7.12.20

His House (2020) Review

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
 
Δράμα, Τρόμου,
Θρίλερ

Σκηνοθεσία:Remi Weekes

Σενάριο:Remi Weekes,
Felicity Evans,Toby Venables

Πρωταγωνιστούν:Sope Dirisu,
Wunmi Mosaku,Malaika Wakoli-Abigaba

Διάρκεια: 93'


Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

Τα προσωπικά φαντάσματα του καθενός και η αντιμετώπισή τους, απασχολούν τον Ρέμι Γουίκς στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, His House. Μια παραβολή που ξετυλίγεται αφηγηματικά ως ταινία τρόμου, με βαθιά ψυχολογικές, κοινωνικές, ηθικές προεκτάσεις. Σκοτεινή, πεσιμιστική, καταθλιπτική και δύσκολη για τους περισσότερους, και ειδικά για το κοινό των mainstream ταινιών τρόμου.

Ένα ζευγάρι και η κόρη του καταφέρνει να αποδράσει από το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε εμφύλιο. Στη διαδρομή για την Ευρώπη, η κόρη πνίγεται ενώ οι γονείς φτάνουν σώοι στην Αγγλία, όπου και βρίσκουν άσυλο. Η προσπάθεια να στήσουν τη ζωή τους σε μια ξένη χώρα είναι πιο δύσκολη απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Εκτός από την αφιλόξενη γειτονιά έχουν να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα των νεκρών συνοδοιπόρων τους αλλά και έναν μάγο, ο οποίος φαίνεται να έχει σχέση με τη νεκρή κόρη του ζευγαριού.

Δεν υπάρχουν φθηνά κόλπα στην ταινία του Γουίκς, ούτε και τα φαντάσματα εμφανίζονται μόνο όταν πέσει ο ήλιος. Η ζωή του ζευγαριού είναι ούτως ή άλλως στοιχειωμένη. Η πορεία τους, η αποφάσεις τους, οι άνθρωποι που άφησαν πίσω, θέλοντας και μη, είναι συνεχώς μαζί τους, βαριά σκιά πάνω από στη νέα ζωή που προσπαθούν να ξεκινήσουν.

Τα μουντά κάδρα δίνουν το στίγμα για την κατάσταση των πρωταγωνιστών, ενώ οι σκηνές που ο ήρωας ονειρεύεται είναι αυτές που μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο θυμάμαι έντονα από την ταινία. Αυτές και την ανατροπή που έρχεται να ρίξει ακόμα μεγαλύτερο βάρος πάνω στους τραγικούς πρωταγωνιστές και να θολώσει την κρίση του θεατή που βολικά μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό.

Αρκετά βαθύς ο στοχασμός του Γουίκς και ικανότατος ο ίδιος να σκάψει σε μεγαλύτερα βάθη από αυτά που αναμένεις. Αυτή η ικανότητα μεταφέρει την ταινία από το είδος του τρόμου σε μια πιο σινεφίλ διαδικασία. Δεν είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έχω δει (δε νομίζω ότι θέλει να είναι) αλλά είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό δράμα από τα πιο ιδιαίτερα που έχω δει, που αν μπορέσεις να το παρακολουθήσεις θα βγεις κερδισμένος. Και λέω “αν μπορέσεις” γιατί είπαμε ότι δεν είναι μια ταινία για το ευρύ κοινό αλλά για πιο συγκεκριμένα γούστα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου