14.3.20

Spenser Confidential (2020) Review

Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια, Θρίλερ

"Ο Γουόλμπεργκ είναι "σταθερός", ο Γουίνστον Ντιουκ λόγω εκτοπίσματος και ο Άλαν Άρκιν λόγω εμπειρίας κλέβουν σχετικά την παράσταση. Οι κακοί είναι λίγο πιο "συμβατικοί" και αν προσέξεις ελάχιστα καταλαβαίνεις ποιος έχει κάνει τι, αλλά η ταινία ακόμα κι έτσι βλέπεται ευχάριστα ως μια τυπική αστυνομική περιπέτεια με στοιχεία buddy movie, για όσους δεν ζητούν κάτι διαφορετικό."

ΣΠΕΝΣΕΡ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σκηνοθεσία: Peter Berg
Σενάριο:Sean O'Keefe,Brian Helgeland
Παίζουν:Mark Wahlberg,
Winston Duke,Alan Arkin
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπεργκ συνεργάζονται για πέμπτη φορά. Το Νέτφλιξ υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία και φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους να επεκταθούν σε μια σειρά ταινιών, με ήρωα τον ντετέκτιβ Σπένσερ, εφόσον προφανώς πάει καλά ετούτη εδώ η απόπειρα.
 Ο Σπένσερ δεν είναι νέος ήρωας. Τον γέννησε το μυαλό του Αμερικανού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Ρόμπερτ Μπ. Πάρκερ, το 1973. Μέχρι το 2010 (2011 η τελευταία έκδοση), ο Πάρκερ συνέχισε να γράφει ιστορίες με τον Σπένσερ (40 βιβλία) ενώ από το 2012 μέχρι το 2019, τις ιστορίες του ήρωα διηγείται πια ο Έις Άτκινς, συνεχίζοντας το έργο του "μπαμπά" Πάρκερ, που μας άφησε το 2010.
 Το 1985, ο Σπένσερ πέρασε στη μικρή οθόνη, με μια επιτυχημένη σειρά που διήρκεσε τρία χρόνια. Τον Σπένσερ υποδύθηκε τότε ο έμπειρος Ρόμπερτ Ούλριχ, ο οποίος "κράτησε" το χαρακτήρα ζωντανό και σε τέσσερις ακόμα τηλεταινίες, την επόμενη δεκαετία, για να παραλάβει ο Τζο Μαντένια, για άλλες τρεις τηλεταινίες. Έτσι φτάσαμε στο 2020 και τον Μαρκ Γουόλμπεργκ.
 Η εκδοχή της νέας ταινίας διασκευάζει ελεύθερα την ιστορία, Wonderland, που εκδόθηκε το 2013. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι αθώος αστυνομικός φυλακίζεται όταν επιτίθεται στον διοικητή του, ο οποίος συγκαλύπτει το φόνο μιας νεαρής γυναίκας. Αφού εκτίει την ποινή του, ο Σπένσερ αποφυλακίζεται και προσπαθεί να χτίσει ξανά τη ζωή του αλλά τα γεγονότα δεν τον αφήνουν. Ο πρώην διοικητής του βρίσκεται νεκρός την ίδια νύχτα της αποφυλάκισης του Σπένσερ. Επίσης νεκρός βρίσκεται πρώην συνεργάτης του ήρωα, με την κατηγορία συμμετοχής στο φόνο του διοικητή. Ο Σπένσερ δεν κάθεται στα αυγά του και μαζί με τον συγκάτοικό του, το νεαρό πυγμάχο Χοκ, προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση και να καθαρίσει το όνομά του και το όνομα του πρώην συνεργάτη του.
 Ο χαρακτήρας του Σπένσερ έχει προφανώς ένα ενδιαφέρον αφού απασχολεί αναγνωστικό κοινό-κυρίως στην Αμερική- εδώ και πέντε δεκαετίες! Εκεί ποντάρουν Νέτφλιξ, Μπεργκ και Γουόλμπεργκ, ελπίζοντας σε franchise, απ' ότι φαίνεται κι από την τελευταία σκηνή της ταινίας. Η ταινία η ίδια δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ανάλυση. Σίγουρα δεν είναι κακή. Έχει γρήγορο ρυθμό, χιούμορ και αξιοπρεπής δράση, με συμπαθητικές δόσεις μυστηρίου. Δεν φτάνει σε δράση και ρυθμούς τις προηγούμενες συνεργασίες των Γουόλμπεργκ-Μπεργκ αλλά είναι μια χαρά για τηλεοπτική κατανάλωση.
 Ο Γουόλμπεργκ είναι "σταθερός", ο Γουίνστον Ντιουκ λόγω εκτοπίσματος και ο Άλαν Άρκιν λόγω εμπειρίας κλέβουν σχετικά την παράσταση. Οι κακοί είναι λίγο πιο "συμβατικοί" και αν προσέξεις ελάχιστα καταλαβαίνεις ποιος έχει κάνει τι, αλλά η ταινία ακόμα κι έτσι βλέπεται ευχάριστα ως μια τυπική αστυνομική περιπέτεια με στοιχεία buddy movie, για όσους δεν ζητούν κάτι διαφορετικό. Επισημαίνουμε το "κάτι διαφορετικό" και ας μου επιτρέψετε για άλλη μία φορά να υπενθυμίσω μια βασική αρχή μου ως προς τον τρόπο προσέγγισης μιας ταινίας. Το τι θα πάρεις από μια ταινία εξαρτάται πολλές φορές από το τι περιμένεις ότι θα πάρεις από αυτή. Θεωρώ ότι βλέποντας ένα τρέιλερ του Σπένσερ: Εμπιστευτικό μπορείς να καταλάβεις απόλυτα τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένεις, όσο κι αν πολλές φορές τα τρέιλερ παρουσιάζουν πολύ καλύτερο το τελικό προϊόν από αυτό που μπορεί πραγματικά να είναι. Αν λοιπόν έχεις στο μυαλό σου ότι το Σπένσερ Εμπιστευτικό δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια τυπική, χολιγουντιανή, αστυνομική περιπέτεια που κινείται κοντά στο μέσο όρο, τότε μια χαρά θα σου φανεί.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Filmy.gr
PopCorn
IMDb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου