25.10.21

Big Legend (2018) B - Movie Review


Big Legend
Τρόμου, Θρίλερ, Δράσης,

Σκηνοθεσία: Justin Lee
Σενάριο:
Justin Lee
Πρωταγωνιστούν:Kevin Makely,Todd A. Robinson,Summer Spiro Amanda Wyss,Lance Henriksen


Διάρκεια: 89'

 

 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος

  Ο θρύλος του Μεγαλοπόδαρου έχει απασχολήσει δεκάδες φορές τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πλάσμα που θεωρείται ότι έχει θεαθεί σε δασώδεις περιοχές της Βορείου Αμερικής, χωρίς ωστόσο ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία, ο Μεγαλοπόδαρος πρωταγωνίστησε σε ιστορίες μεταξύ των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής τους προηγούμενους αιώνες ενώ φυσικά όταν μπήκαν στη ζωή μας και μέσα όπως η φωτογραφική μηχανή και οι βιντεοκάμερες, αρκετοί έσπευσαν να παρουσιάσουν και υλικό. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια έχουν αποδειχθεί απάτες αλλά ο Μεγαλοπόδαρος δεν πτοείται και συνεχίζει να απασχολεί την "ποπ κουλτούρα".

 Οι κινηματογραφικές ταινίες που ασχολούνται με τον Μεγαλοπόδαρο δεν κρίνονται ιδιαίτερα πετυχημένες. Οι περισσότερες ήταν b movies και χωρίς ιδιαίτερο μεράκι στην δημιουργία τους. Από αυτές που μπορώ να έχω προσωπική άποψη, ξεχωρίζω δύο. Η πρώτη είναι και η πιο επιτυχημένη και είναι το Harry And The Hendersons (1987), όπου μια οικογένεια βρίσκει τον Μεγαλοπόδαρο και στην ουσία τον υιοθετεί, προσπαθώντας να τον κρύψει και να τον προστατέψει από τον στρατό και την κυβέρνηση που τον αναζητά. Εδώ βλέπουμε ένα πιο προσιτό σε όλη την οικογένεια φιλμ ενώ στο Exists (2014), του Εντουάρντο Σάντσεζ, σκηνοθέτη του Blair Witch, βλέπουμε μια found footage ταινία τρόμου, με ενδιαφέροντα στοιχεία. Καμία ωστόσο από αυτές τις ταινίες δεν είναι αυτό που λες εύκολα "καλή ταινία".

 Φτάνουμε έτσι στο 2018 και το Big Legend, το οποίο όχι μόνο επαναφέρει τον Μεγαλοπόδαρο στην οθόνη αλλά ευελπιστεί να χτίσει κι ένα μικρό κινηματογραφικό σύμπαν γύρω από παρόμοια θρυλικά τέρατα ή ζώα, αν προτιμάτε. Τώρα το αν θα τα καταφέρει είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

 Χαμηλού κόστους παραγωγή (b movie σαν να λέμε...) που βασίζεται ουσιαστικά σε δύο ηθοποιούς και την σύντομη εμφάνιση του Λανς Χένρικσεν στο φινάλε, ως άλλου Νικ Φιούρι, το Big Legend χειρίζεται σχετικά έξυπνα τον μικρό του προϋπολογισμό, αποφεύγοντας το πολλά εφέ και εμφανίζοντας ελάχιστα το τέρας στην οθόνη. Αυτό το κάνει για προφανείς λόγους, καθώς ούτε λεφτά για αξιοπρεπή ψηφιακά εφέ υπάρχουν αλλά ούτε για κανένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο κοστούμι τέρατος, απ' ότι παρατηρούμε σε μια λίγο πιο κοντινή λήψη του πλάσματος.

 Η ιστορία ασχολείται με έναν πρώην πεζοναύτη, ο οποίος πηγαίνει για κατασκήνωση με τη σύντροφό του στο δάσος, έχοντας κατά νου να της κάνει πρόταση γάμου. Η πρόταση γίνεται, το ζευγάρι είναι τρισευτυχισμένο αλλά το βράδυ δέχονται επίθεση από άγνωστο πλάσμα και η κοπέλα εξαφανίζεται. Μερικούς μήνες μετά, ο πεζοναύτης επιστρέφει στην περιοχή, αναζητώντας απαντήσεις που η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να του δώσει. Οπλισμένος, κατασκηνώνει ξανά στο δάσος και δεν αργεί να βρει ίχνη που τον οδηγούν στην ύπαρξη του πλάσματος που είναι γνωστό ως Μεγαλοπόδαρος.

 Η μικρή διάρκεια βοηθάει αρκετά την ταινία, η οποία στο σύνολό της το παλεύει να κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα, τόσο στη ροή, το σενάριο και τις ερμηνείες. Η ροή δεν είναι όσο γρήγορη θα περίμενες αλλά στο δεύτερο και τρίτο μέρος τα πάει κάπως καλύτερα, με τα κυνηγητά στο δάσος και τις σποραδικές εμφανίσεις του πλάσματος. Σίγουρα, κρίνοντας ειδικά από την κορύφωση της ταινίας, ο σκηνοθέτης, Τζάστιν Λη, είχε στην άκρη του μυαλού του, τον Κυνηγό, του ΜακΤίρναν. Απλώς ούτε ο Λη είναι ΜακΤίρναν, ούτε ο Κέβιν Μακέλι, ο πρωταγωνιστής του, είναι Σβαρτζενέγκερ.

 Αν πας με μικρές προσδοκίες, δεν θα απογοητευτείς. Δεν περιμένω να αρέσει ιδιαίτερα η ταινία αλλά στις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; Αρχικά ετοιμάζεις τον εαυτό σου να παρακολουθήσει μια b movie και σε μια δεύτερη φάση, επιδιώκεις η προβολή να γίνει ένα χαλαρό βραδάκι ή ακόμα κι ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι ξεκούρασης, ώστε να είσαι κοντά σε όλο αυτό το βροχερό, κρύο σκηνικό που εκτυλίσσεται η δράση. Έτσι μπορεί κάπως να λειτουργήσει και να περάσεις την ώρα σου.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου