5.7.15

Timeline (2003)

Είδος : Επιστημονικής Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Richard Donner
Σενάριο:Michael Crichton(novel),
Jeff Maguire,George Nolfi
Παίζουν:Paul Walker,Gerard Butler,
Billy Connolly
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η εταιρεία ITC υποστηρίζει μια αρχαιολογική ανασκαφή στα ερείπια του κάστρου Κάστλγκαρντ, στο χωριό Λαρόκ της Γαλλίας. Υπεύθυνος της ανασκαφής είναι ο καθηγητής Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται τα γραφεία της ITC θεωρώντας ότι η υποστήριξη της εταιρείας γίνεται για λάθος λόγους. Όταν η ομάδα ανασκαφής θα βρει στα ερείπια του Κάστλγκαρντ ένα σημείωμα από τον καθηγητή Τζόνσον, το οποίο χρονολογείται περίπου 600 χρόνια πριν, θα βρεθούν μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη της εταιρείας που τους χρηματοδοτεί. Οι επιστήμονες της ITC έχουν ανακαλύψει τυχαία τον τρόπο να ταξιδεύουν μέσω μιας "σκουληκότρυπας" πίσω στο 1357, την εποχή της πολιορκίας του Κάστλγκαρντ. Ο καθηγητής Τζόνσον βρίσκεται πια εκεί και μια ομάδα μισθοφόρων και αρχαιολόγων θα πάει εκεί για να τον φέρει πίσω. 

ΑΠΟΨΗ: Τα βιβλία του Μάικλ Κράιτον, του εξαιρετικού αυτού συγγραφέα, πατέρα των τεχνολογικών θρίλερ, άρχισαν να έχουν μεγάλη ζήτηση από το Χόλιγουντ, ιδιαίτερα μετά την τεράστια επιτυχία του Τζουράσικ Παρκ. Ο ίδιος ο Κράιτον συμμετείχε πολλές φορές στις μεταφορές των βιβλίων του στο σινεμά είτε ως απλός σύμβουλος είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος το σενάριο. Το Timeline ήρθε το 2003, εποχή που είχε κάπως καταλαγιάσει η μανία του Χόλιγουντ με τον συγγραφέα μετά από μια δεκαετία που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο επτά βιβλία του, ανάμεσά τους τα Κονγκό και Ο Χαμένος Κόσμος: Τζουράσικ Παρκ. Ο ίδιος ο Κράιτον μετά το ξεκίνημα των γυρισμάτων του Timeline κράτησε τις αποστάσεις του θεωρώντας προφανώς ότι η ιστορία του βιβλίου του έχει αλλοιωθεί και εδώ που τα λέμε, καλώς έπραξε.
  Παρότι στο τιμόνι του Timeline μπήκε ένας έμπειρος και ικανός σκηνοθέτης όπως ο Ρίτσαρντ Ντόνερ και παρότι χρησιμοποιήθηκε ένα συμπαθητικό επιτελείο ηθοποιών με δύο μελλοντικούς αστέρες, όπως ο Πολ Γουόκερ και ο Τζέραλντ Μπάτλερ, αλλά και έμπειρους καρατερίστες, όπως ο Μπίλι Κόνολι, ο Ντέιβιντ Θιούλις και ο Μάικλ Σιν, τα πράγματα δεν λειτούργησαν ικανοποιητικά για το φιλμ. Λίγο το όχι προσεγμένο σενάριο (άσχετα με το αν μένει ή όχι πιστό στο βιβλίο, αυτό δεν το γνωρίζω), λίγο το φανερό ντεφορμάρισμα του Ντόνερ, λίγο οι κάτω του μετρίου ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δεν ήθελε και πολύ για να βγει το φιλμ εκτός των στόχων του. Το υλικό υπήρχε, καθώς είμαι σίγουρος ότι το βιβλίο του Κράιτον στρώνει το έδαφος για να αναπτύξεις ένα ενδιαφέρον σενάριο, καθώς ο τρόπος γραφής του είναι, σε όλα τα βιβλία του που έχω διαβάσει, αρκετά "κινηματογραφοποιημένος" και γεμάτος πληροφορίες και ιδέες που εξιτάρουν και δίνουν τροφή για σκέψη. Εδώ πάντως όλα μοιάζουν μακρυά από το πνεύμα του Κράιτον.
  Ο Ντόνερ φτιάχνει μια ταινία που είναι μοιρασμένη σε δύο κομμάτια, χωρίς αυτά να νιώθουμε ότι ενώνονται ποτέ ικανοποιητικά. Το ένα κομμάτι είναι μια περιπέτεια εποχής και ακολουθεί αυτούς που βρίσκονται στο 1357 μ.Χ. και το άλλο είναι το κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας και ασχολείται με αυτούς που μένουν πίσω στο σήμερα και προσπαθούν να επαναφέρουν τους πρώτους στο παρόν. Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς ο Ντόνερ και οι σεναριογράφοι του απογοητεύουν. Κακογραμμένες ατάκες και ασύνδετη ροή, άνευρο μοντάζ και σκηνοθεσία που δεν θυμίζει σε τίποτα τον γνωστό Ντόνερ, του Superman: The Movie, της Προφητείας και των Φονικών Όπλων.
  Ακόμα και για τους φαν του Κράιτον (πόσοι υπάρχουμε αλήθεια στην Ελλάδα; για αφήστε κανένα μήνυμα...) ή του Ντόνερ ή του Γουόκερ ή του Μπάτλερ, το φιλμ δεν προσφέρεται. Επιστημονική φαντασία που δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε και περιπέτεια εποχής χωρίς ρυθμό. Το ότι διαφημίστηκε στην εποχή του σαν μείγμα "Braveheart με πλοκή 21ου αιώνα", το αφήνω ασχολίαστο.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Timeline (2003) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου