24.1.20

Lethal Weapon (1987) Fast Review

Είδος: Δράσης, Αστυνομική, Περιπέτεια

"Σκοτεινή σε σημεία, με αρκετό χιούμορ σε άλλα, με εξαιρετικά σκηνοθετημένη δράση στο σύνολό της, η ταινία του Ντόνερ αξιοποιεί στο έπακρο το σενάριο και τους χαρακτήρες και το αποτέλεσμα είναι άλλη μια κλασική ταινία είδους στη φιλμογραφία του."

ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ
Σκηνοθεσία: Richard Donner
Σενάριο:Shane Black
Παίζουν:Mel Gibson, Danny Glover,
Gary Busey
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Ο όρος "buddy movie" μπορεί να μην γεννήθηκε ουσιαστικά με το Φονικό Όπλο αλλά νομίζω ότι εκεί είδαμε την πιο πετυχημένη εφαρμογή του! Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ φτιάχνουν το απόλυτο δίδυμο αστυνομικών περιπετειών, ο Σέιν Μπλακ υπογράφει το σενάριο και ο Ρίτσαρντ Ντόνερ συνεχίζει να αφήνει, αθόρυβα σχεδόν, παρακαταθήκη στον Αμερικανικό και παγκόσμιο κινηματογράφο!
 Η υπόθεση απλή αλλά σενάριο και διάλογοι εξαιρετικοί από τον Σέιν Μπλακ, ο οποίος βάζει έναν ημίτρελο αστυνομικό με τάσεις αυτοκτονίας, μετά από μια προσωπική τραγωδία, να συνεργάζεται με έναν μεγαλύτερο συνάδελφό του, οικογενειάρχη και στο όρια της κατάθλιψης λόγω ηλικίας. Ο πρώτος είναι ο Μάρτιν Ριγκς και ο δεύτερος ο Ρότζερ Μέρτοου, τους υποδύονται υποδειγματικά ο Γκίμπσον και ο Γκλόβερ αντίστοιχα. Οι δυο τους λοιπόν πρέπει να συνεργαστουν για να ξεσκεπάσουν μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών με αρκετά υψηλές διασυνδέσεις και παρελθόν που φτάνει μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ.
  Το Φονικό Όπλο είναι η έβδομη (όγδοη αν υπολογίσουμε και το Σούπερμαν 2) ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ. Οι προηγούμενες ήταν οι εξής: Η Προφητεία, Σούπερμαν: Η Ταινία (Σούπερμαν Νο 2), Inside Moves, Ο Κούκλος, Ο Λύκος και το Γεράκι, Γκούνις,! Αν αφήσουμε το Inside Moves και τον Κούκλο στην άκρη, βλέπουμε μια εξαιρετική φιλμογραφία, με κλασικές πλέον ταινίες είδους. Τη στάμπα του βάζει κι εδώ ο Ντόνερ δίνοντας γρήγορους ρυθμούς στην ταινία και αφήνοντας τους πρωταγωνιστές του να βγουν μπροστά και να γεμίσουν την οθόνη τόσο με τις προσωπικότητές τους όσο και με τη μεταξύ τους χημεία. Σκοτεινή σε σημεία, με αρκετό χιούμορ σε άλλα, με εξαιρετικά σκηνοθετημένη δράση στο σύνολό της, η ταινία του Ντόνερ αξιοποιεί στο έπακρο το σενάριο και τους χαρακτήρες και το αποτέλεσμα είναι άλλη μια κλασική ταινία είδους στη φιλμογραφία του. Πραγματικά αξιοθαύμαστη φιλμογραφία, με ταινία τρόμου, κόμικ, φαντασίας, δράσης, περιπέτειας, όλες άξιες αναφοράς!
  Το δίδυμο Γκίμπσον - Ντόνερ γράφει απίστευτα στην οθόνη και φαίνεται ότι υπήρχε καλή συνεργασία μεταξύ τους. Μπορεί ο Γκίμπσον να έχει τον πιο "φευγάτο" ρόλο αλλά ο Γκλόβερ είναι το αντίβαρο και το κατανοούν και οι δυο τους, οπότε κανείς δεν φαίνεται να προσπαθεί να πάρει παραπάνω "δόξα".
 Αν δεν έχετε δει μέχρι σήμερα το Φονικό Όπλο, είτε γιατί δεν έτυχε, είτε γιατί μπορεί να είστε νεαρής ηλικίας, δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερείτε άλλο. Κλασική ταινία δράσης, όχι μόνο για τη δεκαετία του 1980 αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες.



Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
PopCorn
IMDb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου