29.12.15

Ewoks : The Battle For Endor (1985)

Είδος : Φαντασίας, Περιπέτεια

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΝΤΟΡ
Σκηνοθεσία:Jim Wheat,Ken Wheat
Σενάριο:Jim Wheat,Ken Wheat
Παίζουν:Wilford Brimley,
Warwick Davis,Aubree Miller
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Οι γονείς και ο αδερφός της μικρής Σίντελ βρίσκονται νεκροί από τα χεριά των ληστών του πλανήτη Έντορ, ενώ οι Σίντελ και τα Ίγουοκς πιάνονται αιχμάλωτοι. Η Σίντελ και ο Γουίκετ καταφέρνουν να δραπετεύσουν και αφού περιπλανηθούν στο δάσος θα βρέθουν στο σπίτι ενός ιδιότροπου ερημίτη, του Νόα, ο οποίος ξέμεινε στον πλανήτη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του και έχει για συντροφιά ένα περίεργο πλάσμα που ακούει στο όνομα Τίικ. Όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κακό άρχοντα των ληστών, Τέρακ, και τη σατανική μάγισσα Χάραλ, που έχει στο πλευρό του. 

ΑΠΟΨΗ: Μετά την επιτυχία της πρώτης τηλεταινίας των Ίγουοκς, ο Τζορτζ Λούκας φέρνει στην οθόνη τη συνέχεια, ένα χρόνο μετά. Οι επιρροές από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τις ιστορίες φαντασίας είναι κι εδώ εμφανείς, ενώ η παραγωγή μοιάζει πιο πλούσια.

  Τη σκηνοθεσία και το σενάριο του νέου φιλμ αναλαμβάνουν τα αδέρφια Τζιμ και Κεν Γουίτ. Οι Γουίτ είναι σεναριογράφοι των ιστοριών του Ρίντικ, ξεκινώντας με το Pitch Black του 2000 μέχρι και την τελευταία περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Βιν Ντίζελ, Riddick, ενώ ήταν υπεύθυνοι για τα σενάρια ταινιών όμως ο τέταρτος Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λέυκες, η συνέχεια της Μύγας και μερικές ακόμα τηλεταινίες.
  Εδώ έχουμε να κάνουμε ξανά φυσικά με μια ταινία που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά, που δύσκολα όμως θα μπορέσει να παρακολουθήσει ένας ενήλικος, έστω και με νοσταλγική διάθεση, για τις ταινίες φαντασίας της δεκαετίας του 1980. Ένας κακός άρχοντας και η συμμορία του, μια κακιά μάγισσα, ένας ερημίτης με ένα αστείο, περίεργο κατοικίδιο και το ταξίδι στον πύργο των κακών για να σωθούν οι αιχμάλωτοι, είναι στοιχεία που συναντάμε συχνά στις επικές (άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο) ταινίες φαντασίας και δε λείπουν και από το δεύτερο φιλμ των Ίγουοκς. Απαραίτητο στοιχείο της εποχής ήταν φυσικά και το stop motion, που ούτε εδώ λείπει. Το σενάριο, όμως, η δράση και το χιούμορ της ταινίας είναι γραμμένα για να απευθυνθούν σε μικρές ηλικίες και η αλήθεια είναι ότι μετά την έναρξη και μέχρι την τελική μάχη της ταινίας, δημιουργείται μια μεγάλη κοιλιά.
  Οι ηθοποιοί της πρώτης ταινίας επιστρέφουν αλλά τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας σκοτώνονται στην αρχή της ταινίας, πλην της μικρής Όμπρεϊ Μίλερ, η οποία υποδύεται ξανά τη Σίντελ, παρέα με τον Γουόργουικ Ντέιβις που επιστρέφει στο "ρόλο" του Γουίκετ. Νέα μέλη στο καστ είναι οι βετεράνοι Γουίλφορντ Μπρίμλεϊ (ίσως τον θυμάστε από το The Thing του Κάρπεντερ ή το Κοκούν) και, στο ρόλο της κακιάς μάγισσας Χάραλ, η Σιάν Φίλιπς (κυρίως γνωστή για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά του BBC, Εγώ ο Κλάυδιος). Έμπειροι ηθοποιοί που κάνουν ό,τι μπορούν σε γραφικούς ρόλους μικρών απαιτήσεων.
  Περισσότερο λέγειν και λιγότερη δράση, παρά τις μεγαλύτερες σκηνές μάχης και την προσθήκη των λέιζερ, υπενθυμίζοντάς μας ότι βρισκόμαστε στο σύμπαν του Star Wars, το The Battle For Endor βρίσκεται ένα κλικ κάτω από την πρώτη ταινία των Ίγουοκς. Για τα πιτσιρίκια, βέβαια, η διαφορά δεν θα είναι αισθητή. Θα διασκεδάσουν και πάλι, λίγο με τα Ίγουοκς, λίγο με τον αστείο Τίικ, λίγο με τα υπόλοιπα παράξενα πλάσματα. Αν έχετε διάθεση να παρακολουθήσετε κάποιο από αυτά τα δύο φιλμ παρέα με τα παιδιά σας, έτσι για να τους δείξετε τι βλέπατε εσείς στην ηλικία τους, προτιμήστε το πρώτο. Θα περάσει πιο ανώδυνα η ώρα για εσάς.


Τέλος και με αυτές τις έξτρα προσθήκες από το σύμπαν των Star Wars. Τώρα σειρά έχει η νέα ταινία, την οποία δυστυχώς ακόμη δεν έχω καταφέρει να δω αλλά ελπίζω να προλάβω πριν φύγει το 2015 και να μιλήσουμε και για αυτή μέσα στο επόμενο διήμερο!



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Ewoks: The Battle for Endor (TV Movie 1985) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου