7.10.15

Rudderless (2014)

Είδος : Δράμα, Κωμωδία

Σκηνοθεσία:William H. Macy
Σενάριο:Casey Twenter,Jeff Robison,
William H. Macy
Παίζουν:Billy Crudup,
Anton Yelchin,Felicity Huffman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Σαμ είναι επιτυχημένος διαφημιστής και ζει μια άνετη και γεμάτη πολυτέλειες ζωή. Ο ξαφνικός χαμός του δεκαοχτάχρονου γιου του θα τον αναγκάσει να τα παρατήσει όλα και να ζήσει μια άλλη ζωή, κατοικώντας σε ένα σκάφος αραγμένο στη μαρίνα μιας μικρής επαρχιακής πόλης και δουλεύοντας ως ελαιοχρωματιστής! Δύο χρόνια μετά το τραγικό συμβάν θα ανακαλύψει δεκάδες ψηφιακούς δίσκους με τραγούδια και ένα τετράδιο με στίχους, όλα γραμμένα από το χαμένό του γιο. Ο Σαμ αποφασίζει να παρουσιάσει ένα από αυτά με την κιθάρα του σε ένα τοπικό μπαρ και από εκεί θα ξεκινήσει μια φιλία αλλά και μια σχέση πατέρα - γιου με τον νεαρό Κουέντιν, ο οποίος γοητεύεται από το τραγούδι και πείθει τον Σαμ να φτιάξουν ένα συγκρότημα και να παρουσιάσουν κι άλλα τραγούδια του. Ο Σαμ δεν αποκαλύπτει ποτέ ότι τα τραγούδια ανήκουν στο γιο του και αποφασίζει να κρατήσει έτσι ζωντανή την ανάμνηση του παιδιού του μέσα του. Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα μυστικό, πολύ πιο σημαντικό, το οποίο ο Σαμ πρέπει σύντομα να αναμετρηθεί, για να συνεχίσει τη ζωή του. 


ΑΠΟΨΗ: Ο πάντα συμπαθής ηθοποιός Γουίλιαμ Χ. Μέισι περνά πίσω από την κάμερα, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στην σκηνοθεσία. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς αρκετά πάνω του μετρίου και ενθαρρυντικό για τη συνέχεια!
  Δύσκολο το θέμα που επέλεξε ο Μέισι και συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολο είναι όταν φτάνουμε περίπου στα μισά του φιλμ. Ναι μεν ο θάνατος του νεαρού είναι τραγικός αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο τραγικό, που αλλάζει τις ισορροπίες, το οποίο ο Μέισι κρατά κρυμμένο στο πρώτο μισό της ταινίας του. Όταν έρχεται η στιγμή της αποκάλυψης συμπάσχεις ακόμα περισσότερο με τον πρωταγωνιστή. Δε θα ήθελες να βρεθείς ποτέ στη θέση του Σαμ. Εκτός από το χαμό του γιου του πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος (υπάρχει και θα το καταλάβετε αν δείτε το φιλμ), να το χειριστεί και εν τέλει να το ζήσει, για να μπορέσει να το ξεπεράσει. Πρέπει να ανακαλύψει ξανά το γιο του και να τον καταλάβει μέσα από τα τραγούδια του, για να μπορέσει μετά να συνεχίσει απελευθερωμένος, τόσο ο ίδιος, όσο και η ψυχή του νεαρού άνδρα.
  Πολύ καλή η επιλογή του Μπίλι Κρούνταπ στο ρόλο του Σαμ, του ανθρώπου που έχασε το γιο του και που άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή του. Ο Κρούνταπ δίνει μια πολύ γήινη ερμηνεία και κερδίζει τις εντυπώσεις σε ένα δύσκολο ρόλο, που δεν του επιτρέπει να κινηθεί μελοδραματικά, ούτε όμως να παρουσιάζεται ως ένας μποέμ τύπος που ζει τη ζωή του. Ο Κράνταπ κινείται ανάμεσα σε αυτές τις δύο νοητές γραμμές με επιτυχία. Συμπρωταγωνιστής του είναι εδώ ο Άντον Γιέλτσιν, χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα διαβασμένος, ενώ βασικούς ρόλους κρατούν οι Φελίσιτυ Χάφμαν, Λόρενς Φίσμπερν και ένα μικρό ρόλο έχει και ο ίδιος ο Μέισι, ως ιδιοκτήτης του τοπικού μπαρ.
  Όσο κι αν το θέμα ακούγεται βαρύ, αυτό που καταφέρνει ο Μέισι είναι να μεταδώσει μια αρκετά θετική αύρα στο φιλμ του, αποφεύγοντας τους συναισθηματικούς εκβιασμούς. Δεν φτιάχνει ένα δύσπεπτο ψυχολογικό δράμα, παρότι θα μπορούσε εύκολα να παρασυρθεί προς τα εκεί. Ο Μέισι φτιάχνει μια ταινία που μιλά ξεκάθαρα στο θεατή. Η αλήθεια, όσο τραγική κι αν είναι, δεν βοηθά όταν μένει κρυμμένη στα σκοτάδια της ψυχής μας. Η αλήθεια είναι για να λέγεται. Η αλήθεια είναι λύτρωση.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
ALLMOVIE
Rudderless (2014) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου