9.5.15

Skin Trade (2014)

Είδος : Περιπέτεια, Δράσης

Skin Trade
Σκηνοθεσία:Ekachai Uekrongtham
Σενάριο:Gabriel Dowrick,Steven Elder,
Dolph Lundgren,
John Hyams(uncredited)
Παίζουν:Dolph Lundgren,Tony Jaa,
Ron Perlman
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο ντετέκτιβ Νικ Κάσιντι κυνηγά τον Σέρβο μαφιόζο Βίκτορ Ντράγκοβιτς. Όταν μαθαίνει ότι ο Ντράγκοβιτς θα βρίσκεται στο λιμάνι του Νιού Τζέρσεϊ για να παραλάβει το νέο του εμπόρευμα, νεαρές κοπέλες από την Ασία στοιβαγμένες σε κοντέινερ, θα στήσει ενέδρα με την αστυνομία του Τζέρσεϊ. Ακολουθεί συμπλοκή στην οποία σκοτώνεται από τον Κάσιντι ο μικρός γιος του Ντράγκοβιτς , ενώ ο ίδιος ο Ντράγκοβιτς συλλαμβάνεται. Την επόμενη νύχτα η σύζυγος και η κόρη του Κάσιντι δολοφονούνται από τους μεγαλύτερους γιους του Ντράγκοβιτς και λίγες ώρες μετά ο μαφιόζος αφήνεται ξανά ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Κάσιντι θα κυνηγήσει τον Ντράγκοβιτς μέχρι την Ταϊλάνδη, για να εκδικηθεί το χαμό της οικογένειάς του. Εκεί θα συνεργαστεί με έναν ντόπιο αστυνομικό που προσπαθεί να εξαρθρώσει το κύκλωμα διακίνησης λευκής σάρκας του Ντράγκοβιτς.

ΑΠΟΨΗ: Τί πρέπει να περιμένεις από ένα φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ντολφ Λούντγκρεν, Τόνι Τζα, Μάϊκλ Τζ. Γουάιτ αλλά και ονόματα όπως οι Ρον Πέρλμαν και Πίτερ Γουέλερ και έχει ως κινητήριο θέμα του το εμπόριο λευκής σάρκας; Αξιοπρεπής δράση, αξιοπρεπείς ερμηνείες και ελπίδα για σχόλιο πάνω σε ένα κοινωνικό και βαθύτατα πολιτισμικό θέμα. Το Skin Trade μπορεί να περηφανεύεται για τα δύο πρώτα. Το τρίτο κομμάτι μένει πιο επιφανειακά, όπως ήταν αναμενόμενο.
  Ο Λούντγκρεν συνεργάζεται στη συγγραφή του σεναρίου και όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν, προσπαθεί να βάλει μέσα στα φιλμ που σκηνοθετεί ή γράφει ο ίδιος μια πιο κοινωνική διάσταση. Το Skin Trade προσπαθεί να θίξει το εμπόριο λευκής σάρκας και να το χρησιμοποιήσει ως αναφλεκτήρα της δράσης. Αυτό που ακολουθεί είναι μια δυνατή περιπέτεια πολεμικών τεχνών με τον Τόνι Τζα να είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των σκηνών που χρειάζονται σωματική επαφή! Αεικίνητος και με φοβερή άνεση κάθε φορά που έρχεται η ώρα για ακροβατικά, ο Τζα είναι χάρμα οφθαλμών στις πολύ καλά χορογραφημένες σκηνές δράσης του φιλμ. Όταν πρέπει να μιλήσει τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα για τον Τζα αλλά εκεί έρχεται η εμπειρία και η άνεση του Λούντγκρεν, που ξέρει πλέον πολύ καλά τι χρειάζεται ένα τέτοιο φιλμ από έναν ηθοποιό, ακόμα κι αν σωματικά δε μπορεί να υποστηρίξει τις σκηνές δράσης με την άνεση του παρελθόντος. Έχει κινηματογραφικό εκτόπισμα, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο είδος ο Σουηδός. Ακολουθεί φυσικά άλλο ένα μεγάλο όνομα των ταινιών δράσης, ο Μάικλ Τζ. Γουάιτ, ο οποίος παρότι δε μοιάζει εδώ και στην καλύτερη του φόρμα, μπορεί ωστόσο να καλύψει το ρόλο του με ικανοποίηση. Ο φανερός κακός της υπόθεσης (υπάρχει κι ένας που αποκαλύπτεται μετά τα μισά του φιλμ) είναι ο Ρον Πέρλμαν, στο ρόλο του Ντράγκοβιτς. Ο Πέρλμαν γενικά είναι καλός ηθοποιός, όμως εδώ ξενίζει λίγο η επιλογή του στο ρόλο ενός Σέρβου. Η προφορά τον χαλάει αρκετά. Μικρότερο ρόλο έχει και ο θρυλικός Πίτερ Γουέλερ, ο πρωτότυπος Ρόμποκοπ!
  Γενικότερα, το Skin Trade είναι ένα φιλμ δράσης που θα ικανοποιήσει τους φίλους των ταινιών του είδους αλλά δεν αποκλείεται να βρει και λίγο μεγαλύτερο κοινό λόγω του ευαίσθητου θέματος. Μπορεί να αγγίζει επιδερμικά το ζήτημα της διακίνησης νεαρών κοριτσιών από τις φτωχές χώρες της Ανατολής, ωστόσο προσπαθεί να δώσει μια-δυο φορές ουσιαστικό χρόνο διαλόγων και σκηνών πάνω σε αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένεις κάτι βαθύτερο, αν έρθει καλοδεχούμενο, αλλά σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ταινίες δράσης. Το κυρίως πιάτο έχει να κάνει με τις πολεμικές τέχνες και την περιπέτεια, κομμάτι στο οποίο το φιλμ στέκεται με αξιοπρέπεια, σεβόμενο το κοινό που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του. Ίσως από τις καλύτερες επιλογές του Λούντγκρεν τα τελευταία χρόνια. 




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Skin Trade (2014) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου