24.4.16

Ratchet & Clank (2016)

Είδος: Animation, Φαντασίας, Περιπέτεια, Κωμωδία

ΡΑΤΣΕΤ & ΚΛΑΝΚ
Σκηνοθεσία:Kevin Munroe,Jericca Cleland
Σενάριο:T.J. Fixman,
Kevin Munroe,Gerry Swallow
Παίζουν:James Arnold Taylor,
David Kaye,Jim Ward
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο μοχθηρός Ντρεκ θέλει να καταστρέψει όλους τους πλανήτες του Γαλαξία Σολάνα και οι Μαχητές του Γαλαξία πρέπει να αντισταθούν. Η σωτηρία, όμως, θα έρθει από ένα μικρόσωμο τυπάκο που ακούει στο όνομα Ράτσετ και είναι ο τελευταίος της φυλής των Λόμαξ. Ο Ράτσετ με τη βοήθεια του ρομποτάκου Κλανκ, που γνωρίζει το σχέδιο του Ντρεκ θα προσπαθήσει να σταματήσει τον κακό κατακτητή!


ΑΠΟΨΗ: Διάσημη σειρά βιντεοπαιχνιδιών για την κλασική πλέον κονσόλα της Sony, Playstation, βρίσκει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη, με τη μορφή animation τελικά και όχι για μια live action εκδοχή, όπως από το 2005 φημολογούνταν. Σκηνοθέτες όπως ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και ο Έντγκαρ Ράιτ ασχολήθηκαν για λίγο με το εγχείρημα αλλά μπήκε ξανά στα συρτάρια. Ο άνθρωπος που βάζει τη σκηνοθετική του σφραγίδα στο νέο αυτό animation είναι ο Κέβιν Μάνροου σε συνεργασία με τη Τζέρικα Κλίλαντ.

  Οι προηγούμενες δουλειές του Μάνροου ήταν αρκετά συμπαθητικές, ποτέ όμως κάτι ιδιαίτερο, όπως συμβαίνει και με το Ράτσετ και Κλανκ. Τόσο το TMNT του 2007, μια μοντέρνα animation εκδοχή των χελωνών νίντζα, όσο και το Dylan Dog: Dead of Night του 2010, live action μεταφορά γνωστού κόμικ, ήταν ταινίες που ήταν αρκετά διασκεδαστικές αλλά που δεν γίνονταν ποτέ κάτι περίσσοτερο, παρότι θα μπορούσαν. Ένα βηματάκι μπροστά πάντως στο animation φαίνεται να το έκανε ο Μάνροου και ίσως σε αυτό βοήθησε η συνεργασία με την Κλίλαντ, η οποία έχει λίγο μεγαλύτερη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον οπτικό θέαμα, με εντυπωσιακά χρώματα, καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και σκηνικά.
  Σε ό,τι έχει να κάνει με το σενάριο, δεν τα πάει άσχημα ούτε εκεί το Ράτσετ και Κλανκ. Απλή ιστοριούλα για τα πιτσιρίκια σας, με τον Ράτσετ, ένα πλάσμα από τη φυλή των Λόμπαξ, που δουλεύει σε ένα συνεργείο, αλλά κάνει μεγάλα όνειρα και προσπαθεί να μπει στην ελίτ των μαχητών του Γαλαξία, μια επίλεκτη ομάδα μαχητών, με αρχηγό τον Κάπτεν Κουάρκ. Του λείπει, όμως, μπόι και δεν επιλέγεται αλλά σύντομα αποδεικνύει ότι όσο μπόι του λείπει τόσο μυαλό και καρδιά έχει και καταφέρνει, όχι μόνο να μπει στην ομάδα αλλά καινα σώσει το Γαλαξία, με τη βοήθεια ενός άλλου "αουτσάιντερ", του ελαττωματικού ροπότ Κλανκ!
  Μαθηματάκια για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα του ατόμου, τον ηρωισμό και τη ματαιοδοξία περνάνε μέσα από το φιλμ και είναι όλα καλοδεχούμενα. Το χιούμορ και οι σινεφιλικές αναφορές εννοείται ότι δε λείπουν και από αυτό το animation, έστω κι αν στη μεταγλωττισμένη εκδοχή "χάνουν" αρκετά, βοηθώντας έτσι και τις μεγαλύτερες ηλικίες να μην πλήξουν (τουλάχιστον για το μεγαλύτερο διάστημα). Μόνη ένσταση, μία δύο άβολες στιγμές που έχουν να κάνουν με την απώλεια ζωής, κάτι που στα καρτούν αποφεύγεται και κανείς ποτέ δεν σκοτώνεται, ούτε αφήνεται να εννοηθεί κάτι τέτοιο, εδώ, όμως, συμβαίνει και τη μία φορά είναι λίγο προσβλητικό. Ψιλά γράμματα βέβαια, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δε θα το παρατηρήσετε καν, οφείλω, όμως, να το επισημάνω.
  Γενικά το Ράτσετ και Κλανκ είναι μια καλή κινηματογραφική επιλογή για γονείς και παιδιά. Δε φτάνει τα συναισθηματικά επίπεδα που αγγίζουν οι παραγωγές της Pixar αλλά είναι διασκεδαστικό, με θετικά μηνύματα και πολύ όμορφο animation. Επιλέξτε το, αν θέλετε να βγάλετε τα πιτσιρίκια "κινηματογραφικό περίπατο".




Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
PopCorn
Ράτσετ & Κλανκ (2016) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου