21.11.15

A Christmas Horror Story (2015) Τρόμου- Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Grant Harvey,
Steven Hoban,Brett Sullivan
Σενάριο:James Kee,
Sarah Larsen,Doug Taylor,
Pascal Trottier
Παίζουν:William Shatner,
George Buza,Rob Archer
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια ανθολογία τεσσάρων ιστοριών, που εξελίσσονται παράλληλα την παραμονή των Χριστουγέννων: Τρεις έφηβοι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα στοιχειωμένο σχολικό υπόγειο, μια προβληματική οικογένεια βρίσκεται κυνηγημένη από το Κράμπους, το διαβολικό πνεύμα των Χριστουγέννων, μια άλλη οικογένεια γυρίζει στο σπίτι κουβαλώντας το νέο δέντρο της αλλά κι ένα τρολ που έχει πάρει τη θέση του ανήλικου γιου της και τέλος, ο Άγιος Βασίλης τα βάζει με ξωτικά ζόμπι!


ΑΠΟΨΗ: Συνεχίζουμε και σήμερα σε Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά όχι στο χαλαρό, οικογενειακό ύφος του χθεσινού φιλμ ( Get Santa) αλλά πάμε λίγο πιο σκοτεινά, για να δούμε την ανθολογία χριστουγεννιάτικων ταινιών τρόμου, A Christmas Horror Story!

  Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου έχουν δημιουργήσει πλέον ένα διαφορετικό κινηματογραφικό υπο-είδος, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω της δίψας του κοινού για ταινίες τρόμου και βίας, έχει ανθίσει ιδιαίτερα. Το  Christmas Horror Story κάνει ποδαρικό τη φετινή χρονιά στις ταινίες του "υπο-είδους" του και προσπαθεί να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, επιθυμώντας να είναι βλάσφημο, σκληρό, αιματηρό, τρομακτικό αλλά και χιουμοριστικό. Υπάρχουν στιγμές που τα καταφέρνει!
  Στο σύνολο του το φιλμ καταφέρνει και διατηρεί μια ατμόσφαιρα που μπορείς να χαρακτηρίσεις τόσο Χριστουγεννιάτικη όσο και τρομακτική, κάτι που λειτουργεί θετικά για το θεατή. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην καρδιά των Χριστουγέννων, νιώθεις, όμως, ότι η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο ηλεκτρισμένη απ' όσο θα έπρεπε. Τουλάχιστον στις τρεις από τις τέσσερις ιστορίες που παρακολουθούμε, διατηρείται αυτή η συνοχή στο ύφος.
  Αν τώρα ξεχωρίσουμε τις τέσσερις ιστορίες, θα δούμε ότι υπάρχει διαφορά δυναμικής, η οποία όμως γίνεται λιγότερο εμφανής αφού οι τρεις σκηνοθέτες αποφασίζουν να εξελίσσουν τις ιστορίες παράλληλα, καλύπτοντας έτσι τις αδυναμίες τους. Η καλύτερη των ιστοριών είναι αυτή με το ζευγάρι και τον ανήλικο γιο τους, ο οποίος κατά την επιστροφή τους στο σπίτι μετά το κόψιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου τους αρχίζει να φέρετε με πολύ περίεργο και βίαιο τρόπο απέναντι στους γονείς του. Η ατμόσφαιρα τρόμου και οι ερμηνείες στη συγκεκριμένη ιστορία είναι εμφανώς καλύτερες από τις υπόλοιπες τρεις, με την ιστορία με το διαβολικό πνεύμα, Κράμπους, να έρχεται δεύτερη σε προτίμηση, κυρίως για την καλή ατμόσφαιρα και το ποτισμένο με μαύρο χιούμορ φινάλε της.
  Η πιο αδύναμη ιστορία είναι αυτή με τους έφηβους που προσπαθούν να κινηματογραφήσουν ένα στοιχειωμένο θεωρητικά υπόγειο και βρίσκονται κυνηγημένοι από το πνεύμα ενός κοριτσιού. Εδώ έχουμε κάποια απότομα τρομάγματα αλλά η πιο κλισέ σε εξέλιξη ιστορία. 
  Τελευταία αφήσαμε την ιστορία με τον Άγιο Βασίλη, η οποία είναι η πιο περίεργη, η πιο "χιουμοριστική" και η πιο βίαιη. Ξωτικά μεταμορφώνονται σε ζόμπι και ο καλόκαρδος Άγιος παίρνει το μπαστούνι του και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Πολύ αίμα, πολλά σφαγιασμένα ξωτικά, σε μια ιστορία με ατμόσφαιρα ταινίας "ζόμπι" και έναν Άγιο Βασίλη σε ρόλο action hero. Παρά το τολμηρό της υπόθεσης, η συγκεκριμένη ιστορία είναι αρκετά αδύναμη αλλά σώζεται από το έξυπνο φινάλε, το οποίο δικαιολογεί την ακραία συμπεριφορά του Αγίου αλλά και τα παράξενα και όχι τόσο προσεγμένα σκηνικά.
  Μέσα σε όλα αυτά βλέπουμε και τον Γουίλιαμ Σάτνερ σε ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού, που κάνει εκπομπή την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά και που συνδέει με κάπως πιο "ελεύθερο" τρόπο τις ιστορίες μεταξύ τους.
  Αν είχαν προσεχτεί λίγο περισσότερο οι δύο πιο αδύναμες ιστορίες, το αποτέλεσμα για το A Christmas Horror Story θα ήταν ίσως πολύ καλύτερο. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δυνατή ανθολογία Χριστουγεννιάτικων ταινιών τρόμου, η οποία θα βλέπεται ευχάριστα όχι μόνο από τους φίλους του τρόμου και του slasher αλλά και από τους υπόλοιπους θεατές, που αναζητούν κάτι διαφορετικό μέσα στις γιορτινές μέρες. Εν τέλει, όμως, το φιλμ προτείνεται μόνο για τους φίλους του τρόμου, όχι σαν κάτι ιδιαίτερο, αλλά σαν μια διασκεδαστική ταινία που μπορούν να παρακολουθήσουν ένα βράδυ μέσα στις γιορτές,με μόνο φως αυτό από τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου τους.






Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
A Christmas Horror Story (2015) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου