7.11.13

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Είδος: Κωμωδία, Φαντασίας

Teenage Mutant Ninja Turtles 1990
ΧΕΛΩΝΕΣ ΝΙΝΤΖΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Σκηνοθεσία:Steve Barron
Σενάριο:Todd W. Langen, 
                    Bobby Herbeck
Παίζουν:Judith Hoag, Elias Koteas, 
                          Josh Pais
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ : Όταν ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων έρχονται σε επαφή με τέσσερα χελωνάκια κι έναν αρουραίο στους σκοτεινούς υπονόμους της Νέας Υόρκης, η χημική αντίδραση που δημιουργείται προκαλεί κάτι αδιανόητο. Ο αρουραίος είναι πλέον ο σοφός δάσκαλος Σπλίντερ και οι χελώνες… χελωνονιντζάκια! Ο Ραφαέλ, ο Μικαλάντζελο, ο Ντονατέλο κι ο Λεονάρντο είναι άσοι στο να τρώνε πίτσα και να καταπολεμούν το έγκλημα με τις γνώσεις τους πάνω στις πολεμικές τέχνες. Ο εχθρός ονομάζεται Σρέντερ και η επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο μπορεί να βρει κόντρα μονάχα από τους τέσσερις ήρωες. (Cine.gr)

ΑΠΟΨΗ : Από το 1984 μέχρι σήμερα, τα "χελωνονιντζάκια", όπως η δική μου γενιά τα έμαθε, δεν έχουν σταματήσει να μας απασχολούν. Δε νομίζω ότι μπορούσε να φανταστεί ο Kevin Eastman εκείνο το απόγευμα του του '84, που μαζί με τον φίλο του και συνδημιουργό των χελωνών Peter Laird έφτιαχναν αστεία σκίτσα μεταλλαγμένων χελωνών για να σκοτώσουν την ώρα τους, τις διαστάσεις που θα έπαιρνε το δημιούργημά τους. Αρχικά κόμιξ με τις Χελώνες Νίντζα, έπειτα φιγούρες και σειρά παιχνιδιών, τρεις τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων και μία live action, τρεις κινηματογραφικές ταινίες με άλλη μία να γυρίζεται ήδη με πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2014 και μία κινηματογραφική animation μεταφορά.
  Η πρώτη (και καλύτερη ) φορά που είδαμε τις Χελώνες στον κινηματογράφο είναι το 1990 με την ταινία Teenage Mutant Ninja Turtles. Θυμάμαι ότι σαν πιτσιρικάς χάζευα και ξαναχάζευα τη συγκεκριμένη ταινία είτε στο βίντεο είτε στις προβολές της στην ιδιωτική τηλεόραση. Αυτό που δεν περίμενα είναι ότι θα μπορούσα να ευχαριστηθώ τις Χελώνες και στα 32 μου! Σίγουρα είναι μια ταινία που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά κατάφερε να ξυπνήσει το παιδί μέσα μου. Δεν ξέρω αν έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τις Χελώνες, πάντως, όπως και να έχει, το διασκέδασα αφάνταστα.
  Καλογυρισμένο και παρότι αρκετά σκοτεινό, το φιλμ διαθέτει μια απίστευτη παιδικότητα και μια διακριτική αφέλεια, που σε παρασύρει. Τα σκηνικά θυμίζουν πολλές φορές φιλμ-νουάρ αλλά η ταινία κινείται σε σαφώς πιο ανάλαφρα επίπεδα και ίσως αυτή η αντίθεση είναι που την καθιστά πιο ενδιαφέρουσα. Μεγάλο ρόλο στη μαγεία και στην παιδικότητα του φιλμ έπαιξε ο Jim Henson -δημιουργός του Muppet Show για όσους δεν το γνωρίζουν- και οι δημιουργίες της ομάδας του, τόσο στον τομέα των animatronics όσο και στις κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν. Οι ηθοποιοί μέσα στα κουστούμια των χελωνών είναι σίγουρο ότι δεινοπάθησαν αλλά παρ' ολ' αυτά οι ερμηνείες είναι "παιχνιδιάρικες" και δροσιστικές. Σε χαρακτηριστικούς ρόλους συναντάμε και δύο αρκετά σημαντικούς ηθοποιούς αλλά σε νεαρή ηλικία τότε. Στο ρόλο του Κέησι Τζόουνς, είναι ο Ελληνοαμερικανός Ηλίας Κοτέας, ενώ ο Sam Rockwell παίζει ένα μέλος της συμμορίας.

Με λίγα λόγια : Απλή, προσεγμένη μεταφορά ενός διάσημου κόμικ στον κινηματογράφο, που βλέπεται με νοσταλγία από όσους μεγάλωσαν στη δεκαετία του '80.
Cowabungaaaaa!!!!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου