8.7.16

Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας

ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ Νο 6:
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σκηνοθεσία:Nicholas Meyer
Σενάριο:Nicholas Meyer,Denny Martin Flinn,
Leonard Nimoy & Lawrence Konner 
&Mark Rosenthal(story)
Παίζουν:William Shatner,
Leonard Nimoy,DeForest Kelley
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια έκρηξη στο φεγγάρι των Κλίνγκον θα οδηγήσει σε αφανισμό της ζωής στον πλανήτη τους μετά από πενήντα χρόνια. Μόνος τρόπος για να επιζήσουν οι Κλίνγκον είναι να ενωθούν με την Ομοσπονδία και να αφήσουν στην άκρη την πολυετή διαμάχη τους. Το πλήρωμα του Εντερπράιζ είναι αυτό που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Κλίνγκον αλλά μετά το πρώτο βράδυ διαπραγματεύσεων ο Κερκ και ο ΜακΚόι βρίσκονται κατηγορούμενοι για το φόνο μερικών αξιωματούχων των Κλίνγκον. Το υπόλοιπο πλήρωμα προσπαθεί αν ξεδιαλύνει την υπόθεση ενώ οι Κερκ και ΜακΚόι πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους σε μια από τις πιο σκληρές διαπλανητικές φυλακές.

ΑΠΟΨΗ: Το 1991 έρχεται η στιγμή που το αρχικό πλήρωμα του αστρόπλοιου Εντερπράιζ θα μας αποχαιρετήσει. Ο Κάπτεν Τζέιμς Τ. Κερκ, ο Σποκ, ο ΜακΚόι, ο Σκότι, ο Σούλου, η Οχούρα και ο Τσέκοβ συνταξιοδοτούνται μετά από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια κι ευτυχώς γι αυτούς και για εμάς, αυτό συμβαίνει με ένα από τα καλύτερα φιλμ της σειράς.

  Ο άνθρωπος που έδωσε στο Σταρ Τρεκ την καλύτερη κινηματογραφική στιγμή του,το Σταρ Τρεκ Νο2: Η Οργή Του Καν, αναλαμβάνει ξανά ρόλο σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφου και δίνει στο αρχικό πλήρωμα το τελευταίο φιλμ που του αξίζει. Ο Νίκολας Μέγιερ φτιάχνει ένα πολύ δεμένο φιλμ και το εμπλουτίζει με στοιχεία θρίλερ και μυστηρίου, με συνεχείς αναφορές στον Σαίξπηρ (ο Τσανγκ, ο Κλίνγκον που υποδύεται ο Κρίστοφερ Πλάμερ, δε σταματά να απαγγέλλει λόγια από τα έργα του περίφημου Άγγλου δημιουργού). Σκοτεινοί τόνοι και ένα συνεχές "ποιός το έκανε" ερώτημα πλανάται πάνω από τα κεφάλια του πληρώματος του Εντερπράιζ, καθώς οι Κερκ και ΜακΚόι κατηγορούνται για φόνους που δεν διέπραξαν, ενώ οι δολοφόνοι είναι ακόμα ελεύθεροι μέσα στο σκάφος.
  Αυτό το τελευταίο φιλμ του αρχικού πληρώματος δεν φανερώνει σε καμία περίπτωση τα είκοσι πέντε χρόνια που έχει ο καθένας από αυτούς στην πλάτη του. Έντονα δραστήριο, με διαλόγους ολοζώντανους αλλά και με ασταμάτητη ροή το Σταρ Τρεκ Νο 6 δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να κάνει την καλύτερη συνολικά ερμηνευτική παρουσία του! Ο Μέγιερ δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν τη στιγμή τους έστω κι αν φαίνεται να διακρίνεται λίγο περισσότερο ο ρόλος του Σποκ, με το Νιμόι να ξεσκονίζει τα ερμηνευτικά απομνημονεύματά του και να θυμάται το σύντομο πέρασμά του από το ρόλο του Σέρλοκ Χολμς στο θεατρικό σανίδι!
  Ένας έξοχος ηθοποιός, μάλιστα με σπουδή πάνω στον Σαίξπηρ, επιστρατεύεται για το ρόλο του κακού. Ο Κρίστοφερ Πλάμερ ερμηνεύει τον Τσανγκ, ένα μονόφθαλμο αξιωματούχο των Κλίνγκον, με πάθος για τον Σαίξπηρ. Ο Τσανγκ θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους κακούς του Τρεκ!
  Από την αρχή μέχρι το τέλος του φιλμ είναι φανερή η έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία κορυφώνεται με αυτό το χαρακτηριστικό τελευταίο αποχαιρετιστήριο κάδρο, όπου όλα τα μέλη του πληρώματος του Εντερπράιζ βρίσκονται για τελευταία φορά μαζί στη γέφυρα του σκάφους, με μόνο απόντα το Σούλου, ο οποίος αποχαιρέτησε λίγα λεπτά πριν, μέσα από το δικό του σκάφος. Στη συνέχεια, αντί για τους κλασικούς τίτλους τέλους, έχουμε ένα γράφημα που μας εμφανίζει τις υπογραφές των ηθοποιών που ερμήνευσαν τους αγαπημένους χαρακτήρες, δημιουργώντας έτσι άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή.

  Η επιστημονική φαντασία μετά την εμφάνιση του Σταρ Τρεκ άλλαξε. Ο άνθρωπος, η θνητότητα, η ματαιοδοξία, τα όρια απασχόλησαν την κλασική αυτή σειρά και τα προσέγγισε μ' έναν τρόπο μοναδικό για την εποχή της. Ο Ρόντενμπερι φρόντισε να μεταδώσει το όραμά του στους κατάλληλους ανθρώπους και αυτοί με τη σειρά τους κατάφεραν να βρουν ένα μοναδικά ταιριαστό επιτελείο ηθοποιών, με ανεπανάληπτη χημεία. Ακόμα και οι κακές στιγμές (αν και ουσιαστικά κακή μπορώ να θεωρήσω μόνο την πέμπτη περιπέτεια, The Final Frontier) των κινηματογραφικών ταινιών του αρχικού πληρώματος, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και φανερώνουν τη βάση της ιδέας του Σταρ Τρεκ, ενώ ακόμα και σε στιγμές που αυτό λείπει, χαίρεσαι να βλέπεις στην οθόνη ένα επιτελείο ηθοποιών τόσο άψογα δεμένο.

  Το Σταρ Τρεκ φυσικά και δεν τελείωσε το 1991! Οι πρωταγωνιστές της σειράς Star Trek: The Next Generation ήταν αυτοί που θα αναλάμβαναν την κινηματογραφική συνέχεια των περιπετειών του Εντερπράιζ, όμως, οι σημαντικότερες και πιο λαμπρές κινηματογραφικές στιγμές του Τρεκ ανήκουν στον Κάπτεν Κερκ και το πλήρωμά του.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Σταρ Τρεκ VI: Ο άγνωστος κόσμος (1991) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου