2.7.15

Red Planet (2000)

Είδος : Επιστημονικής Φαντασίας

Red Planet
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Σκηνοθεσία:Antony Hoffman
Σενάριο:Chuck Pfarrer,
Jonathan Lemkin
Παίζουν:Val Kilmer,
Carrie-Anne Moss,Tom Sizemore
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Βρισκόμαστε στο 2050 και η Γη αργοπεθαίνει. Η μόνη λύση για την ανθρωπότητα είναι μια αποικία στον Άρη. Μια επανδρωμένη αποστολή αστροναυτών και επιστημόνων αλλά και ενός ιδιαίτερα εξελιγμένου ρομπότ στέλνεται στον Άρη για να εξετάσει τις συνθήκες εκεί, ερευνώντας για άλγη τα οποία είχαν σταλεί αρκετό καιρό πριν στον Άρη. Τα πράγματα κατά την προσεδάφιση δεν πάνε καλά και τώρα το πλήρωμα βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, χωρίς πολλές πιθανότητες επιστροφής στη Γη.


ΑΠΟΨΗ: Ο Κόκκινος Πλανήτης φέρνει έναν αέρα από την επιστημονική φαντασία των παλαιότερων εποχών. Επιστημονική φαντασία "ευρείας κατανάλωσης", με καλή έννοια, όπως αυτή των βιβλίων του Μπάροουζ αλλά και των διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφορούσαν μερικές δεκαετίες πριν και στη χώρα μας, όπως αυτά από τις εκδόσεις Λυχνάρι! Ιστορίες ικανές να σε ταξιδέψουν σε άλλους πλανήτες αλλά χωρίς το επιστημονικό υπόβαθρο που θα τις κατατάξει στα ξεκάθαρα έργα επιστημονικής φαντασίας. Με το ένα πόδι στη φαντασία λοιπόν, με το άλλο στην επιστημονική φαντασία.
  Έτσι και με το φιλμ του Άντονι Χόφμαν. Σαφώς και προσπαθεί να στηρίξει όσο περισσότερο γίνεται το κομμάτι της επιστήμης, καθώς πρόκειται και για ταινία του 2000, αλλά αυτό που αποπνέει είναι η διάθεση για περισσότερη ελευθερία κινήσεων, που μπορεί να βρει όταν μετακινείται ελαφρώς στην πλευρά της φαντασίας. Προσπαθεί να θέσει κάποια διλήμματα αλλά επιδερμικά είναι η αλήθεια, σχετικά με το Θεό και το δρόμο που έχει πάρει η ανθρωπότητα. Στην ουσία του, όμως, είναι μια "ποπ" περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με γνώριμα στοιχεία για το είδος. Ταξίδι στον Άρη, ένας-δύο δυναμικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ένα ρομπότ και φυσικά κάποιο ίχνος εξωγήινης ζωής. Όλα αυτά αναμιγνύονται με συμπαθητικό τρόπο από τον Χόφμαν και με τη χρησιμοποίηση ικανοποιητικών ψηφιακών εφέ.
  Ανάλυση χαρακτήρων δεν έχουμε ιδιαίτερη, με την Κάρι Αν Μος να μοιάζει αρκετά πιο συμπαθής από τους υπόλοιπους ενώ οι Βαλ Κίλμερ και Τομ Σάιζμορ απλώς φέρονται με επαγγελματισμό κι ας είχαν τις κόντρες του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Απ' την άλλη οι Μπέντζαμιν Μπρατ και Τέρενς Σταμπ χάνονται νωρίς από την οθόνη, αφήνοντας τον Σάιμον Μπέικερ να το παλεύει ως ο τρίτος επιζών στον Άρη.
  Γενικά το Red Planet θα σας διασκεδάσει αν είστε εξοικειωμένοι με την επιστημονική φαντασία που περιέγραψα στην αρχή. Είναι ένα συμπαθητικό αποτέλεσμα που προσπαθεί να ξεπεράσει το μέσο όρο και το καταφέρνει έστω και ελάχιστα. Δε θα αποτυπωθεί για πάντα στη μνήμη σας αλλά για περίπου 100' μπορεί να σας ψυχαγωγήσει. Μπορούσε περισσότερα αλλά δεν φάνηκε να επιδιώκει κάτι παραπάνω.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Κόκκινος πλανήτης (2000) on IMDb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου