25.3.14

Valkyrie (2008)

Είδος: Ιστορική

EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΑΛΚΥΡΙΑ
Σκηνοθεσία:Bryan Singer
Σενάριο:Christopher McQuarrie,
Nathan Alexander
Παίζουν:Tom Cruise,Bill Nighy,
Carice van Houten
Γράφει ο Αλέξανδρος Ανδρεανίδης
ΥΠΟΘΕΣΗ:Μια ομάδα Γερμανών αξιωματικών, με αρχηγό τον στρατιωτικό Claus von Stauffenberg (Τομ Κρουζ),σχεδιάζει τη δολοφονία του Φίρερ, ώστε να εξασφαλίσει τη δύναμη του στρατού και να λήξει ο πόλεμος. Συνωμοσίες, προδοσίες, ίντριγκα συνθέτουν μια περιπέτεια γεμάτη σασπένς, φέρνοντας στο φως όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα πίσω από μια μοναδική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας.(cine.gr)

ΑΠΟΨΗ: H συγκεκριμένη ταινία πραγματεύεται μία από τις 27 απόπειρες δολοφονίας του Χίτλερ(μεταξύ 1934-1944) με κωδική ονομασία, ¨Επιχείρηση Βαλκυρία¨.Ας αναφερθούμε λίγο πιο συγκεκριμένα.
Η "Βαλκυρία", αρχικά ήταν ένα σχέδιο (το είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Χίτλερ), που προέβλεπε τη συνέχιση άσκησης εξουσίας από το ναζιστικό καθεστώς σε περίπτωση εξέγερσης των εκατομμύρια εργατών που δούλευαν στα κατεχόμενα εδάφη της Γερμανίας,καθώς και στην περίπτωση βομβαρδισμών της χώρας.Αυτό ακριβώς το σχέδιο χρησιμοποίησε εναντίον του ο Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) μαζί με την ενδογερμανική αντίσταση για να σκοτώσουν τον Χίτλερ και να ηγηθούν ενός πραξικοπήματος για να σταματήσουν τον πόλεμο.
Το σχέδιο είχε τελειοποιηθεί και το μόνο που έψαχναν ήταν το πότε και το που θα γίνει η δολοφονία του Χίτλερ. Τελικά, αποφασίστηκε να γίνει στις 20 Ιουλίου 1944. Ο Claus von Stauffenberg ,σε μία σύσκεψη, στην οποία παρευρίσκονταν  και ο Χίτλερ μεταξύ άλλων, έβαλε εκρηκτικά στην αίθουσα και ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους. Μέχρι να διαπιστωθεί ότι ο Χίτλερ ήταν ζωντανός όλα έβαιναν καλώς, αλλά ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μετά την αντιμετώπιση του πραξικοπήματος, η Gestapo προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 7.000 ατόμων, από τα οποία τα 4.980 εκτελέστηκαν, μεταξύ των οποίων και οι πρωταγωνιστές μας. Ακόμη και στις παραμονές πτώσης του ναζιστικού καθεστώτος (Άνοιξη 1945) υπήρξαν εκτελέσεις. Ήταν η τελευταία καταγεγραμμένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ από την ενδογερμανική αντίσταση.
Ξέρω ότι σας κούρασα με τα ιστορικά γεγονότα αλλά τέτοια πραγματεύεται η ταινία και έπρεπε να αναφερθούν, για να τονίσουν το μέγεθος της δουλειάς τόσο του σκηνοθέτη, Bryan Singer, όσο και των σεναριογράφων. Απλά, λιτά πράγματα με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα, χωρίς υπερβολές, χωρίς κουραστικούς διαλόγους και με ερμηνείες για Όσκαρ, συνθέτουν ένα πραγματικό κινηματογραφικό αριστούργημα. Ο Tom Cruise μαζί με το υπόλοιπο cast κρίνονται άριστα διαβασμένοι και συνδέονται άρρηκτα με τους ρόλους τους.
Όπως έχει αναφερθεί από πολλούς για τη διάρκεια της ταινίας, θέλω να αναφέρω ότι δεν με κούρασε ποτέ και μου κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι τέλους παρότι η έκβασή της ήταν αναμενόμενη!
Ως συμπέρασμα, πρόκειται για μία από τις καλύτερες ιστορικές ταινίες που χρονολογούνται στο Β' παγκόσμιο και εξυμνούν την ενδογερμανική συμμαχία.Δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός.
Θα καταγραφούμε στη γερμανική ιστορία ως προδότες. Αν διστάσουμε όμως, θα προδώσουμε την ίδια τη συνείδησή μας.(Claus von Stauffenberg)




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Valkyrie (2008) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου