22.1.18

Ghostheads (2017)

Είδος: Ντοκιμαντέρ

"Άνδρες και γυναίκες που ντύνονται με τις στολές των κυνηγών φαντασμάτων, έχουν τα δικά τους όπλα πρωτονίων και τις παγίδες φαντασμάτων, κυκλοφορούν με αντίγραφα του οχήματος της κλασικής ταινίας. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται μόνο για την πλάκα τους. Σε διάφορες πόλεις της Αμερικής υπάρχει κι από ένας σύλλογος Ghostheads. Τα μέλη τους συναντιούνται τακτικά σε συνέδρια, ενώ συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε διάφορες εκδηλώσεις, προσπαθώντας να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας στους γύρω τους καθώς και πολλοί από τους ίδιους τους Ghostheads βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στη ζωή τους και θεωρούν ότι οι Γκόστμπαστερς τους έβγαλαν από αυτή και τους έδειξαν λίγο φως στην άκρη του τούνελ."

Σκηνοθεσία:Brendan Mertens
Παίζουν:Chace Ambrose,
William Atherton,Dan Aykroyd
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Ένα κωμικό φιλμ φαντασίας, με τέσσερις τύπους που κυνηγούν φαντάσματα στη Νέα Υόρκη, καταφέρνει όχι μόνο να μείνει διαχρονικό, ένα από τα διαμάντια του Αμερικανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1980, αλλά και να δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα θαυμαστών/ ακόλουθων, όμοιο σε πάθος με αυτό των φίλων του Star Wars και του Star Trek. Φυσικά κι έχουν κι αυτοί το δικό τους χαρακτηριστικό όνομα. Είναι οι Ghostheads και μην τολμήσεις να πεις κακιά κουβέντα μπροστά τους για τους Ghostbusters.
  Όλα ξεκίνησαν με το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Άιβαν Ράιτμαν το 1984. Η επιρροή του στην ποπ κουλτούρα αδιαμφισβήτητη. Μια συνέχεια λίγα χρόνια μέτα, μια μακροχρόνια σειρά κινουμένων σχεδίων κι ένα ριμέικ το 2016, βίντεο παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς σε καταναλωτικό προϊόν έχει κυκλοφορήσει με τη στάμπα με το απαγορευτικό και το φαντασματάκι. Το πιο περίεργο απ' όλα και άγνωστο σε μένα μέχρι πριν λίγες μέρες είναι η ύπαρξη των Ghostheads. Άνδρες και γυναίκες που ντύνονται με τις στολές των κυνηγών φαντασμάτων, έχουν τα δικά τους όπλα πρωτονίων και τις παγίδες φαντασμάτων, κυκλοφορούν με αντίγραφα του οχήματος της κλασικής ταινίας. Όλα αυτά όμως δεν γίνονται μόνο για την πλάκα τους. Σε διάφορες πόλεις της Αμερικής υπάρχει κι από ένας σύλλογος Ghostheads. Τα μέλη τους συναντιούνται τακτικά σε συνέδρια, ενώ συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε διάφορες εκδηλώσεις, προσπαθώντας να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας στους γύρω τους καθώς και πολλοί από τους ίδιους τους Ghostheads βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στη ζωή τους και θεωρούν ότι οι Γκόστμπαστερς τους έβγαλαν από αυτή και τους έδειξαν λίγο φως στην άκρη του τούνελ.
  Προφανώς το Ghostheads γυρίστηκε και προβλήθηκε με την αφορμή της εξόδου στους κινηματογράφους το 2016 του ριμέικ των Ghostbusters. Παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον ως προς το πως, ποιους και με ποιο τρόπο μπορεί ένα φιλμ να επηρεάσει, είτε αυτό είναι ένα κλασικό φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ είτε μια χαλαρή κωμωδία φαντασίας των '80ς. Δεν ξέρω πως θα ένιωθες αν κυκλοφορούσαν δίπλα σου περίεργοι τύποι με τα διακριτικά των Γκόστμπάστερς αλλά δε βαριέσαι, αν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και έστω και με αυτόν τον παράξενο τρόπο θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, γιατί να έχουμε πρόβλημα!
  Σε ότι αφορά το ντοκιμαντέρ σαν ... ντοκιμαντέρ, το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο στα περισσότερα σημεία του. Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που βγήκαν από το βούρκο χάρη στους Γκόστμπαστερς και μια ματιά στη μεγάλη κοινότητα των Ghostheads ενώ υπάρχουν και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της ταινίας και του σκηνοθέτη. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ από αυτά που μπορεί εύκολα να τραβήξει ένα θεατή άσχετο με το αντικείμενο και δεν είναι μάλλον κι αυτός ο στόχος του. Στόχος είναι πρωτίστως οι φίλοι των Ghostbusters και οι κινηματογραφόφιλοι που ψάχνουν παρόμοιες παραγωγές. Ωστόσο, η σύντομη διάρκειά του βοηθά σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί να το παρακολουθεί τυχαία, χαζεύοντας τις επιλογές του στο Netflix.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου