28.12.20

Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964) Mini Review

Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964)
ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΤΟ ΕΛΑΦΑΚΙ

Παιδική, Φαντασίας,
Stop motion animation


Σκηνοθεσία:Larry Roemer

Σενάριο:Romeo Muller,Robert May
Πρωταγωνιστούν:Billie Mae Richards,
Burl Ives,Larry D. Mann,Paul Soles

Διάρκεια: 47'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Ως φανατικός φίλος του stop motion animation δε μπορώ να παραλείψω κι αυτές τις γιορτές να πω δυο λόγια για την πρώτη Χριστουγεννιάτικη παραγωγή της Rankin - Bass. Παρότι βρισκόμαστε πια σχεδόν εξήντα χρόνια μετά και παρότι οι τεχνικές (γενικότερα και όχι μόνο στο animation) έχουν προχωρήσει, οι νοοτροπίες είναι διαφορετικές, ο κόσμος είναι γενικά διαφορετικός, το Ρούντολφ το Ελαφάκι παραμένει ένα υπέροχο παραμύθι, ικανό να πει πράγματα στα σημερινά παιδιά.
 Η ιστορία της ταινίας αφορά τους απροσάρμοστους, όπως ο Ρούντολφ και ο Έρμι, το ξωτικό. Ο πρώτος είναι ένα ελάφι με κόκκινη μύτη που ανάβει σαν λαμπιόνι και ο δεύτερος είναι ένα ξωτικό που δεν θέλει να ασχολείται με την κατασκευή παιχνιδιών αλλά επιθυμεί να γίνει οδοντίατρος. Ο περίγυρος δεν δέχεται την διαφορετικότητά τους κι έτσι και οι δύο το σκάνε και ζούνε μια τεράστια περιπέτεια στον Βόρειο Πόλο. Σύντροφός τους ο Γιούκον Κορνήλιος, εξερευνητής και χρυσοθήρας, ο οποίος θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το χιονοτέρας, που τρομοκρατεί όλο τον Βόρειο Πόλο.
 Υπάρχουν στιγμές που σήμερα φαίνονται λίγο παράξενες στα μάτια μας αλλά στο σύνολό του το έργο περνά ένα πολύ όμορφο μήνυμα με Χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα. Η διαφορετικότητα δεν πρέπει να κρύβεται και τα όνειρα πρέπει να τα κυνηγάμε, όση αρνητική ενέργεια κι αν μπορεί να υπάρχει γύρω μας. Αν κάποιος δεν έχει το χρώμα σου δεν σημαίνει ότι έχει κάτι στραβό. Αν κάποιος δεν μιλά όπως μιλάς εσύ δεν σημαίνει ότι δεν μιλάει σωστά. Αν κάποιος κάνει κάτι διαφορετικά από εσένα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνει λάθος.
Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964)
Οι απροσάρμοστοι της ταινίας μας βγαίνουν στο τέλος νικητές δίνοντας ελπίδα σε όλους τους όμοιούς του που μπορεί να παρακολουθούν την ιστορία τους. Ο Ρούντολφ όχι μόνο θα κλείσει το στόμα του πατέρα του, που προσπαθούσε χρόνια να κρύψει την διαφορετικότητά του, και των υπόλοιπων ταράνδων αλλά θα σώσει και τα Χριστούγεννα, αφού στη χειρότερη χιονοθύελλα όλων των εποχών, τη βραδιά που τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να ακυρωθούν, θα μπει οδηγός στο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη και με τη φωτεινή μύτη του θα δείξει το δρόμο για το μοίρασμα των δώρων.
 Μη φοβάσαι λοιπόν αν δεν είσαι ίδιος ή αν δεν έχεις πολλά κοινά με την πλειοψηφία. Μη νιώθεις μόνος σου γιατί εκεί έξω υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τα ίδια συναισθήματα κι ακόμα και αν δεν προορίζονται για κάτι "μεγάλο" δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Σημασία έχει να ακολουθείς το όνειρό σου και να καταβάλεις κάθε προσπάθεια και κόπο για να το πετύχεις κι ας αποτύχεις. Προσπάθησε όμως!



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου