26.10.16

Doctor Mordrid (1992)

Είδος: Φαντασίας

Σκηνοθεσία:Albert Band,Charles Band
Σενάριο:Charles Band,C. Courtney Joyner
Παίζουν:Jeffrey Combs,
Yvette Nipar,Jay Acovone
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Μόνιτορ, μια υπερφυσική οντότητα, στέλνει στη Γη τον Άντον Μόρντριντ, έναν αθάνατο μάγο, για να την προστατεύει από τον Καμπάλ, ένα μοχθηρό μάγο που επιθυμεί να ανοίξει τις πύλες της κόλαση και να κυριεύσει τη Γη. Μετά από χρόνια ο Καμπάλ θα κάνει την εμφάνισή του και ο Μόρντριντ είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει.


ΑΠΟΨΗ: Ο Δόκτορ Μόρντριντ δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια καμουφλαρισμένη, φτωχή μεταφορά του Doctor Strange, στη μεγάλη οθόνη. Μέχρι το 2016 οι φίλοι του Δόκτορ της Marvel έπρεπε να συμβιβάζονται με αυτή τη φτωχή αλλά συμπαθητική, για τα δεδομένα, ενσάρκωση του ήρωα.

  Η εταιρεία παραγωγής Full Moon είχε στην κατοχή της μέχρι το τέλος του 1980 τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του Doctor Strange. Το σενάριο είχε ετοιμάσει ο Τσαρλς Μπαντ και όλα ήταν έτοιμα αλλά ο χρόνος πέρασε και τα δικαιώματα χάθηκαν από τα χέρια της Full Moon. Έχοντας ένα έτοιμο σενάριο ο Μπαντ, αποφασίζει να κάνει μερικές μετατροπές και να παρουσιάσει στο κοινό μια δική του εκδοχή του Doctor Strange. Ο Strange γίνεται Mordrid, αλλάζει λίγο και το υπόβαθρο και έτσι οδηγούμαστε στo Doctor Mordid! Τη σκηνοθεσία του φιλμ αναλαμβάνει ο Τσαρλς Μπαντ μαζί με τον πατέρα του, Άλμπερτ, γνωστοί "μπιμουβάδες" και οι δυο τους, με το γιο να ξεπερνάει τη φήμη του πατέρα και να διαπρέπει στη δεκαετία του 1990 στην παραγωγή και σκηνοθεσία b movies. Πατέρας και γιος δεν τα πάνε άσχημα στο έργο τους και το Doctor Mordrid αποδεικνύεται ένα συμπαθητικό, φιλόδοξο φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού. Μικρή διάρκεια, όχι καλογραμμένοι διάλογοι, αλλά καλά εφέ για την εποχή του, όταν χρειάζεται, και μια καλή ανάλυση των χαρακτήρων, αν υπολογίσεις το μικρό χρόνο προβολής που έχουν στη διάθεσή τους.
  Ο πρωταγωνιστής μας έχει τη μορφή του θρυλικού Τζέφρι Κομπς, καλού καρατερίστα με τεράστια καριέρα στα φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού. Ο Κομπς καταφέρνει να δώσει ενδιαφέρον γενικά στους χαρακτήρες που υποδύεται και το ίδιο συμβαίνει και με το Μόρντριντ, πάντα με βάση το ύλικο που έχει να δουλέψει. Απέναντι του είναι μια άλλη γνωστή .... παλιόφατσα των b movies, ο Μπράιαν Τόμσον, στο ρόλο του κακού μάγου, που θέλει να εξαπολύσει δαίμονες στη Γη, ενώ το ερωτικό ενδιαφέρον του Μόρντριντ υποδύεται η Ιβέτ Νίπαρ, με τα πανέμορφα μπλε μάτια της.
  Για τους φίλους των b movies, το Doctor Mordrid, μπορεί να κρατήσει καλή συντροφιά, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το πιο mainstream κοινό, που μεγάλωσε στη δεκαετία του 1980 και του 1990. Το αφελές σενάριο, η υπερβολικές μερικές φορές ερμηνείες και το stop motion που χρησιμοποιείται στο φινάλε, βοηθούν στη δημιουργία κλίματος νοσταλγίας. Αν τώρα είσαι και αναγνώστης του Doctor Strange, έχεις ένα λόγο παραπάνω να ρίξεις μια ματιά στο φιλμ των Άλμπερτ και Τσαρλς Μπαντ, καθώς είναι σίγουρα πιο αξιόλογη προσπάθεια σε σχέση με την τηλεοπτική ταινία του 1978, Dr Strange, κι ας είχε εκείνη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πρόσωπα και ιστορίες βγαλμένες κατευθείαν από το κόμικ της Μάρβελ.




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου