29.10.20

Over The Moon (2020) Review

 


ΦΕΓΓΑΡΙ, ΣΟΥ 'ΡΧΟΜΑΙ


Κινούμενα Σχέδια, Φαντασίας,
Μιούζικαλ


Σκηνοθεσία:Glen Keane,John Kahrs

Σενάριο:Audrey Wells,
Jennifer Yee McDevitt,Alice Wu

Πρωταγωνιστούν:Cathy Ang,
John Cho,Sandra Oh,Robert G. Chiu


Διάρκεια: 95'
 

Γράφει ο Νίκος Ρέντζος  

Στη νέα animation ταινία που μας παρουσιάζει το Netflix, με τίτλο Over The Moon, καλούμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Κίνα, να γνωρίσουμε μερικές μυθικές φιγούρες της Κινεζικής μυθολογίας, και χωρίς φόβο φροντίζει να πει και μερικά πράγματα για τη θλίψη της απώλειας των αγαπημένων μας. Όλα αυτά χωρίς φυσικά να γίνει το θέαμα βαρύ για τα παιδικά ματάκια αλλά ακριβώς το αντίθετο, καθώς τα χρώματα είναι πάντα έντονα και τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο, αφού στην ουσία μιλάμε για ένα μιούζικαλ σε animation μορφή!

 Η μικρή Φέι Φέι ζει ευτυχισμένη με τη μαμά και το μπαμπά της και βοηθάει πάντα στον φούρνο που διατηρούν οι δικοί της. Αγαπημένη γιορτή της είναι η παραδοσιακή Κινεζική γιορτή του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της οποίας η Φέι Φέι ψήνει φεγγαροκεκάκια και ακούει τη μαμά της να της διηγείται την ιστορία της Θεάς του Φεγγαριού, Τσάνγκα, η οποία ζει απομονωμένη στη Σελήνη, περιμένοντας τον αγαπημένο της να επιστρέψει. Η ζωή της Φέι Φέι κλονίζεται όταν η μαμά της υποκύπτει πια στην αρρώστια της και "φεύγει". Τα χρονιά περνάνε και όλα φαίνεται να έχουν μπει σε μια κανονική ροή για την πιτσιρίκα, μέχρι που ο μπαμπάς φέρνει στη ζωή τους μια νέα σύντροφο και τον μικρό γιο της. Η αντίδραση της Φέι Φέι για να νιώσει ότι βρίσκεται κοντά στη μαμά της και όχι σε αυτή τη νέα οικογένεια που θέλει να φτιάξει ο μπαμπάς της, έιναι να αποδείξει ότι η ιστορία που τόσα χρόνια της διηγούνταν είναι αληθινή. Προχωρά λοιπόν στην κατασκευή ενός πυραύλου που θα την ταξιδέψει στο φεγγάρι, όπου εκεί ελπίζει να βρει την Τσάνγκα και αποδείξει ότι η μαμά της είχε δίκιο για τη θεά της Σελήνης.


Ειδικά μέχρι το πρώτο μισό του, το φιλμ είναι πανέμορφο. Τα τραγούδια που ακούγονται είναι τόσο γλυκά και η ιστορία κυλάει πάρα πολύ όμορφα, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Εκεί που πάει να σε χάσει λίγο (εσένα τον μεγάλο...) είναι η στιγμή της μετάβασης στο φεγγάρι, όπου μπαίνουν μπροστά τα μαγικά πλάσματα και η όλη ιστορία παίρνει άλλη τροπή. Κι εκεί όμως, αν αφεθείς, μεταφέρεσαι σε έναν κόσμο διαφορετικό και πολύχρωμο με ένα σωρό τρελά πλάσματα, όπως τις Φεγγαρόκοτες, που σιγά σιγά σε κερδίζει ξανά!

 Το animation κινείται σε υψηλά στάνταρ, τόσο στη διάρκεια της "επίγειας" αφήγησης όσο και στη μεταφορά στη Σελήνη, εκεί όπου οι δημιουργοί μπορούν να παίξουν πολύ πιο ελεύθερα και να δημιουργήσουν το φανταστικό κόσμο που κατοικεί η Τσάνγκα.

 Γενικά αυτή εδώ η προσπάθεια δεν στερείται κινηματογραφικής αίσθησης. Από πλευράς αφήγησης, σεναρίου, animation, ερμηνειών (πάρα πολύ καλή η Ελληνική μεταγλώττιση και εξαιρετικές φωνές) υπάρχει ένα αρκετά καλό επίπεδο. Τα πιτσιρίκια θα το αγαπήσουν και οι μεγάλοι δεν θα περάσουν καθόλου άσχημα!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου