαετία του 1990, η είδηση ότι ο Μάικλ Τζόρνταν θα πρωταγωνιστούσε σε μια κινηματογραφική ταινία ήταν τεράστιο γεγονός. Πόσο μάλιστα όταν αυτή η ταινία ήταν μια μίξη κινουμένων σχεδίων με τα αγαπημένα Looney Tunes και τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα. Η ταινία εκτός από πολύ μεγάλο ντόρο, απέφερε και πολλά κέρδη ενώ και οι κριτικές της εποχής ήταν αρκετά καλές. Για να δώσεις ενδιαφέρον λοιπόν σε ένα σίκουελ του Space Jam πρέπει να κοπιάσεις, ειδικά όταν αυτό έρχεται είκοσι πέντε χρόνια μετά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν φαίνεται να κόπιασαν οι περισσότεροι συντελεστές της νέας ταινίας. Πάλεψαν να δώσουν ένα πιο μοντέρνο τόνο, κρατώντας όμως για αρκετή διάρκεια το κλασικό δισδιάστατο σχέδιο των Looney Tunes, σκέφτηκαν ένα σενάριο πιο συμβατό με την εποχή, με τον κυβερνοχώρο να αντικαθιστά στην ουσία το διάστημα, έφεραν κι έναν εκ των κορυφαίων σημερινών αθλητών να πρωταγωνιστήσει. Εκεί που μάλλον χάνεται το παιχνίδι είναι στην επιλογή του σκηνοθέτη, καθώς ο Μάλκολμ Ντ. Λι φαίνεται να θέλει να χωρέσει πολύ περισσότερο "δράμα" μέσα στην ταινία του από όσο είναι απαραίτητο, ρίχνοντας τους ρυθμούς της ταινίας, βάζοντας χαλινάρι για αρκετή ώρα στον Μπαγκς Μπάνι και την παρέα του.

 Ο ΛεΜπρον Τζέιμς προσπαθεί να βάλει το γιο του στο ίδιο δρόμο που αυτός ακολούθησε. Ο μικρός όμως έχει ταλέντο στη δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και το όνειρό του είναι να κυκλοφορήσει το νέο του παιχνίδι, ένα πιο θεαματικό μπάσκετ ένας προς έναν, σαν το NBA Jam, για όσους το θυμούνται. Όταν ο ΛεΜπρόν θα βρεθεί με το γιο του στα γραφεία της Γουόρνερ Μπρος για να συζητήσει το ενδεχόμενο να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία, θα βρεθεί παγιδευμένος με τον μικρό μέσα στους σέρβερς της εταιρείας. Εκεί αποκαλύπτεται το σχέδιο του Αλ Τζ. Ριθμ, του αλγόριθμου που λειτουργεί σαν μια αληθινή οντότητα και προκαλεί τον ΛεΜπρόν σε έναν αγώνα μπάσκετ. Αν ο ΛεΜπρόν νικήσει τότε ο γιος του και ο ίδιος θα είναι ξανά ελεύθεροι. Αν όμως χάσει οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Το μόνο που μένει είναι ο Τζέιμς να μαζέψει μια ομάδα. Ο Αλ. Τζ. Ριθμ φροντίζει όμως να ρίξει τον ΛεΜπρόν στο σημείο του σέρβερ που ο μόνος που υπάρχει εκεί είναι ο Μπαγκς Μπάνι. Η μόνη ομάδα που μπορούν να σχηματίσουν είναι αυτή των Looney Tunes αρκεί πρώτα να μπορέσουν να τους βρουν μέσα στο σύμπαν της Γουόρνερ Μπρος!

 Από την οθόνη μας περνάνε ένα σωρό χαρακτήρες και κόσμοι της Γουόρνερ Μπρος. Από τους σούπερ ήρωες της DC μέχρι τους Φλίντστόουνς και των Κινγκ Κονγκ, θα κάνουμε στην ουσία μια βόλτα μέσα σε όλα σχεδόν τα "προϊόντα" της εταιρείας. Αυτό έχει την πλάκα του αλλά δεν αρκεί καθώς δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στην ιστορία πέρα από στιγμιαία γκαγκς και αναζήτηση στο background για τυχόν εκπλήξεις για τους φαν.

 Δυστυχώς όμως ο σκηνοθέτης μας δεν φαίνεται να έχει τον τρόπο να διατηρήσει γρήγορους ρυθμούς και να υποστηρίξει τα Looney Tunes και το χιούμορ τους, που εδώ που τα λέμε είναι το καλύτερο κομμάτι της ταινίας. Ο Λι όμως είναι σαν να κόβει τη φόρα κάθε φορά που η τρελοπαρέα πάει να πάρει τη ταινία πάνω της.

 Κατά τα άλλα, σχεδόν δύο ώρες ανώδυνης οικογενειακής διασκέδασης. Αστεία που θα πιάσουν μικροί και μεγάλοι, άλλα που θα τα πιάσουν μόνο μεγάλοι, δεκάδες κινηματογραφικές αναφορές και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που προσπαθεί να μην είναι πολύ κακός και εδώ που τα λέμε, δεν ήταν τραγικός. Χειρότερη είχα βρει την προσπάθεια του Τζόρνταν...


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου