Είδος: Κωμωδία
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
"Βλέποντας την ταινία σήμερα, διακρίνεις μια ζωντάνια κι ένα μέτρο στη σκηνοθεσία του Ράμις και σίγουρα βρίσκεις στιγμές που φανερώνουν το ταλέντο του Τζον Χιουζ στην αφήγηση μιας αστείας ιστορίας με χαρακτήρες κι όχι στην απλή συρραφή κωμικών σκηνών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας ήταν και θα είναι ο Τσέβι Τσέις."
ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ
ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Σκηνοθεσία: Harold Ramis
Σενάριο:John Hughes
Παίζουν:Chevy Chase,
Beverly D'Angelo,Imogene Coca |
Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να είμαι ο μόνος που παρακολουθεί παλιές ταινίες στο Netflix. Βασικά νιώθω ότι είμαι ο μόνος που παρακολουθεί ξανά παλιές ταινίες στο Netflix, κυρίως από τη δεκαετία του 1980, που έχω δει και παλιότερα και που παίζει να μην τις βρίσκω απαραίτητα αρκετά καλές αλλά με κάνουν να νιώθω ότι ζω για λίγο ξανά σε εκείνη την εποχή. Όχι τόσο γιατί έζησα εκείνη την εποχή (γεννήθηκα το 1982) αλλά κυρίως γιατί αυτές τις ταινίες τις έπαιζαν τα ιδιωτικά κανάλια στις αρχές της δεκαετίας του '90 ακατάπαυστα! Μια νοσταλγία λοιπόν με κυριεύει και θύμησες από τα μεσημέρια των σαββατοκύριακων που άραζες σπίτι και περίμενες να δεις τι θα παίξει η τηλεόραση.
Οι κωμωδίες ήταν το σύνηθες πρόγραμμα των καναλιών και κωμικοί όπως ο Στιβ Μάρτιν, ο Έντι Μέρφι, ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Τζον Κάντι και ο Τσέβι Τσέις "έπαιζαν" κάθε εβδομάδα. Ο Τσέβι Τσέις, που πλέον επανέρχεται μόνο τα Χριστούγεννα με τα Χριστούγεννα του Τρελού Θηριοτροφείου, είχε την τιμητική του αρκετές φορές με τις ταινίες του Τρελού Θηριοτροφείου και τον Φλετς. Ιδίως εκείνη η δεύτερη ταινία του Θηριοτροφείου με τις Διακοπές στην Ευρώπη, έχω την αίσθηση ότι έπαιζε αρκετές φορές μες στη χρονιά.
Η σειρά ταινιών όμως με την οικογένεια Γκρίσγουολντ ξεκίνησε το 1983 με την επιθυμία του μπαμπά Κλαρκ να οδηγήσει την οικογένειά του σε ένα οδικό ταξίδι μέχρι το μεγάλο θεματικό πάρκο του Γουόλι, μιας φανταστικής εκδοχής της Ντίσνεϊλαντ. Ταξίδι για να ανανεωθεί το δέσιμο της οικογένειας, που περνάει όμως μέσα από χίλια κύματα κι ένα σωρό τραβηγμένες από τα μαλλιά καταστάσεις, γραμμένες από τον Τζον Χιουζ (Breakfast Club) και σκηνοθετημένες από έναν μελλοντικό Κυνηγό Φαντασμάτων, τον Χάρολντ Ράμις.
Το Vacation είναι ένα αξιόπιστο δείγμα κωμωδίας του 1980. Είναι σεξιστικό, οριακά ρατσιστικό σε ένα σημείο, προσβλητικό σε μια μερίδα της κοινωνικής αλυσίδας αλλά εκείνη την εποχή μπορούσες να είσαι όλα αυτά και κανείς (ή σχεδόν κανείς) να μη νιώθει προσβεβλημένος, γιατί η δομή της κοινωνίας ήταν ακόμα διαφορετική αλλά και γιατί μιλάγαμε απλώς για μια ταινία που ήθελε να κάνει πλάκα. Για παράδειγμα, δε θεωρώ ότι σήμερα θα μπορούσε να υπάρξει σε ταινία ανάλογη σκηνή με αυτή του γκέτο,ούτε και θα υπήρχε περίπτωση πρωταγωνίστρια να δέχεται να δείξει το στήθος της τόσες φορές, χωρίς αυτό να εξυπηρετεί τίποτα στη ροή της ταινίας! Η δεκαετία του 1980 όμως όλα τα επιτρέπει.
Βλέποντας την ταινία σήμερα, διακρίνεις μια ζωντάνια κι ένα μέτρο στη σκηνοθεσία του Ράμις και σίγουρα βρίσκεις στιγμές που φανερώνουν το ταλέντο του Τζον Χιουζ στην αφήγηση μιας αστείας ιστορίας με χαρακτήρες κι όχι στην απλή συρραφή κωμικών σκηνών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας ήταν και θα είναι ο Τσέβι Τσέις, ένας κωμικός που θεωρώ ότι δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε.Ο Τσέις είναι μάστορας της σωματικής κωμωδίας! Ξέρει με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει το σώμα του μπροστά στην κάμερα, για να είναι αστείος ακόμα κι όταν κουνά μόνο τα χέρια του. Η στάση του σώματος του Τσέβι Τσέις φανερώνει απόλυτα σε αρκετές σκηνές την κατάσταση του Κλαρκ Γκρίσγουολντ. Αμήχανος, φοβισμένος, εκνευρισμένος, λυπημένος, ο Τσέις έχει έναν δικό του τρόπο να παίζει, που μπορεί να δείχνει στο θεατή όλα τα παραπάνω και παράλληλα να είναι αστείος.
Η οικογένεια Γκρίσγουολντ κατάφερε με το πείσμα του μπαμπά να φτάσει στο τέλος του ταξιδιού παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε και κατάφερε να κάνει τρία ακόμα κινηματογραφικά ταξίδια, ενώ υπήρξε κι ένα σχετικά πρόσφατο ριμέικ, σχεδόν σίκουελ, που ήδη έχει ξεχαστεί. Κορυφαία στιγμή των Γκρίσγουολντ βρίσκω πως είναι η Χριστουγεννιάτικη ταινία τους αλλά κι αυτό το πρώτο φιλμ του 1983 έχει αρκετά καλά στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου