19.7.16

Star Trek: Insurrection (1998)

Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Σκηνοθεσία:Jonathan Frakes
Σενάριο:Michael Piller,
Rick Berman(story)
Παίζουν:Patrick Stewart,
Jonathan Frakes,Brent Spiner
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο πλωτάρχης Ντέιτα βγαίνει εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής παρατήρησης της ειρηνικής φυλής των Μπα'κού. Το πλήρωμα του Εντερπράιζ καταφθάνει στον πλανήτη για να βοηθήσει τον Ντέιτα και ανακαλύπτουν μια συνωμοσία μεταξύ της Ομοσπονδίας και της φυλής των Σόν'α, μιας φυλής οι οποία θέλει να εκμεταλλευτεί την αναζωογονητική ραδιενέργεια του πλανήτη των Μπα'κού, προς όφελός της, στοχεύοντας στον διωγμό της ειρηνικής φυλής από τον πλανήτη της.


ΑΠΟΨΗ: Το ένατο Σταρ Τρεκ είναι μια ταινία που ακόμα και σήμερα δυσκολεύομαι να καταλήξω στο αν τελικά τη θεωρώ καλή ή μια μέτρια περίπτωση, πιστή, όμως, στο πνεύμα του Σταρ Τρεκ. Η τελευταία προβολή με κάνει να κλίνω προς το δεύτερο αλλά πάντα το πρόβλημα με αυτό το φιλμ ήταν ότι σε κάθε προβολή είχα διαφορετική άποψη!
  Αν παρακολουθήσεις τις ταινίες του Τρεκ με τη χρονολογική σειρά που δημιουργήθηκαν, το Star Trek: Insurrection μπαίνει σε μειονεκτική θέση γιατί έρχεται αμέσως μετά από μια από τις καλύτερες ταινίες της σειράς, το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά Τρεκ μέχρι το 2009, Star Trek: First Contact. Οι βασικοί συντελεστές δεν αλλάζουν, εκτός από τους σεναριογράφους, με το Μάικλ Πίλερ να παίρνει τη θέση των Μπράνον Μπράγκα, Ντόναλντ Ντ. Μουρ. Ο Ρικ Μπέρμαν παραμένει συνδετικός κρίκος συμμετέχοντας στη δημιουργία της ιστορίας, ενώ κι ο Πίλερ δεν είναι άσχετος με το Σταρ Τρεκ, καθώς έχει δουλέψει σαν σεναριογράφος στις τηλεοπτικές σειρές The Next Generation, Deep Space Nine και Voyager. Η αλήθεια είναι ότι το πνεύμα του Σταρ Τρεκ διατηρείται κι εδώ άθικτο, βάζοντας τον άνθρωπο στο κέντρο της αναζήτησης και θέτοντας ηθικά, πολιτικά και πολιτιστικά διλήμματα στους πρωταγωνιστές και το κοινό.
  Το στοίχημα που δεν κατάφερε να κερδίσει ο Τζόναθαν Φρέικς, σκηνοθέτης και αυτού του φιλμ, είναι να διατηρήσει τη ροή του φιλμ σε ικανοποιητικό ρυθμό και να προσδώσει ένα πιο κινηματογραφικό χαρακτήρα στην ταινία του. Η "υφή" της ταινίας είναι τηλεοπτική, θυμίζοντας τις κλασικές περιπτώσεις δύο ενωμένων επεισοδίων σε ένα μεγαλύτερης διάρκειας. Σίγουρα αυτό το επεισόδιο δεν είναι κακό, σίγουρα μένει πιστό στις ιδέες της σειράς, όμως, δεν είναι αυτό που περιμένεις από μια κινηματογραφική παραγωγή.
  Το ίδιο ισχύει και στις ερμηνείες των ηθοποιών. Καλό επίπεδο αλλά στα όρια των τηλεοπτικών προδιαγραφών. Ο Στιούαρτ και ο Σπάινερ είναι αυτοί που ξεχωρίζουν από το πλήρωμα, ενώ ο Φ. Μάρεϊ Άμπρααμ αναλαμβάνει το ρόλο του κακού, υποδυόμενος τον εθισμένο στο λίφτινγκ, Ρουα'φό. Ο τιμημένος με όσκαρ για την ερμηνεία του ως Σαλιέρι, στο Αμαντέους, του Μίλος Φόρμαν, δίνει μια ικανοποιητική ερμηνεία αλλά όχι από αυτές που θυμάσαι σαν τις καλές της σειράς, χαρίζοντάς μας, μια από τις πιο παράξενες κραυγές/ στριγκλιές της επιστημονικής φαντασίας.
  Οι φίλοι του Τρεκ θα αναγνωρίσουν τα κλασικά στοιχεία της σειράς στο ένατο Σταρ Τρεκ και ίσως να το εκτιμήσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμούσαν πολύ περισσότερο ως τηλεοπτικό επεισόδιο, εκεί που οι απαιτήσεις ήταν μικρότερες σε θέματα παραγωγής, σκηνικών και ροής. Λείπει, λοιπόν, η κινηματογραφική χρυσόσκονη από το δεύτερο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Φρέικς. κάτι που το τοποθετεί στις πιο αδύναμες στιγμές του θρυλικού franchise.





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Σταρ Τρεκ IX: Η εξέγερση (1998) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου