27.12.14

It's A Wonderful Life (1946)

Είδος : Δραματική

It's A Wonderful Life
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ
Σκηνοθεσία:Frank Capra
Σενάριο:Frances Goodrich,
Albert Hackett,Frank Capra
Παίζουν:James Stewart,Donna Reed,
Lionel Barrymore
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζορτζ Μπέιλι έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στη βοήθεια των κατοίκων του Μπέντφορντ Φολς, διοικώντας τη μικρή επιχείρηση του πατέρα του και αφήνοντας πίσω τα όνειρά του για ταξίδια και σπουδές. Μετά από χρόνια και πολλές επαγγελματικές δυσκολίες ο Τζορτζ πρέπει να αντιμετωπίσει την επικείμενη πτώχευση της εταιρείας του. Λυγίζει και προσπαθεί να δώσει τέλος στη ζωή του. Τότε, ένας άγγελος θα εμφανιστεί και θα προσπαθήσει να του δείξει πόσο σημαντικά πράγματα έχει πετύχει στη ζωή του και πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτόν.

ΑΠΟΨΗ: Υπάρχουν ταινίες, που χωρίς να μπορείς να της ονομάσεις αριστουργήματα, καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά σου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να θεωρήσω το A Wonderful Life αριστούργημα, είμαι σίγουρος, όμως, ότι είναι μια μεγάλη και σημαντική ταινία. Μια ταινία που όσο τα χρόνια περνούν, μοιάζει να διατηρείται αρυτίδωτη. Μια ταινία πλούσια σε συναίσθημα, με ψυχή.
  Ο Κάπρα δεν είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει μια Χριστουγεννιάτικη ταινία. Έχοντας μόλις γυρίσει από τον πόλεμο, όπως και ο πρωταγωνιστής του φιλμ, Τζέιμς Στιούαρτ, επιθυμούσε να κάνει ένα φιλμ που να μιλά για τον απλό, καθημερινό Αμερικανό πολίτη, που παλεύει για τον ίδιο και για τους γύρω του. Ένα φιλμ που να δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι "ασήμαντες ζωές" μας. Κι όμως, παρά το όνομα του δημιουργού και την αξία του πρωταγωνιστή, το φιλμ πήγε χάλια στο box office και πέρασαν χρόνια μέχρι να επανεκτιμηθεί και να αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς. Οι συχνές προβολές του από την Αμερικανική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ήταν αυτές που βοήθησαν το A Wonderful Life, όχι μόνο να μην ξεχαστεί, όχι μόνο να καθιερωθεί ως η κατ' εξοχήν Χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά να θεωρηθεί και μια από τις κορυφαίες του Κάπρα, αν όχι η κορυφαία του.
  Ο τρόπος αφήγησης του Κάπρα, η ερμηνεία του Στιούαρτ, η πανέμορφη Ντόνα Ριντ και όλοι οι ρόλοι που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, είναι τα υλικά που κάνουν το μείγμα τόσο πετυχημένο. Λίγο παραπάνω από δύο ώρες είναι η διάρκεια του φιλμ, όμως, κυλάει τόσο μα τόσο όμορφα ο χρόνος στο Μπέντφορντ Φολς. Ο Μπέιλι, που ερμηνεύει ο Στιούαρτ, είχε όνειρα που θυσίασε για τη μικρή του πόλη και τους κατοίκους της. Δεν μπόρεσε ποτέ να ταξιδέψει, δε μπόρεσε ποτέ να πάει στο κολέγιο, δε μπόρεσε ποτέ να ξεκολλήσει από αυτή τη μικρή πόλη. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και
κατά πάσα πιθανότητα πέθανε στο Μπέντφορντ Φολς. Κέρδισε όμως. Αγάπησε και αγαπήθηκε. Έκανε φίλους και έγινε κάποιος σημαντικός, χωρίς να το καταλάβει. Εδώ είναι το σπουδαίο μήνυμα του φιλμ του Κάπρα. Απλό αλλά σπουδαίο, όπως η ζωή μας. "Κανείς δεν είναι αποτυχημένος όταν έχει φίλους", γράφει ο Κλάρενς στο Μπέιλι, στην τελευταία σκηνή του φιλμ. Κι ο Μπέιλι έχει δεκάδες φίλους, πραγματικούς, οικογένεια, που όταν έρχεται η ώρα κάνουν τη δική τους θυσία γι αυτόν. Αυτό είναι το νόημα της αγάπης. Αυτό είναι και το νόημα των Χριστουγέννων. Μην το ψάχνετε έξω, στις στολισμένες βιτρίνες, στους επιδεικτικά στολισμένους δρόμους και στα άψυχα εορταστικά προγράμματα των τσιφτετελοκαναλιών. Δείτε γύρω σας και εκτιμήστε όσα έχετε πετύχει, λέει ο Κάπρα. Μπορεί να είναι σημαντικότερα απ' ότι πιστεύετε. 
 Ίσως στην Ελλάδα του σήμερα να έπρεπε να προβάλεται όλο και πιο συχνά το φιλμ του Κάπρα. Ίσως βοηθούσε , έστω και υποσυνείδητα αρκετούς από εμάς. Η συνειδητοποίηση της θέσης μας στην κοινωνία και η υποχρέωση που έχουμε σε αυτή είναι κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια. Ο Μπέιλι του Στιούαρτ έχει τη δυνατότητα κάποια στιγμή μέσα στο φιλμ, να παρατήσει τον αγώνα του και να βολευτεί με ένα παχυλό μισθό. Τότε, όμως, θα βρισκόταν εκτεθειμένος απέναντι στα πιστεύω του και στους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν. Η διαφορά είναι ότι ο Μπέιλι έχει συνείδηση και την διατηρεί καθαρή έστω και με δύσκολο τρόπο. 
  Το έχω ξαναγράψει νομίζω παλιότερα αλλά θα το ξαναγράψω. Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας αν έλειπε ο "ωχ-αδερφισμός". Πόσο καλύτεροι άνθρωποι θα υπήρχαν στον κόσμο αν αντί να λέμε στα παιδιά μας "Σιγά, μη σκας. Εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο;", τους λέγαμε: "Σιγά, μη σκας. Εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο!" Πόσοι "Μπέιλι" θα υπήρχαν στον κόσμο!
  Μην χάνετε χρόνο, αν δεν έχετε δει ποτέ το A Wonderful Life μέχρι σήμερα. Βρείτε το και παρακολουθείστε το. Ανακαλύψτε μια πραγματική αξιόλογη ταινία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ένα πραγματικά χριστουγεννιάτικο και οικογενειακό φιλμ, με ουσιαστικό νόημα.  




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Μια Υπέροχη Ζωή (1946) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου