27.12.20

Just Another Christmas (2020) Mini Review

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ

Κωμωδία, Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Roberto Santucci

Σενάριο:Paulo Cursino
Πρωταγωνιστούν:Leandro Hassum,
Danielle Winits,Elisa Pinheiro,
Miguel Rômulo

Διάρκεια: 100'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Μια ταινία που είδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα αλλά δεν βρήκα το χρόνο να γράψω για αυτή, ήταν το Just Another Christmas! Βραζιλιάνικη κωμωδία φαντασίας που ήρθε από το πουθενά (το πουθενά είναι γνωστή κωμόπολη της Βραζιλίας...) και αποδείχτηκε ευχάριστη έκπληξη!
 Ο Χόρχε έχει γενέθλια ανήμερα των Χριστουγέννων και αυτό αποδείχτηκε ένας λόγος να μισεί τα Χριστούγεννα καθώς η γέννηση του Ιησού επισκιάζει τη δική του. Τα χρόνια πέρασαν και ο Χόρχε παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια αποκτώντας δύο παιδιά και τα Χριστούγεννα έγιναν ακόμα πιο ανυπόφορα για αυτόν λόγω των οικογενειακών μαζώξεων. Το 2010 θα συμβεί κάτι μαγικό που θα κάνει τον Χόρχε να επανεκτιμήσει την αξία των οικογενειακών γιορτών. Από εκείνο το βράδυ και για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα πέφτει για ύπνο και θα ξυπνά ουσιαστικά μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων. Σιγά σιγά ο Χόρχε βλέπει τη ζωή του να έχει πάρει άλλη τροπή από αυτή που θα ήθελε και θα ζήσει καταστάσεις που θα τον κάνουν να αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο ζωής του.
 

Η ταινία περιγράφεται σαν μια διαφορετική εκδοχή της Μέρας της Μαρμότας αλλά δεν είναι ουσιαστικά κάτι τέτοιο. Εδώ ο πρωταγωνιστής μεταφέρεται ουσιαστικά στην ίδια μέρα αλλά σε διαφορετικό χρόνο κάθε φορά. Βλέπει τον εαυτό του, τη γυναίκα και τα παιδιά του να μεγαλώνουν απότομα και ανακαλύπτει όσα έχει κάνει μέσα στη χρονιά από τις διηγήσεις της οικογένειάς του. Ουσιαστικά ο Χόρχε του 2010 μπαίνει στο σώμα των μελλοντικών Χόρχε, οι οποίοι δεν φαίνεται να τα κατάφεραν πολύ καλά απέναντι στην οικογένειά τους.
 Το βασικό με το Just Another Christmas είναι ότι καταφέρνει να μην αφήσει να ξεφύγουν τα κωμικά στιγμιότυπα σε υπερβολές (έκτος ίσως από μια-δυο φορές) κρατώντας μια καλή ισορροπία σε όλη τη διάρκεια. Έρχονται μάλιστα και στιγμές αρκετά συγκινητικές που βρίσκουν το στόχο τους, βοηθώντας στο μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία και δεν χρησιμοποιούνται απλώς για συναισθηματικό εκβιασμό του θεατή.
 Ο Λεάντρο Χασούμ, διάσημος κωμικός στη χώρα του, παίρνει την ταινία πάνω του και τα καταφέρνει περίφημα. Φαίνεται κάποιες στιγμές ότι θέλει να υπάρχει περισσότερη κωμική ένταση στην οθόνη και κάποιες από αυτές ο σκηνοθέτης τον αφήνει να ξεφύγει αλλά όσο οι σκηνές εναλλάσσονται και τα χρόνια περνάνε, ο Χασούμ αποδίδει το περίεργο της κατάστασης, που εκτός από αστείο μπορεί να είναι παράλληλα και δύσκολο για τον ήρωά του. Φαντάσου να χάνεις 364 μέρες από τη ζωή σου και να ζεις μόνο μία για δέκα χρόνια, χωρίς να ξέρεις τι έχεις κάνει όλη την προηγούμενη χρονιά!
 Μια αρκετά καλή επιλογή για αυτές τις ημέρες το Just Another Christmas, ειδικά για όσους θέλουν να δουν κάτι που δεν προέρχεται από την (Βόρεια) Αμερική και το Χόλιγουντ. Αστείο αλλά με καρδιά και όμορφο μήνυμα γύρω από την αξία του πυρήνα της οικογένειας.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου