5.1.17

The Light Between Oceans (2016)

Είδος: Δραματική

ΤΟ ΦΩΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ
Σκηνοθεσία:Derek Cianfrance
Σενάριο:Derek Cianfrance,
M.L. Stedman (βιβλίο)
Παίζουν:Michael Fassbender,
Alicia Vikander,Rachel Weisz
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τομ Σέρμπορν, ήρωας του 'Α Παγκοσμίου Πολέμου, ζητά την απομόνωση και τη βρίσκει πιάνοντας δουλειά ως φαροφύλακας στο μικρό νησάκι του Ιανού. Στο χωριό απέναντι από τον Ιανό κατοικεί η νεαρή Ίζαμπελ, με την οποία θα ερωτευθούν, θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί στον απομονωμένο Ιανό. Μετά από δύο αποτυχημένες εγκυμοσύνες η μοίρα φέρνει μια βάρκα με ένα νεκρό άνδρα κι ένα βρέφος. Με την παρότρυνση της Ίζαμπελ, ο Τομ θάβει τον άνδρα και αποφασίζουν να κρατήσουν το μωρό διαδίδοντας πως είναι δικό τους. Το βάρος είναι τεράστιο για τον Τομ και όταν τυχαία θα συναντήσει τη γυναίκα του νεκρού άνδρα και μητέρα του μικρού κοριτσιού, που μεγαλώνουν σαν δικό τους, η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη για όλους. 


ΑΠΟΨΗ: Υπάρχει το καλό. Υπάρχει το κακό. Υπάρχει, όμως, το δίκαιο και το άδικο. Το δίκαιο δεν σημαίνει πάντα καλό, όπως το άδικο δεν είναι απαραίτητα κακό. Μια ιστορία που μπερδεύει όλες αυτές τις έννοιες και θέτει ηθικά διλήμματα μας διηγείται το Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς, μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες, πανέμορφη φωτογραφία και προσεγμένο σενάριο.
  Ένας φάρος ανάμεσα σε δύο πέλαγα. Ένας άνθρωπος ανάμεσα στην απόλυτη ευτυχία και την απόλυτη θλίψη, Ο Τομ, του Μίκαελ Φασμπέντερ, θέλει να ξεφύγει από τα τραύματα του πολέμου, πιάνει δουλειά σαν φαροφύλακας στο μικρό βράχο του Ιανού και ερωτεύεται την Ίζαμπελ, της Αλίσια Βικάντερ. Η ευτυχία τους διαταράσσεται από τις δύο αποβολές της Ίζαμπελ και τότε έρχεται στο δρόμο τους η βάρκα με το βρέφος. Η ηθική του Τομ ζητά να αναφέρει το περιστατικό και να παραδώσουν το μωρό, όμως, η πληγωμένη ψυχή της Ίζαμπελ την σπρώχνει σε άλλα μονοπάτια, στα οποία θα βαδίσει μαζί με τον αγαπημένο της, για κάποια χρόνια. Ο άνδρας, όμως, δε μπορεί να σηκώσει το βάρος και επιθυμεί να φερθεί δίκαια, παλεύοντας τόσο με τον εσωτερικό του κόσμο όσο και με όσα εξωτερικά συμβαίνουν στη μικρή κοινωνία και στην οικογένειά του.
  Το φιλμ δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση ποτέ, ούτε και απαντά στα διλήμματα που θέτει. Δεν είναι εξάλλου απαραίτητο να συμβεί αυτό. Ένας από τους σκοπούς της τέχνης είναι η δημιουργία διλημμάτων, οι ερωτήσεις και όχι απαραίτητα οι απαντήσεις. Εκεί καλείται ο καθένας μας να πάρει θέση και να δώσει τη δική του εκδοχή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορεί να είναι απόλυτη, παρότι από άποψη "δικαίου" σίγουρα θα οδηγήσει τους περισσότερους σε παρόμοιο συμπέρασμα. Εκεί είναι που αρχίζουν και μπαίνουν τα ζητήματα καλού και κακού και μπορεί να αρχίσει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.
  Ο Ντέρεκ Τσιανφράνς σκηνοθετεί με ηρεμία το δραματικό Φως Ανάμεσα Στους Ωκεανούς, που θα μπορούσε να είναι αριστουργηματικό αλλά κάτι το κρατά επίγεια. Οι ερμηνείες των Φασμπέντερ, Βικάντερ και Βάις είναι υποδειγματικές. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μία, αυτή θα ήταν του Φασμπέντερ, η οποία δε θα με εξέπληττε αν έφτανε μέχρι την οσκαρική υποψηφιότητα ή έστω να ψιθυριστεί κάπου στους "διαδρόμους" της Ακαδημίας η ενδιαφέρουσα, υπόγεια ερμηνεία του Γερμανού.
  Μια από τις ταινίες του 2016 που αξίζει να ανακαλύψετε. Συγκινητικό δράμα με κοινωνικές, ψυχολογικές προεκτάσεις. Η αγάπη, η απώλεια και που μπορεί να μας οδηγήσουν αυτά τα δύο συναισθήματα. Πανέμορφο!




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
IMDb



1 σχόλιο:

  1. παρα πολυ καλη ταινια με εναλλαγες συναισθηματων ωραιες εικονες,δραμα και συγκι, νηση μαζυ αξιζει να την δει κανει και θανοιωσει ποικιλια συναισθηματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή