29.4.17

Patriots Day (2017)

Είδος: Περιπέτεια, Θρίλερ, Ιστορική


"Το όλο στήσιμο της ταινίας λειτουργεί ως ένα πολύ καλό θρίλερ, με μερικές "άτυχες" στιγμές παράταιρου χιούμορ και ατάκες από χολιγουντιανή περιπέτεια, που θα μπορούσαν να λείπουν."

Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
Σκηνοθεσία:Peter Berg
Σενάριο:Peter Berg,Matt Cook,
Joshua Zetumer
Παίζουν:Mark Wahlberg,
John Goodman,Kevin Bacon
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Είναι δυνατόν μια Αμερικανική ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που μιλά για βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη, που φέρει τον τίτλο Patriots Day, να μην έχει πατριωτικά στοιχεία μέσα της; Σχεδόν απίθανο. Οπότε το πρώτο πράγμα που περιμένεις είναι αυτό. Αν μπορείς να το ξεπεράσεις, θα δεις ένα αρκετά καλό φιλμ. Αν δε μπορείς να το ξεπεράσεις, τότε μην το δεις, γιατί και θα εκνευριστείς με τις "αμερικανιές" και το φιλμ βλέπω να θάβεις άδικα.
  Το Patriots Day μας διηγείται τα γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστόνης, το 2013. Το χτύπημα των τρομοκρατών, οι συνέπειες στην πόλη και σε όσους βρέθηκαν κοντά στην έκρηξη και το ανθρωποκυνηγητό που συμμετείχε ολόκληρη η πόλη επί τρεις ημέρες για τη σύλληψη των υπόπτων.
  Ένα μωσαϊκό χαρακτήρων πρωταγωνιστεί στο φιλμ του Πίτερ Μπεργκ, ο οποίος κινδυνεύει να αναχθεί σε "εθνικό σκηνοθέτη" των Η.Π.Α. με τα τελευταία του φιλμς. Δεν είναι ο Μαρκ Γουόλμπεργκ ο ξεκάθαρος πρωταγωνιστής, παρότι έχει λίγο περισσότερο χρόνο στην οθόνη από τους υπόλοιπους. Μερικοί αστυνομικοί, ανάμεσά τους κι ο Γουόλμπεργκ με τον Τζ.Κ. Σίμονς, ο αστυνομικός διευθυντής, ένας πράκτορας του FBI, ένας Κινέζος φοιτητής, οι δύο τρομοκράτες και η σύζυγος του ενός και μερικά ακόμα είναι τα πρόσωπα που περιστρέφεται γύρω τους η ιστορία. Απόλυτα δε δενόμαστε με κανένα καθώς λίγο η ντοκιμαντερίστικη κινηματογράφηση του Μπεργκ, λίγο οι γρήγορες εναλλαγές των σκηνών, δε μας δίνεται η ευκαιρία. Το όλο στήσιμο της ταινίας, όμως, λειτουργεί ως ένα πολύ καλό θρίλερ, με μερικές "άτυχες" στιγμές παράταιρου χιούμορ και ατάκες από χολιγουντιανή περιπέτεια, που θα μπορούσαν να λείπουν. Θα μπορούσε να λείπει και η υπερβολική επίκληση στον πατριωτισμό των Αμερικανών αλλά αυτά τα είπαμε πιο πάνω. Από τη στιγμή της έκρηξης, όμως, και μέχρι το φινάλε, ο Μπεργκ χειρίζεται πολύ καλά τη δράση και το χτίσιμο της αγωνίας, παραδίδοντας μια λειτουργική αστυνομική ταινία, με στοιχεία θρίλερ.
  Αν επικεντρωθείς στην ιστορία, θα πάρεις την ιστορία και θα ικανοποιηθείς από την πλοκή. Αν δε μπορέσεις τους υπερβολικούς μελοδραματισμούς, που έρχονται ανά πολύ μικρά διαστήματα, το καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες και ένα φιλμ από τη Συρία να κάνει κάτι παρόμοιο κάποια στιγμή και είμαι μαζί σου αλλά το Patriots Day λέει στο κάτω κάτω της γραφής μια ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία απλών ανθρώπων, πολιτών μιας χώρας που έχει παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο και που κάνει τραγικά "λάθη" στην εξωτερική της πολιτική, αλλά δεν παύουν κι εκεί να κατοικούν άνθρωποι. Η δική τους ιστορία, λόγω της παντοδύναμης χώρας και του πανίσχυρου Χόλιγουντ θα φτάνει πάντα πιο εύκολα στα δικά μας αυτιά. Αν μπορείς να τα αφήσεις όλα αυτά έξω κατά την προβολή της ταινίας, μια χαρά θα περάσεις. Δε μιλάμε δα και για ένα φιλμ που θα το θυμόμαστε για πάντα αλλά για ένα καλογυρισμένο φιλμ αληθινών γεγονότων.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου