12.12.23

It's A Wonderful Knife (2023) Review

 

It's A Wonderful Knife (2023) Review Cinenoxos
Κωμωδία, Τρόμου, Φαντασίας
Διάρκεια: 87'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Όσο βλέπω μπροστά μου τον τίτλο της ταινίας, It's a Wonderful Knife, αναρωτιέμαι όλο και πιο έντονα πώς άργησε τόσο κάποιος να το σκαρφιστεί εκεί στη βιομηχανία των ταινιών τρόμου. Μια κλασική Χριστουγεννιάτικη χολιγουντιανή ταινία, από την χρυσή εποχή, βρίσκει μια έξυπνη διασκευή σε συσκευασία slasher, μετά από σχεδόν ογδόντα χρόνια. Αν ο τίτλος δεν σε παραπέμπει κάπου, τότε μάλλον πρέπει να τρέξεις να δεις το It's a Wonderful Life, όχι γιατί αν δεν το έχεις δει δεν θα καταλάβεις τι συμβαίνει σε αυτή εδώ τη διασκευή αλλά γιατί οφείλεις στον εαυτό και στους γύρω σου να ζήσεις τη μαγεία του κλασικού αριστουργήματος του Φραν Κάπρα.

 Στο σήμερα και στο It's a Wonderful Knife, πρωταγωνίστρια είναι η Γουίνι Καράδερς, μια νεαρή που ζει με την οικογένειά της στη μικρή πόλη του Έιντζελ Φολς. Παραμονή Χριστουγέννων, ο ζάμπλουτος γόνος και τοπικός άρχοντας, Χένρι Γουότερς, αφού φωταγωγεί το δέντρο της πόλης και ξεπετά τα διαδικαστικά, προσπαθεί με τη βοήθεια του Ντέιβιντ Καράδερς, στέλεχος της επιχείρησής του, να πείσει τον ηλικιωμένο Ρότζερ Έβανς, να πουλήσει το σπίτι του, το μοναδικό οίκημα που μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια του Γουότερς για ένα τεράστιο, σύγχρονο, εμπορικό κέντρο. Ο Εβάνς αρνείται και σύντομα ένας μανιακός δολοφόνος ντυμένος ως Λευκός Άγγελος, θα σκοτώσει τον ίδιο και την κληρονόμο του, η οποία βρίσκεται σε πάρτι μαζί με την πρωταγωνίστριά μας, Γουίνι Καράδερς. Η Γουίνι καταφέρνει να ξεφύγει από τον μανιακό και να τον σκοτώσει, αποκαλύπτωντας την ταυτότητά του. Ο Χένρι Γουότερς είναι πλέον νεκρός και ένα χρόνο μετά, στο Έιντζελ Φολς, επικρατεί ηρεμία, καθώς τα ηνία της επιχείρησης Γουότερς, έχει πια ο Καράδερς με τον γιο του. Όλα βαίνουν καλά στη μικρή πολή αλλά η ζωή της Γουίνι έχει καταστραφεί καθώς κουβαλά το φορτίο του θανάτου της καλύτερής της φίλης αλλά και του Γουότερς, από τα ίδια της τα χέρια. Η Γουίνι λοιπόν το ίδιο εύχεται να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Η ευχή της γίνεται πραγματικότητα και βλέπει τις επιπτώσεις που έχει αυτό στη ζώη όλων, από την οικογένειά της μέχρι τους κατοίκους του Έιντζελ Φολς.

 Χωρίς να μας δίνει κάτι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο, ο Τάιλερ ΜακΙντάιρ βασίζεται στο σενάριο του Μάικλ Κένεντι, φτιάχνοντας μια ωραία παραλλαγή της κεντρικής ιδέας της ταινίας του Φρανκ Κάπρα. Ο Μάικλ Κένεντι, είναι ο σεναριογράφος του επιτυχημένου Freaky, που ακολουθεί παρόμοια συνταγή, διασκευαζόντας τη φόρμα μιας κλασικής κωμωδίας σε ταινία τρόμου. Στα ίδια βήματα συνεχίζει κι εδώ αλλά όχι το ίδιο επιτυχημένα με την προηγούμενη δουλειά του, καθώς φαίνεται να συνέλαβε την ιδέα, να δούλεψε αρκετά την πλοκή της αλλά κάπου στο φινάλε να αφέθηκε σε ένα πιο συμβατικό κλείσιμο του σεναρίου του. Βάζει αρχικά έναν δολοφόνο, που θυμιζεί αρκετά τον Γκοστφέις του Scream (όχι τυχαία), να σκοτώνει ανθρώπους της κοινότητας του Έιντζελ Φολς (Έιντζελ ονομάζουν και τον δολοφόνο, λόγω της λευκής ολόσωμης εμφάνισής του) αλλά στα πρώτα είκοσι λεπτά τον αποκαλύπτει, ανατρέποντας έτσι τους κανόνες του είδους. Στο παράλληλο σύμπαν που θα μεταφερθεί η πρωταγωνίστρια, ο δολοφόνος ζει ακόμα, αλλά ο Κένεντι φροντίζει να βάλει κι εδώ μια ανατροπούλα, με προσοχή στους χαρακτήρες του. Η ένστασή μου έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη λύση που δίνει το σενάριο, ίσως επιθυμώντας να μην ξεφύγει από το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αλλά πετώντας σου στα μούτρα ένα φινάλε που θα μπορούσε να έχει δουλευτεί παραπάνω.

 Ο ΜακΙντάιρ φτιάχνει ατμόσφαιρα στην ταινία του. Υπάρχει Χριστουγεννιάτικο κλίμα στην αρχή και αμέσως μετά, στο παράλληλο σύμπαν, η εικόνα είναι πιο ζοφερή με λιγότερο έντονη χρωματική παλέτα. Μοιάζουν όλα και όλοι άψυχοι και εδώ μπαίνουμε αρκετά στην περιοχή της φαντασίας, με την τροπή να θυμίζει και κάτι από τον Μαγικό Αυλό.

 Στις ερμηνείες, έχουμε καλή δουλειά από σχεδόν όλους τους συντελεστές. Η Τζέιν Γούιντοπ τα πάει περίφημα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Τζόελ ΜακΧέιλ δείχνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να ανταπεξέλθει και σε διαφορετικούς ρόλους. Ο Τζάστιν Λονγκ το διασκεδάζει στον ρόλο του κακού και παίζει όσο πιο γράφικα γίνεται το ρόλο.

 Το It's a Wonderful Knife μάλλον δύσκολα θα αποκτήσει cult φήμη αλλά είναι ό,τι πρέπει για μια τουλάχιστον προβολή αυτή την περίοδο του χρόνου. Έχει καλές ποσότητες χιούμορ, slasher, φαντασίας και αγωνίας. Επιμένω, δυστυχώς, ότι χάνει πολλούς πόντους από την επιλογή του φινάλε του.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου