11.6.17

Game of Death (1978)

Είδος: Περιπέτεια, Δράσης

"Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον Μπρους Λη. Δε μπορείς μια τέτοια μορφή με τέτοια δυναμική παρουσία στην οθόνη να την αντικαταστήσεις με γελοία τρικ και εμβόλιμες σκηνές κοντινών πλάνων του και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα περίπου είκοσι λεπτά πριν το τέλος του φιλμ. Έκει εμφανίζεται ο πραγματικός Μπρους Λη για περίπου δώδεκα λεπτά, στις σκηνές που είχε γυρίσει ο ίδιος έξι χρόνια πριν και η οθόνη ηλεκτρίζεται."

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σκηνοθεσία:Robert Clouse
Σενάριο:Robert Clouse
Παίζουν:Bruce Lee,Gig Young,
Colleen Camp
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
 Δεν πέρασαν λίγες μέρες από το κείμενο που ανεβάσαμε για το Enter The Dragon, το τελευταίο φιλμ που γύρισε ο Μπρους Λη, και όπως καταλαβαίνετε δε μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να δούμε και το Game of Death, το φιλμ που κυκλοφόρησε πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου σταρ. Ακούστε λοιπόν πως έχει η ιστορία για ένα από τα πιο ξακουστά εκτρώματα του σινεμά πολεμικών τεχνών.
  Ο Μπρους Λη γύρω στο 1972 έχει την ιδέα να γυρίσει ένα φιλμ που θα επικεντρώνεται σε έναν πρώην αθλητή πολεμικών τεχνών, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μέλη της Κορεάτικης μαφίας. Ο αρχηγός του ζητά από τον αθλητή να εισέλθει σε μια παγόδα, στην οποία γίνεται παράνομη διακίνηση όπλων και φυλάσσεται από καλά εκπαιδευμένους μαχητές. Ο αθλήτης αρνείται και για να τον πείσουν, οι μαφιόζοι απαγάγουν τα δύο αδέρφια του. Έτσι ο Μπρους Λη με δύο ακόμα τύπους πρέπει να μπουν στην παγόδα και να φτάσουν στον πέμπτο όροφο, όπου εκεί φυλάσσεται κάτι το οποίο δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Στόχος του Λη ήταν σε κάθε επίπεδο της παγόδας να μονομαχεί με έναν αθλητή πολεμικών τεχνών, ο οποίος θα χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη τεχνική, ούτως ώστε να αποκαλύψει τις αδυναμίες και τα θετικά στοιχεία κάθε τεχνικής. Αυτό που πρόλαβε να κάνει ο Λη ήταν να γυρίσει περίπου εκατό λεπτά σκηνών για την ταινία, τα περισσότερα αφορούσαν τις σκηνές μάχης, τις τρεις που βλέπουμε και στο φιλμ που βγήκε στους κινηματογράφους. Ενδιάμεσα γίνεται η πρόταση για το Enter The Dragon που θα άνοιγε το δρόμο για το Χόλιγουντ και σταματούν για λίγο τα γυρίσματα του Game of Death, τα οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ.
  Πάμε στον Κλάους τώρα. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης λοιπόν φτιάχνει μια διαφορετική ιστορία, που ακολουθεί τον Μπίλι Λο, αστέρι του Ασιατικού κινηματογράφου και των ταινιών πολεμικών τεχνών, ο οποίος δε δέχεται προστασία από μαφιόζους και αυτοί βάζουν στόχο να τον εξοντώσουν, χτυπώντας δικούς του ανθρώπους αρχικά. Ο Κλάους χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ηθοποιούς που μοιάζουν στον Μπρους Λη και προσπαθεί με διάφορα τρικ να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι αυτός που βλέπουμε στην οθόνη δεν είναι ο Λη, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατό να συμβεί. Οι ηθοποιοί περιφέρονται με το πρόσωπό τους να είναι πάντα είτε σε σκιά, είτε με μεγάλα μαύρα γυαλιά ηλίου μέρα νύχτα, είτε φορώντας ένα ψεύτικο μούσι. Το θέμα είναι ότι δε μας πείθουν όχι μόνο σε κάποιες στιγμές που πρέπει να μονομαχήσουν, δε μας πείθουν ούτε όταν στέκονται ακίνητοι μπροστά στην κάμερα. Αποκορύφωμα δε είναι τα πλάνα από την πραγματική κηδεία του ηθοποιού, που ο Κλάους βρίσκει λόγο να τα προσαρμόσει μέσα στο φιλμ του.
  Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον Μπρους Λη. Δε μπορείς μια τέτοια μορφή με τέτοια δυναμική παρουσία στην οθόνη να την αντικαταστήσεις με γελοία τρικ και εμβόλιμες σκηνές κοντινών πλάνων του και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα περίπου είκοσι λεπτά πριν το τέλος του φιλμ. Έκει εμφανίζεται ο πραγματικός Μπρους Λη για περίπου δώδεκα λεπτά, στις σκηνές που είχε γυρίσει ο ίδιος έξι χρόνια πριν και η οθόνη ηλεκτρίζεται. Τον βλέπουμε να μονομαχεί με το κλασικό κίτρινο ολόσωμο φορμάκι με τη μαύρη ρίγα σε σκηνές που χορογράφησε και σκηνοθέτησε ο ίδιος και όλα όσα είδαμε τα προηγούμενα λεπτά μοιάζουν αστεία. Αποκορύφωμα η ενδιαφέρουσα και οπτικά μονομαχία με τον γίγαντα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ!
  Δεν είμαι φίλος του Enter The Dragon, πόσο μάλλον του τραγικού Game of Death, που στην ουσία ήταν Game of Money, με τους πάντες να πατάνε πάνω στο σάλο που προκαλούσε πλέον το όνομα του θανόντα αστέρα. Μπορείτε να δείτε τις πολύ καλές σκηνές που γύρισε ο Μπρους Λη ακόμα και στο YouTube και να μην υποστείτε το μαρτύριο της προβολής ολόκληρης της ταινίας. Ανακαλύψτε τα προηγούμενα φιλμ του αν δεν το έχετε κάνει μέχρι σήμερα.


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου