24.2.14

An Eye For An Eye (1981)

Είδος: Περιπέτεια

ΟΦΘΑΛΜΟΝ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
Σκηνοθεσία: Steve Carver
Σενάριο:James Bruner, William Gray
Παίζουν: Chuck Norris, 
Christopher Lee, Richard Roundtree
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Σον Κέιν αναγκάζεται να παραιτηθεί από το Σώμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σαν Φρανσίσκο όταν σε μια ενέδρα δολοφονείται ο συνεργάτης και φίλος του. Μετά και τη δολοφονία της συντρόφου του συνεργάτη του, η οποία με την ιδιότητα της δημοσιογράφου ήταν πολύ κοντά στην αποκάλυψη μιας σπείρας εμπόρων ναρκωτικών, ο Κέιν θα αναζητήσει μόνος του τους υπεύθυνους. 

ΑΠΟΨΗ: Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσακ Νόρις στο box office, ήρθε με το An Eye for An Eye. Καθαρόαιμη περιπέτεια της εποχής, που το 1981 είχε κάνει κάποια αίσθηση στο κοινό και καταξίωσε τον Τσακ Νόρις ως action hero.
  Μεγάλο ατού του φιλμ η συμμετοχή του Κρίστοφερ Λη, στο ρόλο του κακού της υπόθεσης. Ρόλος περισσότερο διεκπεραιωτικός για τον Λη, χωρίς απαιτήσεις, αφού τους ρόλους κακών τους είχε κάνει δεύτερη φύση του εκείνες τις εποχές.
  Ο Νόρις ερμηνευτικά προσπαθεί λίγο παραπάνω, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κι από αυτόν καμία τρελή απαίτηση, αφού ο Στιβ Κάρβερ, ο σκηνοθέτης, την έχει ψιλιαστεί τη δουλειά και δε ζητάει από τον Τσακ να πει πολλά πράγματα. Είχε δει μάλλον τα προηγούμενα φιλμ, που έβαζαν τον Νόρις να λέει ολόκληρα "κατεβατά" και κατάλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος να τον ταλαιπωρεί. Τον αφήνει να στήσει αυτόν το χαρακτήρα του λιγομίλητου τύπου, που περισσότερο πράττει παρά χρησιμοποιεί το λόγο, ένα χαρακτήρα με τον οποίο ο Τσακ Νόρις θα πορευτεί σε όλη την κινηματογραφική του καριέρα και στη δεκαετία του '80 θα καταφέρει να κερδίσει το κοινό και να δημιουργήσει θαυμαστές της δουλειάς του.
  Το Οφθαλμόν Αντί Οφθαλμού δεν είναι από τις ταινίες που μπορείς να τις δεις και σήμερα με ευκολία. Είναι αρκετά αργή, χωρίς να τη χαρακτηρίσω βαρετή, αλλά ,απλώς, αυτό ήταν το τέμπο της εποχής. Πολλές αστυνομικές περιπέτειες των αρχών του '80 κινούνται στους ίδιους ρυθμούς. Το σενάριο δεν είναι κακό(έχουμε δει πολύ χειρότερα στη σημερινή εποχή) και προσπαθεί να στηρίξει λίγο τη δράση, αφήνοντας, όταν χρειάζεται, χώρο στον Νόρις να κάνει τα δικά του. Η επόμενη συνεργασία του Κάρβερ με τον Νόρις, στο Lone Wolf McQuade, είναι αυτή που θα φανερώσει πόσο απόλυτα κατάλαβε ο Κάρβερ τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γράψει καλύτερα στο γυαλί ο Νόρις, χωρίς να φαίνονται οι ελλειπτικές υποκριτικές του ικανότητες.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
An Eye for an Eye (1981) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου