28.4.17

The Great Wall (2016)


"Το The Great Wall είναι κυρίως η έναρξη μιας συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Χόλιγουντ για την κοινή παραγωγή ταινιών. Υψηλά στάνταρ παραγωγής, Ντέιμον και Νταφόε τα μεγάλα ονόματα για το παγκόσμιο box office, Άντι Λάου και Τιάν Ζινγκ για τους Κινέζους και ο Ζανγκ Γιμού έχει το ρόλο του αρχιτέκτονα του οικοδομήματος."

ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
Σκηνοθεσία:Yimou Zhang
Σενάριο:Carlo Bernard,
Doug Miro,Tony Gilroy
Παίζουν:Matt Damon,
Tian Jing,Willem Dafoe
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Ο Ζανγκ Γιμού σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλη συνεργασία Κίνας και Αμερικής, αφήνοντας το σενάριο στα χέρια των Δυτικών και βάζοντας τον Ματ Ντέιμον στο ρόλο του "κράχτη", για το παγκόσμιο κοινό. Το αποτέλεσμα είναι ένα οπτικά προσεγμένο παραμύθι, με τη φροντίδα ενός μεγάλου σκηνοθέτη/ οραματιστή, που παρά το αφελέστατο σενάριο του καταφέρνει να είναι τουλάχιστον διασκεδαστικό.
  
Ματ Ντέιμον και Πέντρο Πασκάλ υποδύονται δυο Ευρωπαίους τυχοδιώκτες που ταξιδεύουν στην Κίνα αναζητώντας πυρίτιδα. Σύντομα βρίσκονται κρατούμενοι από το Ανώνυμο Τάγμα, φύλακες του Σινικού Τείχους. Εκεί ανακαλύπτουν ότι τα Τάγμα έχει πυρίτιδα στα πυρομαχικά του κι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κλέψουν ένα μεγάλο μέρος. Αυτό που δε γνώριζαν οι τυχοδιώκτες είναι ότι το Τείχος χτίστηκε για να εμποδίσει, όχι μόνο τις εχθρικές στρατιές, αλλά και τις ορδές των τεράτων Τάο Τέι, τα οποία επιτίθενται κάθε εξήντα χρόνια και δε θα σταματήσουν αν δεν φάνε οτιδήποτε ζωντανό υπάρχει στο δρόμο τους. Τα Τάο Τέι μπορούν με κάποιο τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους ενώ όλα υπακούν στη βασίλισσα τους, στα οποία πάνε τεράστιες ποσότητες τροφής. Μόνη αδυναμία τους είναι η έκθεση τους στο μαγνήτη! Όταν ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ντέιμον βρίσκεται ανάμεσα σε τέρατα, αυτά φαίνεται να μη μπορούν να τον πλησιάσουν, κάτι που οφείλεται σε ένα ξεχασμένο κομμάτι μαγνήτη που κουβαλά μαζί του. Το σχέδιο λοιπόν που προτείνει ο τυχοδιώκτης στο στρατηγό του τάγματος είναι να αιχμαλωτίσουν ένα πλάσμα, να το μελετήσουν και να βρουν τρόπο να σταματήσουν έτσι τις επιθέσεις. Δεν λειτουργούν όμως όλα βάση σχεδίου και σύντομα κατανοούν ότι μόνος τρόπος να τερματίσουν τις επιθέσεις είναι να φτάσουν στη βασίλισσα.


  Η δεξιοτεχνία του Γιμού στο χειρισμό των επικών σκηνών και η θεαματική μάχη στις αρχές του φιλμ μαζί με τις τελευταίες σκηνές κλιμάκωσης πριν το φινάλε είναι τα σημεία που κερδίζει πόντους το φιλμ. Ενδιάμεσα επικρατεί μια σχετικά αδιάφορη προσέγγιση των χαρακτήρων, με ελάχιστες πληροφορίες για κάποιους από τους πρωταγωνιστές, μέχρι το φιλμ να πάρει πάλι μπροστά για το τελευταίο εικοσάλεπτο. Δεν προλαβαίνεις ωστόσο να βαρεθείς αφού ο Γιμού φροντίζει να προσέχει τα πλάνα του, να δίνει χρώμα στις σκηνές του και να αφήνει το διευθυντή φωτογραφίας του να γεμίζει την οθόνη με ενδιαφέρουσες προτάσεις.
  Τα μειονεκτήματα του φιλμ βρίσκονται κυρίως στο απλοϊκό σενάριό του και στην υπερβολική χρήση των ψηφιακών εφέ, τα οποία χρησιμοποιούνται χωρίς φειδώ και χωρίς να προσφέρουν πάντα κάτι αλλά υπάρχουν εκεί για να εντυπωσιάσουν.
  Το The Great Wall είναι κυρίως η έναρξη μιας συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Χόλιγουντ για την κοινή παραγωγή ταινιών. Υψηλά στάνταρ παραγωγής, Ντέιμον και Νταφόε τα μεγάλα ονόματα για το παγκόσμιο box office, Άντι Λάου και Τιάν Ζινγκ για τους Κινέζους και ο Ζανγκ Γιμού έχει το ρόλο του αρχιτέκτονα του οικοδομήματος. Κακό δε μπορώ να πω το φιλμ στο φινάλε του. Εύκολο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά την προβολή του, με αρκετή ενέργεια, θεαματικές αλλά και παράλληλα υπερβολικές σκηνές δράσης και άλλοτε επιβλητικά άλλοτε "αχρείαστα θεαματικά" ψηφιακά εφέ. Ένα πλούσιο παραμύθι που ξεχνάς πολύ γρήγορα.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου