10.7.21

Under Siege (1992) Review

 

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

Under Siege
Δράσης, θρίλερ

Σκηνοθεσία:Andrew Davis
Σενάριο:J.F. Lawton

Πρωταγωνιστούν:
Steven Seagal,Gary Busey,Tommy Lee Jones, Erika Eleniak,Damian Chapa,Troy Evans

Διάρκεια: 103'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Βρισκόμαστε στο 1992, την εποχή που ο Στίβεν Σιγκάλ είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους ήρωες ταινιών δράσης του Χόλιγουντ. Οι ταινίες του σε ότι έχει να κάνει με την αποδοχή των κριτικών δεν τα πάνε πολύ καλά αλλά ο Κοτσίδας έχει τον τρόπο του και θα τραβάει για μερικά ακόμα χρόνια το κοινό. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που η καριέρα του θα πιάσει κορυφή με το Σε Κατάσταση Πολιορκίας, ένα από τα δύο- τρία φιλμ του Στίβεν που δέχτηκαν και καλές κριτικές!

 Το Σε Κατάσταση Πολιορκίας είναι γνωστό και ως Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει Σε Πλοίο, καθώς βρισκόμαστε στη δεκαετία που όλοι προσπαθούν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή του Die Hard. Εδώ έχουμε μια αρκετά αξιοπρεπής εκδοχή, ένα φιλμ δράσης ικανό να σε κρατήσει και σήμερα, αν και σε αυτή την τελευταία προβολή του, μου έδωσε την αίσθηση ότι έχει γεράσει αρκετά. Ακόμα όμως έχει πραγματάκια να δείξει.

Under Siege
Σκηνοθέτης είναι ο Άντριου Ντέιβις, ένα χρόνο πριν μας δώσει το Ο Φυγάς και κερδίσει την υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ο Ντέιβις γενικά έχει δώσει αρκετά καλές περιπέτειες κι εδώ βρίσκεται στη δεύτερη συνεργασία του με τον Σιγκάλ, μετά το Above The Law. Η δράση τοποθετείται στο θωρηκτό Μιζούρι, το οποίο ετοιμάζεται να παροπλιστεί. Εκεί βρίσκουμε διοικητή τον καπετάνιο Άνταμς, ο οποίος έχει πάντα μαζί του τον αγαπημένο του μάγειρα, Κέισι Ράιμπακ. Ο Κέισι τα πάει γενικά καλά με το πλήρωμα, εκτός από τον δεύτερο στην ιεραρχία, Κριλ. Ο Κριλ, την τελευταία μέρα πριν το θωρηκτό παροπλιστεί και παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, ετοιμάζει ένα πάρτι γενεθλίων για τον καπετάνιο κι έτσι μια ομάδα μουσικών, σερβιτόρων αλλά και ένα λαγουδάκι του Playboy ανεβαίνουν στο πλοίο. Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται. Ένας από τους μουσικούς είναι πρώην πράκτορας της CIA και έχει προηγούμενα με την υπηρεσία του. Έφερε λοιπόν την ομάδα του (οι σερβιτόροι...) και απειλούν να προκαλέσουν πυρηνικό όλεθρο, με τη βοήθεια του Κριλ. Έχουν υπολογίσει όμως χωρίς τον ... μάγειρα. Ο Ράιμπακ μόνο ένας απλώς μάγειρας δεν είναι και παρότι βρίσκεται φυλακισμένος μετά από εντολή του Κριλ, θα αποδράσει και θα φροντίσει να τακτοποιήσει τους επίδοξους τρομοκράτες.

 Ο Ντέιβις φτιάχνει μια γρήγορη ταινία δράσης, βασισμένη στο σενάριο του Τζ. Φ. Λότον, το οποίο σενάριο δέχτηκε και κάποιες "διορθώσεις" από τον Κοτσίδα, όπως φημολογείται, για να υπάρχει περισσότερο χιούμορ. Είναι εξάλλου γνωστή η εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ που πάντα διέκρινε τον Σιγκάλ. Όπως και να 'χει, η ταινία βλέπεται και σήμερα ευχάριστα αν και φαίνεται πια πιο γερασμένη, όπως είπαμε και παραπάνω. Υπάρχουν αρκετά καλοστημένες σκηνές δράσεις αλλά νιώθω πλέον ότι το σκηνικό περισσότερο περιορίζει το οπτικό πεδίο της δράσης, παρά βοηθά δημιουργώντας κλειστοφοβική αίσθηση με τους χώρους του θωρηκτού και του υποβρυχίου.

Under Siege
Τα μεγάλα ατού της ταινίας βέβαια παραμένουν μέχρι σήμερα ο Τόμι Λι Τζόουνς και ο Γκάρι Μπιούζι. Ο Τζόουνς είναι ο πρώην πράκτορας και βγάζει πολύ ενέργεια στο ρόλο του, δείχνοντας να το διασκεδάζει, ένα χρόνο πριν κερδίσει το Όσκαρ, ξανά σε συνεργασία με τον Ντέιβις, στο Φυγά. Ο Μπιούζι υποδύεται τον Κριλ και είναι κακός και τρελός. Έχει επίσης την καλύτερη ατάκα της ταινίας, όταν μεταμφιεσμένος σε γυναίκα (μη ρωτάτε γιατί) λέει για την τελευταία αναφορά του καπετάνιου που τον εξέθεσε και ανέφερε ότι "ο Κριλ χρειάζεται εκτίμηση από ψυχολόγο". Με περούκα, βαμμένα χείλη και ψεύτικο στήθος, ο Κριλ αναρωτιέται: "Χρίζω εγώ ψυχολογικής εκτίμησης;;;".

 Για του φίλους του Κοτσίδα έχουμε ένα φιλμ που σίγουρα πρέπει να δουν και σίγουρα θα το διασκεδάσουν. Για τους υπόλοιπους έχουμε μια κλασικής φόρμας ταινία δράσης της δεκαετίας του 1990, με τις αναμενόμενες εκρήξεις, τους γραφικούς κακούς και καλούς και τα πάντα απαραίτητα κλωτσομπουνίδια, με μπόνους την τελευταία "υπερβολική" μαχαιρομαχία (ναι, σωστά διαβάσατε), όπου (σποϊλερ) ο θεούλης Στίβεν αφοπλίζει με την οδοντοστοιχία του τον Τόμι Λι Τζόουνς!


 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου