6.2.15

Hellbound (1994)

Είδος : Περιπέτεια, Τρόμου

Hellbound
ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία:Aaron Norris
Σενάριο:Ian Rabin,Anthony Ridio,
Brent V. Friedman,Galen Thompson
Παίζουν:Chuck Norris,Calvin Levels,
Christopher Neame
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Δύο αστυνομικοί του Σικάγο γίνονται μάρτυρες της δολοφονίας ενός Ισραηλίτη ραβίνου και στέλνονται ως συνοδεία της σωρού στο Ισραήλ, όπου θα δώσουν σχετική αναφορά στον αρχηγό της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ. Εκεί ανακαλύπτουν ότι δεν ψάχνουν έναν κοινό δολοφόνο αλλά μια υπερφυσική οντότητα, ένα δαίμονα, με το όνομα Προσάτανος. 

ΑΠΟΨΗ: Υπάρχουν μερικές ταινίες που ό,τι μα ό,τι κι αν γράψεις για την υπόθεση, για τη σκηνοθεσία, για το σενάριο, για τις ερμηνείες, διαγράφονται αυτόματα με το άκουσμα του ονόματος του πρωταγωνιστή τους. Ποιο είναι αυτό; Τσακ Νόρις! Κανέναν άλλο λόγο πέραν του Τσακ δεν έχεις, για να στηθείς μπροστά από την τηλεόρασή σου και να δεις ένα φιλμ του 1994, σκηνοθετημένο από τον όχι και τόσο ταλαντούχο κύριο Άαρον Νόρις, ο οποίος θέλει να δώσει ένα μείγμα buddy movie, ταινία τρόμου, θρίλερ, περιπέτειας και δράσης, για να ρίξει και τις απαραίτητες κλωτσιές ο μεγάλος αδερφός. Τι καταφέρνει τελικά; Να δώσει στον Τσακ μία ακόμα κακή ταινία.
  Καταρχάς είμαι σίγουρος ότι οποιοσδήποτε αποφασίσει να κάτσει να δει το συγκεκριμένο φιλμ, ξέρει πάνω κάτω τι να περιμένει, οπότε προχωράω με βάση αυτό το σκεπτικό. Παίρνεις τελικά αυτά που περιμένεις από μια ταινία με πρωταγωνιστή τον διάσημο action hero των 80'ς; Κλίνω προς το όχι. Ο Νόρις κινείται στο γνωστό του μοτίβο με ίσως λίγο πιο χαλαρή διάθεση για να κάνει και λίγο χιουμοράκι με τον συμπρωταγωνιστή του αλλά τον έχουμε δει και σε πολύ καλύτερη κατάσταση παλιότερα είναι αλήθεια. Πίσω στη δεκαετία του 1980 είτε στις καλές (γιατί πιστεύω ότι έχει και τέτοιες) είτε στις κακές ταινίες του, υπήρχε κάτι στην ατμόσφαιρα αλλά και στην παρουσία του Νόρις στο πανί που σε έκανε να διασκεδάσεις . Οι πολύ καλές περιπέτειες Lone Wolf McQuade και Code of Silence μέχρι τα cult πλέον Invasion USA και Missing in Action III, κατάφερναν να μας χαλαρώσουν και να τα παρακολουθούμε απενοχοποιημένα ακόμα και σήμερα. Βέβαια ο ίδιος ο Νόρις προτίμησε να πρωταγωνιστεί σε πάμπολλα φιλμ σαν το Missing in Action και να μη χρειαστεί ποτέ να εμβαθύνει σε χαρακτήρες ή έστω να τελειοποιήσει την άλα Κλιντ Ίστγουντ περσόνα που έφτιαξε με τα Lone Wolf McQuade και Code of Silence και κάπως έτσι έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του '90 να
σβήνει το κινηματογραφικό του άστρο, χωρίς ωστόσο να ξεχαστεί ο ίδιος από το κοινό, λόγω της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας του Walker Texas Ranger
  Το Hellbound λοιπόν, που είναι γυρισμένο το 1994, αποτελεί την προσπάθεια του Νόρις να κάνει κάτι πιο σκοτεινό απ' ότι συνήθως αλλά ... "κλαφ' τα Χαράλαμπε"! Ο σκηνοθέτης-αδερφός του, Άαρον, δεν αποφασίζει τι χαρακτήρα θα δώσει στο φιλμ, αντιγράφει λίγο από Κουροσάβα στις αρχικές σκηνές, μετά το παίζει Ρίτσαρντ Ντόνερ και Φονικό Όπλο και βάζει και λίγο από σπλάτερ και δαίμονα που έρχεται στη Γη με ανθρώπινη μορφή για να δέσει το γλυκό. Στα γραπτά τώρα, σενάριο τουτέστιν, εκεί να δουν τα μάτια σου ή μάλλον να ακούσουν τα αυτιά σου. Τέσσερις μαντράχαλοι μαζεύτηκαν να φτιάξουν το "στόρι" και να γράψουν μια ατάκα της προκοπής δε μπόρεσαν. Αντιγραφή στην αντιγραφή, αλλά ευτυχώς πέφτει καμια ψιλή που και που από τον Τσακ και σου θυμίζει τι είναι αυτό που παρακολουθείς! Το τραγικό είναι ότι γελάς περισσότερο με τις ερμηνείες (δείτε το μοναχό που ουρλιάζει σαν το Μουστάκα στις επιθεωρήσεις, όταν έπαιζε τη γριά) και τις δήθεν σοβαρές καταστάσεις που παρουσιάζονται στο φιλμ παρά με τα αστεία που σκέφτηκαν οι σεναριογράφοι.
  Προφανώς όσοι δεν έχετε καμία σχέση με το κοινό του Τσακ Νόρις δε θα ασχοληθείτε ποτέ με το συγκεκριμένο φιλμ και καλά θα κάνετε. Όσοι από εσάς είστε φαν ή έχετε ανεχτεί τις υποκριτικές του ικανότητες και πολλές φορές περάσατε καλά παρακολουθώντας τα φιλμ του (ομολογώ ότι ανήκω κι εγώ σ' αυτούς...), ξέρω ότι δε θα αντισταθείτε εύκολα στον πειρασμό που ακούει στο όνομα "Τσακ Νόρις εναντίον Σατανά" κι ας ξέρετε ποιος θα νικήσει στο τέλος!  




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
Hellbound (1994) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου