27.7.23

Bats (1999) '90s Review

 

ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

Θρίλερ, Επιστημονικής Φαντασίας, Τρόμου
Διάρκεια:91'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Σήμερα ανατρέχουμε στο μπαούλο των αναμνήσεων και επιστρέφουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την ταινία Νυχτερίδες, που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο την φέρνω πάντα στο μυαλό μου σε συνδυασμό με την Αραχνοφοβία αλλά και μια τηλεταινία με μέλισσες δολοφόνους, κατά πάσα πιθανότητα το Killer Bees! Ίσως να έχει να κάνει με την ιδιωτική τηλεόραση και τις αρκετές προβολές  αυτών των ταινιών πολύ συχνά από το MEGA...

 Δεν έχω σκοπό να γράψω πολλά πράγματα καθώς δεν θεωρώ ότι σηκώνει και η ταινία πολλές κουβέντες και αναλύσεις. Έτυχε να πέσω πάνω της διαδικτυακά τις προάλλες και είπα να τη φρεσκάρω μιας και πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που την είδα. Ακόμα προσπαθώ να θυμηθώ την πρώτη φορά που την είδα, μην μπορώντας να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου αν αυτή ήταν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση αλλά μικρή σημασία έχει για εσάς αυτό.

 Παρότι πριν παρακολουθήσω την ταινία έριξα μια ματιά στις κριτικές της εποχής και άρχισα να προκαταβάλλομαι αρνητικά, ομολογώ ότι την βρήκα εξαιρετικά διασκεδαστική! Γρήγορη, με ένα σενάριο αφελές αλλά τυπικό για την εποχή του και το είδος, με αρκετά κλισέ αλλά και γυρισμένη με αρκετή ενέργεια, που μπορείς να διακρίνεις μέσα από τα πλάνα και το πολύ έξυπνο μοντάζ, η ταινία κατάφερε να με κρατήσει εκεί ως το φινάλε της.

 Ο Λούι Μόρνο είναι ο σκηνοθέτης αυτής της σπιντάτης b movie και θεωρώ ότι σε αυτόν και τον μοντέρ του οφείλει η ταινία την συμπάθειά μου. Ο Μόρνο θήτευσε δίπλα στον Ρότζερ Κόρμαν αρκετά χρόνια και η επιτυχία της πρώτης κινηματογραφικής του δουλειάς, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Τζέιμς Μπελούσι και τον τίτλο Retroactive, κίνησε το ενδιαφέρον του Τζόελ Σίλβερ και του Ρίτσαρντ Ντόνερ, που του έδωσαν μια μεγαλύτερη παραγωγή, με τον τίτλο Made Men. Την ίδια χρονιά και μέσα σε 36 ημέρες, ο Μόρνο γυρίζει και το Bats, το οποίο ανεβαίνει ακόμα παραπάνω στην εκτίμησή μου, όχι μόνο γιατί δεν είναι φανερός ο χρόνος των γυρισμάτων αλλά και γιατί ακόμα και η παραγωγή έγινε σε χρόνους ρεκόρ. Το Μάιο ξεκίνησε και τον Οκτώβριο η ταινία βρισκόταν ήδη στους κινηματογράφους! Ο Μόρνο καταφέρνει λοιπόν να φτιάξει μια ταινία η οποία κινείται στη λογική της b movie σε όλα τα πλαίσια αλλά χωρίς αυτό να φαίνεται και να χαλάει τον πιο ανυποψίαστο θεατή.

 Δεν δρέπει δάφνες το σενάριο της ταινίας φυσικά. Τις γενετικά μεταλλαγμένες νυχτερίδες τις δεχόμαστε αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτές στη συνέχεια, θυμίζει λίγο Γκρέμλινς, χωρίς να μας έχει προετοιμάσει η ταινία για κάποια πιο κωμικά στοιχεία, που φαίνεται ότι μάλλον ο Μόρνο τα είχε βάλει στην ταινία αλλά το στούντιο έκοψε αρκετά, οπότε κάποια διάσπαρτα αστεία που έχουν παραμείνει, μοιάζουν λίγο εκτός. Και πάλι όμως καθόλου δεν πτοήθηκα.

 Οι γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο χειρισμός της κάμερας, οι καλοί ηθοποιοί, που εδώ κατανοούν πλήρως με τι έχουν να κάνουν και πως πρέπει να αποδώσουν, και τέλος η σύντομη διάρκεια της ταινίας βοηθούν απόλυτα τον θεατή που ψήνεται να δει μια ταινία γεμάτη με αρκετά από τα αγαπημένα κλισέ των "'90s".


 

Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου