25.4.17

Get Out (2017)

Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου, Θρίλερ, Σάτιρα

ΤΡΕΞΕ!
Σκηνοθεσία:Jordan Peele
Σενάριο:Jordan Peele
Παίζουν:Daniel Kaluuya,
Allison Williams,Bradley Whitford
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
Πέντε εκατομμύρια δολάρια και κάτι λιγότερο από ένα μήνα πήρε στον Τζόρνταν Πιλ για να γυρίσει το Get Out, ένα από τα καλύτερα φιλμς των τελευταίων χρόνων κι ένα από τα πιο ιδιαίτερα, έξυπνα σε σύλληψη, δημιουργήματα που μας έρχονται από την χολιγουντιανοποιημένη Αμερική!

  Ο Κρις είναι μαύρος και βγαίνει εδώ και πέντε μήνες με τη Ρόουζ, τη λευκή φιλενάδα του. Η στιγμή που ο Κρις θα γνωρίσει τους γονείς της Ρόουζ έρχεται και το Σαββατοκύριακο τους βρίσκει στο πολυτελές εξοχικό στην Αμερικανική επαρχία. Ο Κρις δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά τόσο με την πλούσια οικογένεια της Ρόουζ, όσο και με τον περίγυρό τους. Η ψυχολόγος μάνα τον υπνωτίζει το ίδιο βράδυ με πρόφαση το κόψιμο του καπνίσματος, ο αδερφός μεθά και θέλει να κάνει επίδειξη πολεμικών τεχνών, ο πατέρας κάνει αντιρατσιστικά κηρύγματα, οι φίλοι της οικογένειας κοιτούν περίεργα το νεαρό αφροαμερικανό, ενώ το προσωπικό της οικογένειας αποτελείται από μια μαύρη οικονόμο κι ένα μαύρο κηπουρό, που φέρονται σαν υπνωτισμένοι. Η περιέργεια οδηγεί τον Κρις σε μια αποκάλυψη που θα έχει τραγικές συνέπειες.

  Το Get Out δεν είναι ακριβώς μια ταινία τρόμου, παρότι λειτουργεί πολύ καλά και ως τέτοια αλλά και ως ένα γεμάτο αγωνία θρίλερ. Δε μπορείς όμως να το προσδιορίσεις ούτε μόνο με αυτά τα δύο κινηματογραφικά είδη. Ο Πιλ ποτίζει το φιλμ του με κοινωνικά σχόλια, έντονο χιούμορ και φτιάχνει ένα σατιρικό δημιούργημα, με λίγο από επιστημονική φαντασία, που χρησιμοποιεί τη "μάσκα" της ταινίας τρόμου, για να πει αυτά που θέλει. Εύστοχα τοποθετείται σε αρκετά θέματα, με κυριότερο αυτό της κοινωνικής ανισότητας αλλά και του "δηθενισμού" που διακρίνει αρκετά μέλη της "λευκής φυλής" ως προς το ρατσισμό. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του δεν εμφανίζονται ως ρατσιστές, τουναντίον μάλιστα, φαίνονται λάτρεις του "μαύρου", από την εποχή του Τζέσι Όουενς μέχρι το πρόσφατο παρελθόν του Ομπάμα.
  Γενικά το φιλμ του Πιλ είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και αρκετές ώρες μετά την προβολή το φέρνω συνεχώς στο μυαλό μου ανακαλύπτοντας στοιχεία που φανερώνουν έναν ταλαντούχο δημιουργό, απρόθυμο να συμβιβαστεί πλήρως με τις επιταγές ενός κινηματογραφικού είδους. Χτίζοντας εκπληκτικά το κλίμα αγωνίας, δε φοβάται να σπάει το μοτίβο του με στιγμές χιουμοριστικές που δε σε πετούν όμως καθόλου έξω απ' το κλίμα. Τρόμος, αγωνία, χιούμορ, σάτιρα και η στιγμή της επιστημονικής φαντασίας έρχεται να μας δείξει ότι ο Πιλ δεν είχε στο μυαλό του να δώσει ένα φιλμ διόλου συμβατικό, ένα φιλμ που ναι μεν αγαπήθηκε από το κοινό, χωρίς όμως θεωρώ να έχει κατανοηθεί πλήρως η αξία του. Ακόμα και τώρα, στιγμή που θυμάμαι το φινάλε, το οποίο βρήκα αρκετά χολιγουντιανό κατά την προβολή, ακόμα και τώρα λοιπόν, θεωρώ ότι ακόμα κι εκεί ο ταλαντούχος Πιλ παίζει χωρίς να φοβάται και σου δίνει το αντίθετο από αυτό που περιμένεις, όχι εσένα του ανυποψίαστου θεατή αλλά εσένα του πιο υποψιασμένου. Όπως και να 'χει, το Get Out είναι ένα φιλμ που μπορεί να απευθυνθεί σε όλους. Κάποιοι θα κατανοήσουν, οι υπόλοιποι θα το έχουν τουλάχιστον διασκεδάσει. Από τα καλύτερα φιλμς του 2017!


Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου