5.1.18

The Foreigner (2017)

Είδος: Περιπέτεια, θρίλερ

"Πολιτικό θρίλερ και ταινία δράσης μαζί, ο Εκτελεστής του Μάρτιν Κάμπελ, που είναι βασισμένος στο μυθιστόρημα The Chinaman του Στίβεν Λέδερ, μας θυμίζει παλιότερες κινηματογραφικές εποχές. Δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό με τη χρησιμοποίηση εφετζίδικων σκηνών δράσης αλλά ποντάρει στους δύο πρωταγωνιστές, τους φέρνει σε επαφή, δίνει χώρο στον καθένα να κάνει αυτό που μπορεί και ενδιάμεσα φροντίζει να δώσει αληθοφανείς σκηνές δράσης."

ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ
Σκηνοθεσία:Martin Campbell
Σενάριο:David Marconi,
Stephen Leather(βιβλίο)
Παίζουν:Jackie Chan,Pierce Brosnan,
Rufus Jones
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Ένα από τα συμπαθητικά φιλμς της χρονιάς που μας πέρασε ήταν το περιπετειώδες θρίλερ The Foreigner (Εκτελεστής), με πρωταγωνιστές τον Τζάκι Τσαν και τον Πιρς Μπρόσναν. Όχι κάτι πρωτότυπο, όχι κάτι που σου μένει στη μνήμη για καιρό αλλά ένα καλογυρισμένο φιλμ από τον Μάρτιν Κάμπελ, ένα σκηνοθέτη που συνηθίζει να παραδίδει καλές ταινίες, που δεν υποτιμούν το κοινό που τις παρακολουθεί.
Photo by Christopher Raphael/Courtesy of STXfilms -
© Motion Picture Artwork 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.
  Μην σας αποπροσανατολίσει το όνομα του Τζάκι Τσαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο και περιμένετε να δείτε μια από τις κλασικές ταινίες του αξιαγάπητου Κινέζου. Εδώ ο Τσαν παίζει ένα ρόλο διαφορετικό. Δε χαμογελάει, δεν αστειεύεται και επιδίδεται σε πολύ λιγότερα ακροβατικά και μάχες από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Ο ήρωάς του είναι θλιμμένος, σκοτεινός και θέλει να μάθει ποιος ευθύνεται για το θάνατο της κόρης του. Δε μαθαίνουμε πολλά από την αρχή για τον χαρακτήρα του και θα το αφήσω έτσι κι εγώ, λέγοντας απλώς ότι είναι ένας Κινέζος που ζει χρόνια στο Λονδίνο, έχει χάσει τη γυναίκα του και μεγάλωσε μόνος τη μονάκριβη κόρη του, διατηρώντας παράλληλα ένα εστιατόριο. Μια βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πόλης βρίσκει την κόρη του μέσα στα θύματα, μέλη του IRA αναλαμβάνουν την ευθύνη και ο Κινέζος αρχίζει να αναζητά τον τρόπο να βρει τα ονόματα των υπεύθυνων. Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει σε έναν Ιρλανδό πολιτικό με τεράστια δύναμη, πρώην μέλος του IRA, τον οποίο θα πιέσει με κάθε τρόπο, για να του δώσει τα ονόματα των ανθρώπων που έβαλαν τη βόμβα και σκότωσαν το παιδί του.
  Πολιτικό θρίλερ και ταινία δράσης μαζί, ο Εκτελεστής του Μάρτιν Κάμπελ, που είναι βασισμένος στο μυθιστόρημα The Chinaman του Στίβεν Λέδερ, μας θυμίζει παλιότερες κινηματογραφικές εποχές. Δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό με τη χρησιμοποίηση εφετζίδικων σκηνών δράσης αλλά ποντάρει στους δύο πρωταγωνιστές, τους φέρνει σε επαφή, δίνει χώρο στον καθένα να κάνει αυτό που μπορεί και ενδιάμεσα φροντίζει να δώσει αληθοφανείς σκηνές δράσης. Εκεί ο Τζάκι Τσαν παραμένει το δυνατό χαρτί, παρά τα χρόνια του, αλλά και ο Κάμπελ φροντίζει να κρατά ακόμα κι αυτές τις στιγμές προσγειωμένες και χωρίς υπερβολές.
Photo by Christopher Raphael/Courtesy of STXfilms -
© Motion Picture Artwork 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved.
  Αν δεν έχετε ξαναδεί τον Τζάκι Τσαν σε δραματικό ρόλο, τότε σίγουρα εδώ θα σας εκπλήξει με αυτό του το πρόσωπο. Δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο πέρα από το να αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι είναι καλός ηθοποιός και όταν χρειάζεται να παίξει, παίζει. Το αντίπαλο δέος του ερμηνεύει ο Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, είναι καλός ως συνήθως, με μια μικρή υποψία υπερβολής ανά διαστήματα αλλά το προσπερνάμε. Μια χαρά και το υπόλοιπο επιτελείο ηθοποιών με καλούς Βρετανούς ηθοποιούς σε δευτερεύοντες ρόλους, που βγάζουν σε πέρας το έργο τους αξιοπρεπώς, ξεχωρίζοντας ίσως λίγο περισσότερο την Όρλα Μπρέιντι στο ρόλο της συζύγου του Μπρόσναν, που είχε και κάτι παραπάνω ο ρόλος της για να αποδώσει.
  Μια χαρά λοιπόν το φιλμ του Μάρτιν Κάμπελ αν είστε λάτρης της περιπέτειας αλλά και των πολιτικών δολοπλοκιών, καθώς το φιλμ χρησιμοποιεί την τρομοκρατική επίθεση και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη αθώων πολιτών για να φέρει σε σύγκρουση τους δύο πρωταγωνιστές αλλά δεν τα ξεχνά στην πορεία. Διατηρεί την πολιτική κόντρα, εμπλουτίζει το προσωπικό δράμα του Κινέζου αφήνοντάς μας να μάθουμε για το παρελθόν του και στη συνεχεία τον αφήνει να δείξει το άλλο του πρόσωπο, με σκηνές που θυμίζουν κάτι από το πρώτο Ράμπο. Όσοι δεν το είδατε στον κινηματογράφο, μια χαρά μπορείτε να το απολαύσετε στο σπίτι. Καλή, δυναμική περιπέτεια.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου