3.7.15

Galaxy Quest (1999)

Είδος : Κωμωδία, Επιστημονικής Φαντασίας

Galaxy Quest
Σκηνοθεσία:Dean Parisot
Σενάριο:David Howard,Robert Gordon
Παίζουν:Tim Allen,Sigourney Weaver,
Alan Rickman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Galaxy Quest, χρόνια μετά την ακύρωση του προγράμματος, ζουν πλέον γυρίζοντας σε συνέδρια των φανατικών θαυμαστών της σειράς και παίζοντας ξανά τους ρόλους τους, μιλώντας για τη σειρά και υπογράφοντας αυτόγραφα. Οι περισσότεροι όμως έχουν κουραστεί καθώς οι ρόλοι αυτοί τους έχουν στιγματίσει, ο κόσμος τους έχει συνδέσει με τους χαρακτήρες που έχουν υποδυθεί και έκτοτε δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τίποτα ιδιαίτερο σε σχέση με την τέχνη τους. Το παράδοξο έρχεται όταν αυτούς ρόλους θα πρέπει να τους υποδυθούν σε ένα πραγματικό διαστημόπλοιο, με πραγματικούς εξωγήινους και πραγματικούς εχθρούς καθώς η ειρηνική φυλή Θέρμιανς, λαμβάνοντας στο γαλαξία της σήματα από την τηλεοπτική σειρά, έρχεται να ζητήσει τη βοήθεια του πληρώματος του Προτέκτορ, θεωρώντας τους αληθινούς ήρωες του πλανήτη μας! 

ΑΠΟΨΗ: Δε χρειάζεσαι παρά μόνο λίγα λεπτά για να πειστείς ότι το Galaxy Quest αποτελεί ένα φόρο τιμής στο Σταρ Τρεκ. Από τις πρώτες σκηνές γίνεται φανερή η αγάπη των δημιουργών του φιλμ για το Σταρ Τρεκ και τον κόσμο του και είναι ολοφάνερη η ταύτιση των χαρακτήρων του Galaxy Quest με αυτόν της πραγματικής τηλεοπτικής και κινηματογραφικής σειράς που έχει γράψει πλέον τη δική της ιστορία.
  Το Galaxy Quest είναι μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που σίγουρα θα εκτιμήσεις περισσότερο εάν γνωρίζεις τον κόσμο του Σταρ Τρεκ. Όσο πιο εξοικειωμένος είσαι με την κλασική σειρά, τους ηθοποιούς και τα γεγονότα τόσο στον κόσμο του Τρεκ όσο και αυτά του πραγματικού κόσμου που αφορούν το Τρεκ, τόσο περισσότερο θα διασκεδάσεις με το Galaxy Quest. Ο εγωκεντρικός πρωταγωνιστής με τη μορφή του Τιμ Άλεν εδώ, δεν αποτελεί παρά μια αναφορά στον ίδιο τον Γουίλιαμ Σάτνερ, τον Κάπτεν Κερκ του Εντερπράιζ. Τις ίδιες αντιστοιχίες μπορείς να κάνεις και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, παρατηρώντας ότι το σενάριο έχει γραφτεί με βάση γεγονότα που κατά καιρούς έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας. Η γκρίνια για το τεράστιο "εγώ" του πρωταγωνιστή από το υπόλοιπο καστ, η προσπάθεια των ηθοποιών, ιδιαίτερα του Νιμόυ (Μίστερ Σποκ), να αποβάλλουν από πάνω τους τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν στη σειρά και να παίξουν κάτι άλλο, η τεράστια αγάπη των θαυμαστών τους και η μελέτη και αφοσίωση στον κόσμο του Σταρ Τρεκ, βρίσκονται όλα εδώ αλλάζοντας απλώς τα ονόματα.
  Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει το Galaxy Quest μια παρωδία του Σταρ Τρεκ και ομολογώ ότι κι εγώ κάθισα να το παρακολουθήσω περιμένοντας κάτι τέτοιο. Η παρωδία ή η σάτιρα δεν είναι όμως οι κατάλληλες λέξεις για να χαρακτηρίσεις το φιλμ. Δεν διακωμωδεί με κακή διάθεση το Σταρ Τρεκ ούτε επιθυμεί να το κοροϊδέψει. Αυτό που βγαίνει είναι είδος αστείου "πειράγματος" προς τη σειρά, προς τους συντελεστές και τους φανατικούς φίλους της, από μια ομάδα ανθρώπων που μοιάζει να ανήκουν στους τελευταίους που ανέφερα. 
  Το φιλμ δεν είναι φυσικά μια ταινία μόνο για τους φίλους του Σταρ Τρεκ. Είναι μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που έχει βρει μεγαλύτερο κοινό και με τα χρόνια βρίσκει ακόμα περισσότερους φίλους. Έχει χιούμορ, έχει δράση, έχει αρκετά καλά εφέ, καλές ερμηνείες και αποτελεί εγγυημένη ψυχαγωγία για τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας. 
  Ο Τιμ Άλεν είναι πολύ καλός εδώ και ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό παίξιμο και το πιο ... "σοβαρό", ενώ ακολουθεί με μια πιο φλεγματική ερμηνεία ο Άλαν Ρίκμαν. Η Σιγκούρνι Γουίβερ φέρνει και κάτι από Άλιεν στην οθόνη, ενώ εξαιρετικός είναι και ο Τόνι Σαλούμπ ως ο πάντα χαλαρός, ψύχραιμος, σε σημείο απάθειας, Φρεντ Κουάν. Άλλη μια γνώριμη φυσιογνωμία είναι ο Σαμ Ρόκγουελ, ο οποίος έχει τον πιο κωμικό ρόλο στο φιλμ, καθώς βρίσκεται μαζί με το πλήρωμα της σειράς κατά λάθος. Απλός φαν της σειράς και κεντρικός ομιλητής στα συνέδρια, ζει ξαφνικά το όνειρο του αλλά και έναν εφιάλτη παράλληλα, φωνάζοντας συνεχώς ότι είναι ο πρώτος που θα πεθάνει, αφού έχει το ρόλο του άγνωστου κομπάρσου, αυτού που θυσιάζεται στην αρχή του επεισοδίου, "για να φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση"!
  Το Galaxy Quest είναι ένα πολύ καλό δείγμα κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας, με καλούς ηθοποιούς, καλογραμμένο σενάριο αλλά και αρκετές στιγμές δράσης. Μπορούν οι πάντες να το παρακολουθήσουν ποντάροντας σε ένα ευχάριστο δίωρο αλλά σίγουρα θα το λατρέψουν οι φίλοι του Σταρ Τρεκ. Είναι σαν μια ταινία φτιαγμένοι από τους ίδιους, αφιερωμένοι στους απανταχού φαν της σειράς. Ένας χαιρετισμός σε όλους αυτούς που ταξίδεψαν και ταξιδεύουν στο απέραντο διάστημα μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και το κινηματογραφικό πανί. Είμαι σίγουρος ότι όπως για τους φίλους της "φανταστικής" σειράς Galaxy Quest, έτσι και γι αυτούς, το Σταρ Τρεκ "δεν είναι απλώς μια τηλεοπτική σειρά".





Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Galaxy Quest (1999) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου