26.12.15

The Ewok Adventure (1984)

Είδος : Περιπέτεια, Φαντασίας, Οικογενειακή

EWOK:
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΤΖΕΝΤΑΪ
Σκηνοθεσία:John Korty
Σενάριο:George Lucas (story),
Bob Carrau
Παίζουν:Eric Walker,Warwick Davis,
Fionnula Flanagan
Γράφει ο Νίκος Ρέντζος
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένα σκάφος συντρίβεται στον πλανήτη Έντορ και μια οικογένεια με δύο παιδιά χωρίζεται. Τα παιδιά βρίσκονται στο χωριό των Ίγουοκς και μαζί θα ξεκινήσουν την αναζήτηση για τους γονείς τους.


ΑΠΟΨΗ: Όπως είπαμε λίγες μέρες πριν, δεν τελειώσαμε με το σύμπαν του Star Wars! Σκέφτηκα λοιπόν να ρίξω μια ματιά σε δύο ξεχασμένες τηλεοπτικές ταινίες με πρωταγωνιστές τα "αγαπημένα" πολλών φανατικών φίλων του Πολέμου των Άστρων, Ίγουοκς! Η αλήθεια είναι ότι το μίσος απέναντι στα Ίγουοκς δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια, όπως συνέβη με τον Τζαρ Τζαρ Μπιγκς, και δεν είναι λίγοι οι φίλοι της σειράς που τα βλέπουν με συμπάθεια. Σε αυτούς ανήκω κι εγώ, ίσως γιατί είδα την Επιστροφή των Τζεντάι σε παιδική ηλικία και παρακολούθησα στην τηλεόραση και στο βίντεο τόσο την σειρά κινουμένων σχεδίων με τα Ίγουοκς όσο και κάποια από τις δύο αυτές ταινίες (έχουν περάσει χρόνια και δεν είμαι σίγουρος ποια από τις δύο ή αν έχω δει και τις δύο) για τις οποίες γράφω αυτές τις γραμμές.

  Το 1984, ένα χρόνο μετά το τέλος της τριλογίας του Star Wars, ο Τζορτζ Λούκας επιμελείται την παραγωγή μιας ταινίας με πρωταγωνιστές τα Ίγουοκς και μεταφέρει την περιπέτεια στον πλανήτη τους , τον Έντορ. Μακριά από τα κινηματογραφικά στάνταρ της τριλογίας αλλά αρκετά προσεγμένη παραγωγή για τα τηλεοπτικά δεδομένα της εποχής, η πρώτη περιπέτεια των Ίγουοκς είναι στην ουσία μια παιδική ταινία φαντασίας, βγαλμένη μέσα από τη θρυλική τριλογία και των Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Αφελές σεναριακά αλλά προσεγμένο στα υπόλοιπα μέρη του, το The Ewok Adventure βγάζει κάτι από τη μαγεία των παραγωγών φαντασίας της δεκαετίας του 1980. Λίγο τα Ίγουοκς, λίγο το stop motion animation και λίγο το στόρι που μας παραπέμπει στο έργο του Τόλκιν, δημιουργείται αρκετά καλή ατμόσφαιρα για τα πιτσιρίκια αλλά και για τους μεγαλύτερους που υπήρξαν πιτσιρίκια εκείνη την εποχή. Η νοσταλγία είναι σίγουρη για εμάς τους πάνω των τριάντα ετών, άσχετα με τα κενά που φανερά έχει το φιλμ.
  Ο πιο γνωστός ηθοποιός που βλέπουμε στο φιλμ είναι κάποιος που δε διακρίνουμε ποτέ το πρόσωπό του, καθώς παίζει ένα από τα Ίγουοκς, τον Γουίκετ. Ο λόγος για τον Γουόργουικ Ντέιβις, γνωστό για τους ρόλους του στο Γουίλοου : Το Ξύπνημα των Θρύλων και τη σειρά κωμωδιών τρόμου Leprechaun. Οι άλλοι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι η μικρούλα τότε Όμπρεϊ Μίλερ και ο νεαρός Έρικ Γουόκερ κι αν για τη μικρούλα Όμπρεϊ δε μπορείς να πεις πολλά πράγματα, το λάθος βρίσκεται στην επιλογή του χαρακτήρα που υποδύεται ο Έρικ Γουόκερ, τον Μέις. Προσπάθησαν να φτιάξουν έναν τύπο μικρότερου Λουκ Σκάιγουοκερ αλλά αυτό που βγαίνει είναι ένα κακομαθημένο εκνευριστικό τυπάκι, το οποίο δύσκολα θα συμπαθήσει το πιτσιρίκι που θα δει το φιλμ. Συνεχώς γκρινιάζει απέναντι στα φιλικά και φιλότιμα Ίγουοκς και τα σπρώχνει από δω κι από κει, ακόμα και σε στιγμές που φαίνεται να έχουν κερδίσει τη συμπάθεια του. Στην αρχή ήταν λογικό το να μην τα εμπιστεύεται απόλυτα αλλά στην πορεία η εμπιστοσύνη έρχεται και παρέρχεται χωρίς κανένα λόγο. Οκ! Κι εγώ είχα θέμα με τα "αρκουδάκια" όταν προσπάθησαν να ψήσουν τον Χαν Σόλο και την παρέα του αλλά από κει και πέρα, δε μπορώ να τους προσάψω τίποτα. Σταμάτα λοιπόν να σπρώχνεις και να πουλάς μούρη σε "αρκουδάκια".
  Σαν παιδική ταινία το πρώτο φιλμ των Ίγουοκς δεν είναι άσχημο. Αντιθέτως, είναι αρκετά συμπαθητικό. Δεν έχει σχέση με την τριλογία του Πολέμου των Άστρων αλλά εκτυλίσσεται μέσα στον ίδιο γαλαξία. Μην περιμένετε λοιπόν φωτόσπαθα και αναφορές στους Τζεντάι, στα διαστημόπλοια και στη Δύναμη. Τα πιτσιρίκια θα το διασκεδάσουν πάντως και μπορείτε κι εσείς οι μεγαλύτεροι, μιας και είμαστε σε περίοδο Χριστουγέννων, να το παρακολουθήσετε μαζί τους και να θυμηθείτε τα παλιά. Δε θα μαγευτείτε, αλλά δε θα απογοητευθείτε. Αρκεί να μπείτε στο φιλμ με χαλαρή διάθεση και μικρές προσδοκίες.






Βαθμολογία άλλων ιστοσελίδων
Cine.gr
The Ewok Adventure (TV Movie 1984) on IMDb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου