19.12.20

Alien Xmas (2020) Review

 


Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία,
Φαντασίας


Σκηνοθεσία:Stephen Chiodo

Σενάριο:Kealan O'Rourke,Dan Clark,
Noah Kloor

Πρωταγωνιστούν:Keythe Farley,
Dee Bradley Baker,Kaliayh Rhambo,
 Michelle Deco,Jessica Gee-George

Διάρκεια: 40'

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Στο Netflix κρύβεται ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό που δεν είμαι σίγουρος ότι το έχουν ανακαλύψει αρκετοί! Μπορεί ο τίτλος και η αφίσα της ταινίας να μην σε πείθουν για την ποιότητα αυτού που θα δεις, όμως το Alien Xmas, ξεπερνά τις προσδοκίες σου πολύ γρήγορα και σε βάζει μέσα στο κλίμα των Χριστουγέννων, αποτίοντας  φόρο τιμής στα stop motion animation των Rankin - Bass!


 Η ιστορία μας είναι απλή και σύντομη (40 λεπτά όλη η διάρκεια), ότι πρέπει για τα πιτσιρίκια αλλά και για εμάς, τα μεγαλύτερα πιτσιρίκια. Μια εξωγήινη φυλή, οι Κλέπτο, θέλει να κλέψει τη βαρύτητα της Γης. Οι Κλέπτο το μόνο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να ... κλέβουν! Κλέβουν οτιδήποτε έχουν οι άλλοι και ποτέ δεν αρκούνται σε όσα έχουν, παρά μόνο αν κλέψουν μερικά πράγματα ακόμα. Έτσι, αν εξαφανίσουν τη βαρύτητα, όλα τα πράγματα που υπάρχουν στη Γη θα βρεθούν να αιωρούνται στο διάστημα και αυτοί θα τα αρπάξουν. Το σχέδιο όμως απαιτεί την παρουσία στη Γη ενός εξωγήινου, ο οποίος θα συναρμολογήσει το Τζάιροτρον, το όπλο που θα εξαφανίσει τη βαρύτητα. Ο πιο μικροσκοπικός από αυτούς, ο Εξ, αναλαμβάνει την αποστολή, με την ελπίδα να αποκτήσει τεράστια φήμη στον πλανήτη του. Λίγο μετά την ανάληψη της αποστολής, ο Εξ βρίσκεται στη Χριστουγεννούπολη, την πόλη όπου ζει ο Άη Βασίλης και τα ξωτικά του, κι εκεί θαμπώνεται από τα παιχνίδια και τα πράγματα που υπάρχουν παντού, οπότε αποφασίζει να αρπάξει μερικά. Όλα αυτά μέχρι να πέσει πάνω στο μικρό ξωτικό, τη Χόλι, η οποία θα τον κάνει να καταλάβει τη σημασία του να "δίνεις". Η καρδιά του μικρού γκρίζου Εξ θα γεμίσει ξανά και ο κόσμος του θα πάρει ξανά χρώμα μετά από αυτή την ανακάλυψη!

Πάρα πολύ όμορφο και "ζεστό" stop motion animation! Αν είσαι λάτρης αυτής της τεχνικής νομίζω ότι εύκολα θα αγαπήσεις την ταινία που σε παραπέμπει στην εποχή των ειδικών Χριστουγεννιάτικων ταινιών των Ράνκιν - Μπας, πρωτοπόρων στο stop motion. Τα χρώματα και οι φωτισμοί βγάζουν μια ζεστασιά και τη στιγμή που μεταφέρεσαι στη Χριστουγεννούπολη, νιώθεις σαν να έχεις γυρίσει μερικά χρόνια πίσω, τότε που τα Χριστούγεννα είχαν κάτι ακόμα πιο μαγικό. Τότε που νόμιζες ότι ακόμα και ο αέρας εκείνη την εποχή είχε μια διαφορετική, γλυκιά μυρωδιά, ίσως γιατί τις δεκαετίες του 1980 και 1990 κάθε σπίτι διατηρούσε πολύ περισσότερο την παράδοση τις προετοιμασίας των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και οι γειτονιές πλημμύριζαν ευωδιές. Τώρα που το σκέφτομαι, φαίνεται αυτή η μικρή ταινία να πήγε πολύ πιο βαθιά απ' ότι είχα καταλάβει κατά την προβολή της.
 Το απλό, κατανοητό και ευαίσθητο σενάριο είναι ιδανικό για τα πιτσιρίκια. Η ταινία δίνει έμφαση στην ικανοποίηση που νιώθεις όταν δίνεις και το φανερώνει έντονα στα παιδικά μάτια όταν το μικρό ξωτικό πιάνει τον Εξ να κλέβει τα πράγματά της και του λέει πως μπορεί να τα πάρει γιατί είναι απλώς πράγματα. Γεμάτος λοιπόν όταν δίνεις, γεμάτος και όταν σου δίνουν, όταν παίρνεις το δώρο σου, που σημαίνει ότι κάποιος σε σκέφτηκε και για αυτόν τον κάποιον κάτι σημαίνεις.
 Τόσο απλά είναι τα πράγματα στο Alien Xmas και σας παροτρύνω να του δώσετε μια ευκαιρία αυτές τις ημέρες. Δεν είναι απαραίτητο να το δείτε με τα παιδιά σας. Μια χαρά μπορεί να το δει και κάποιος που δεν έχει παιδιά και θέλει απλώς να θυμηθεί την εποχή που ήταν ο ίδιος παιδί. Και μετά αναζητήστε και κάποια από τις κλασικές ταινίες της Ράνκιν- Μπας, όπως το Santa Claus is Coming to Town, για το οποίο είχαμε γράψει πριν λίγα χρόνια, ακόμα κι αν ποτέ δεν έχει τύχει να τις έχετε δει. Το στολισμένο δέντρο, ένα ζεστό ρόφημα, μερικά μπισκότα και ένα τέτοιο φιλμ στην τηλεόραση, είναι ικανά να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά χαλαρωτική ατμόσφαιρα.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου