10.11.22

Enola Holmes 2 (2022) Review

 

ΕΝΟΛΑ ΧΟΛΜΣ 2

Δράσης, Μυστηρίου
Διάρκεια: 129'

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

 Δύο χρόνια πέρασαν από την πρώτη περιπέτεια της μικρής αδερφής του Σέρλοκ Χολμς, Ενόλα, και το Νέτφλιξ μας φέρνει τη συνέχεια επί της οθόνης μας. Το σύνηθες είναι τα σίκουελ να αποδυκνείονται κατώτερα των αρχικών ταινιών, όμως εδώ έχουμε την εξαίρεση καθώς το Ενόλα Χόλμς 2 μοιάζει πιο ολοκληρωμένο δημιούργημα, προσέχει περισσότερο το αστυνομικό μυστήριο και μας δίνει και περισσότερο Σέρλοκ Χολμς!

 Παρότι η Ενόλα Χολμς είναι δημιούργημα της φαντασίας της συγγραφέως Νάνσι Σπρίνγκερ και έχει πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά βιβλίων, το σενάριο της ταινίας δεν βασίζεται σε κανένα από αυτά. Παίρνει ως βάση την αληθινή ιστορία της απεργίας των "κοριτσιών με τα σπίρτα", που συνέβη στα τέλη του 1880, και βάζει μέσα σε αυτή λίγο μυστήριο αλλά και στοιχεία από τη μυθολογία του Σέρλοκ Χολμς. Η Ενόλα έχει ανοίξει το δικό της γραφείο ερευνών αλλά οι δουλειές που παίρνει είναι πολύ μικρές. Όταν όμως αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την εξαφάνιση ενός κοριτσιού που εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο κατασκευής σπίρτων θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ μεγάλη αποκάλυψη που θα επηρρεάσει ολόκληρη την κοινωνία του Λονδίνου. Σύμμαχος σε αυτή την περιπέτεια θα είναι ο μεγάλος αδερφός της Σέρλοκ, ο οποίος ερευνά μία υπόθεση που διασταυρώνεται με την υπόθεση της Ενόλα.

 Οι συντελεστές της ταινίας παραμένουν ίδιοι με την αρχική. Στη σκηνοθεσία έχουμε τον Χάρι Μπράντμπιρ, το σενάριο υπογράφει και πάλι ο Τζακ Θόρν ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές επιστρέφουν και αυτοί. Ο Μπράντμπιρ κρατά κι εδώ έναν ανάλαφρο τόνο στη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας αλλά δεν διστάζει να το πάει και λίγο πιο σκοτεινά όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε, ενώ σκηνοθετεί με αρκετή ενέργεια και τη δράση, κάτι που έλειπε από την πρώτη ταινία.

 Μία σκάλα πάνω ανεβαίνει και το σενάριο του Θόρν. Πιο προσεγμένη γραφή χαρακτήρων, τόσο των βασικών αλλά και όσων βρίσκονται γύρω από αυτούς. Το μυστήριο και η εξιχνίασή του είναι σαφώς ανώτερα ενώ οι προσθήκες στο σενάριο αληθινών γεγονότων, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη συμμετοχή του Σέρλοκ Χολμς και ενός παράλληλου γρίφου που πρέπει να λύσει, δουλεύονται πάρα πολύ καλά από τον Θορν.

 Η αρνητική άποψη για τον Χένρι Κάβιλ στην πρώτη ταινία, αλλάζει αρκετά εδώ. Μπορεί ο Κάβιλ να μην είναι ο Σέρλοκ που προσωπικά έχω στο μυαλό μου αλλά εδώ του δίνεται χρόνος να παρουσιάσει έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα, έναν Χολμς στα πρώτα του βήματα. Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν είναι χαρισμάτικη και δεν προδίδει την επιλογή της ως πρωταγωνίστρια. Σπάει κι εδώ με άνεση τον τέταρτο τοίχο, παίζει κωμωδία, παίζει δράμα και συμμετέχει και σε σκηνές δράσεις οπότε δεν μπορείς να μην την παραδεχτείς. Μόνη μου ένσταση, μια μικρή έπαρση που βγαίνει στην ερμηνεία της αλλά ας μην σταθούμε σε αυτό.

 Στους υπόλοιπους ρόλους βρίσκουμαι ξανά την Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, ως τη μητέρα των Χολμς, ο νεαρός Λούις Πάρτριτζ, με βασικό ρόλο στην πρώτη ταινία, επιστρέφει κι εδώ για να αναπτυχθεί το ειδύλλιο με την Ενόλα, ο Λεστράντ έχει ξανά τη μορφή του Αντίλ Αχτάρ, αλλά είναι εκεί μόνο για να δίνει κωμικό τόνο, όπως συνήθως συμβαίνει με τον Λεστράντ και την αντιμετώπισή του από τον Χολμς. Πόντους δίνει η προσθήκη του Ντέιβιντ Θιούλις στο ρόλο του κακού αστυνομικού και τέλος υπάρχει η κυρία Σάρον Ντάνκαν Μπρούστερ σε ρόλο έκπληξη.

 Αξίζε την ώρα του το Ενόλα Χολμς 2. Ξεκάθαρα καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ταινία από τον προκάτοχό του, που στόχευε κυρίως στις εφηβικές ηλικίες. Εδώ υπάρχει δράση που μπορεί να κρατήσει και τις μεγαλύτερες ηλικίες ενώ μπαίνουν στοιχεία που φαίνεται να στήνουν το σκηνικό και για μια τρίτη ταινία.


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου