19.11.14

The Ghost of Frankenstein (1942)

Είδος : Τρόμου, Επιστημονικής Φαντασίας

the ghost of frankenstein
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ
ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ
Σκηνοθεσία:Erle C. Kenton
Σενάριο:Scott Darling,Eric Taylor
Παίζουν:Cedric Hardwicke,
Lon Chaney Jr.,Ralph Bellamy
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Το τέρας που δημιούργησε ο Χένρι Φρανκενστάιν και επανέφερε στη ζωή ο γιος του, Γουλφ Φρανκενστάιν, με τη βοήθεια του μοχθηρού Ίγκορ, είναι ακόμα ζωντανό. Ο Ίγκορ πάει το πλάσμα στο δεύτερο γιο του Χένρι Φρανκενστάιν, Λούντβιχ, ζητώντας του να τοποθετήσει έναν άλλο εγκέφαλο στο κεφάλι του.

ΑΠΟΨΗ: Με το Φάντασμα του Φρανκενστάιν αρχίζουν να χάνονται τα ενδιαφέροντα στοιχεία που διατηρούσε το franchise μέχρι την προηγούμενη ταινία, Ο Γιος του Φρανκενστάιν. Μικρότερη παραγωγή, αδιάφορη ιστορία και σαφώς ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τους προκατόχους σε ερμηνευτικό επίπεδο.
  Ο Καρλόφ έχει αποχωρήσει από το ρόλο του τέρατος, τον οποίο αναλαμβάνει πλέον ο Λον Τσέινι ο νεότερος, ο οποίος ένα χρόνο πριν έχει κάνει τεράστια επιτυχία ερμηνεύοντας ένα άλλο διάσημο τέρας της Universal, τον λυκάνθρωπο. Ο Τσέινι μπορεί να μη μπορεί να βγάζει τα συναισθήματα που έβγαζε ο Καρλόφ όταν φορούσε τη μάσκα του τέρατος αλλά η ερμηνεία του δεν είναι κακή. Δεν υπάρχει όμως ενδιαφέρουσα ιστορία για να στηρίξει τον Τσέινι και τους υπόλοιπους ηθοποιούς. 
  Το τέρας και ο Ίγκορ (ο Μπέλα Λουγκόζι επιστρέφει στο ρόλο αλλά χωρίς το ίδιο κέφι) ανασταίνονται ακόμα μια φορά χωρίς ικανοποιητικές εξηγήσεις ενώ ο Φρανκενστάιν φαίνεται να είχε και δεύτερο γιο. Αυτές οι ευκολίες χρησιμοποιούνται από το σεναριογράφο, για να ξεκινήσει την ιστορία του, όμως, η συνέχεια είναι βαρετή, αδιάφορη και σκηνοθετημένη χωρίς καθόλου ζωντάνια από τον Ερλ Σ. Κέντον, τον οποίο θυμόμαστε κυρίως για δυο τρεις μέτριες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του '40 (House of Dracula, House of Frankenstein) και τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς, το Νησί του Δρ Μορό, το 1932, με τίτλο: Island of Lost Souls.
  Μπορείτε σήμερα να δείτε το φιλμ μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας γύρω από τα κλασικά τέρατα της Universal ή από καθαρή περιέργεια. Το Φάντασμα του Φρανκενστάιν είναι δυστυχώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του. Ένα φάντασμα των προηγούμενων επιτυχημένων, καλλιτεχνικά και εμπορικά, ταινιών ( Φρανκενστάιν, Η Μνηστή του Φρανκενστάιν, Ο Γιος του Φρανκενστάιν).




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
The Ghost of Frankenstein (1942) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου